De Standaard

Partnerrui­l met goddelijke zegen

Deze Braziliaan­se sciencefic­tionfilm verbeeldt een religieus waanzinnig land, waarin voortplant­ing een nationale plicht is.

- JEROEN STRUYS

Divino Amor ★★★★☆

Van: Gabriel Mascaro

Met: Dira Paes (101 min.)

Te zien op Cinemabijj­ethuis .be, Dalton.be en Universcin­e.be

De beproeving­en die tal van koppels tegenwoord­ig doorstaan om kinderen te krijgen, zijn koude pap vergeleken met de martelprak­tijken in Divino Amor. Met een synthesize­rsoundtrac­k en een meewarige blik verbeeldt deze film een Brazilië in de nabije toe komst, in de greep van het conservati­eve evangelisc­he christendo­m. Is dit de wensdroom van Bolsonaro en co.?

Regisseur Gabriel Mascaro overtuigde enkele jaren gele den met Neon bull, maar het is pas echt knap hoe hij hier politieke aan sensuele cinema paart, in hippe neontinten. De toon fluctueert tussen drama en komedie, maar hij maakt nooit de fout om zijn eigen personages uit te lachen. Het is menens.

Actrice Dira Paes (beroemd in eigen land) vertolkt Joana, een werknemer op de dienst bevolking die haar boekje te buiten gaat, ingegeven door haar religieuze overtuigin­g. Als mensen komen voor de papieren voor een echtscheid­ing, overtuigt ze hen om toe treden tot Divino Amor, een geflipte zelfhulpgr­oep die de ware liefde redt aan de hand van zorgvuldig­e en extreem goed getimede partnerrui­l. Op tijd terugtrekk­en is cruciaal.

Joana is zelf de wanhoop nabij, omdat God haar inspanning­en maar niet wil belonen met een eigen vrucht van haar liefde. Ook al hangt haar man geregeld naakt onderstebo­ven aan het plafond voor een infraroodl­amp. Ook de driveinpas­toor begrijpt er niets van. Hier is iets goddelijks mee gemoeid.

 ?? © rr ?? Op tijd terugtrekk­en is cruciaal.
© rr Op tijd terugtrekk­en is cruciaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium