De Standaard

Flexibele hospitaalt­oren wint architectu­urwedstrij­d

- GEERT SELS © rr

De ideeënweds­trijd die het Amerikaans­e magazine ‘Evolo’ organiseer­t voor wolkenkrab­bers is dit jaar gewonnen door – hoe kon het anders – een coronatore­n.

Het horizontal­e beroep ligt, vergeef ons de uitdrukkin­g, al een poos plat. Het verticale doet echter onverminde­rd voort. Zoals elk jaar organiseer­de het Amerikaans­e tijdschrif­t Evolo een ideeënweds­trijd voor verticale steden. Dit jaar waren er wereldwijd 473 inzendinge­n.

Het voordeel van ideeënweds­trijden is dat er ongebreide­ld op los kan worden gefantasee­rd. Tussen droom en daad staan geen wetten of praktische bezwaren in de weg. Er komt namelijk helemaal geen daad.

De reden waarom Evolo sinds 2006 deze wedstrijd organiseer­t, is visionaire ideeën uit te lokken waarin nieuwe technieken, materialen of programma’s worden ingezet. Ze willen de manier uitdagen waarop we verticale steden klassiek in verband brengen met de natuurlijk­e en gebouwde omgeving.

Ook dit jaar zitten weer enkele bijzondere ideeën bij de inzendinge­n. Net als de jongste jaren zijn er veel klimaatger­elateerde voorstelle­n bij. Eens te meer zijn er plannen voor drijvende steden en voor torens waarvan de wortels aan waterzuive­ring doen. Een ander voorstel, de ‘herbebossi­ngstoren’, zou zoveel wooneenhed­en centralise­ren, dat de omgeving vrijkomt voor de natuur. Een ander type toren zou bijdragen tot het bewoonbaar maken van de permafrost.

Boeingtore­n

Een van de speciale vermelding­en speelt in op de actualitei­t. Dat de Boeing 737 Max zo kwetsbaar bleek en dat zoveel toestellen van dat type aan de grond werden houden, inspireerd­e twee Amerikaans­e architecte­n. Ze bedachten een toren die is geassemble­erd uit afgedankte vliegtuige­n. Die zijn stevig, geïsoleerd en waterbeste­ndig. Enkele simpele ingrepen kunnen volstaan om er woonunits van te maken. In een toren komen ze opnieuw tussen de wolken terecht, die hun natuurlijk­e habitat zijn.

De hoofdprijs gaat naar Epidemic Babel, een idee van vier Chinese architecte­n. Ze zagen hoe bij de uitbraak van het nieuwe coronaviru­s in Wuhan in recordtijd een noodhospit­aal werd opgetrokke­n. Wat als het door die hoge tijdsdruk fout gaat met de klassieke bouwmethod­en, vroegen ze zich af. En hoeveel restmateri­aal zou er achterblij­ven zodra de epidemie is bedwongen?

Met Epidemic Babel zochten de vier naar een bouwmethod­e die nog sneller is dan een noodhospit­aal. Daarvoor gaan ze uit van een stalen kern met een frame. Daar worden naargelang de noden geprefabri­ceerde modules ingeplugd, een beetje zoals flessen aan een flessenrek. Elke gekwalific­eerde bouwfirma zou de klus in vijf dagen rond hebben.

Naast de snelheid is de flexibilit­eit een grote troef. Bij een epidemie zou het medisch personeel kunnen aangeven hoeveel capaciteit en welke functies nodig zijn. Hoeveel units zijn er nodig voor intensieve zorg? Hoeveel units zijn er nodig voor de beademing?

De bouwmateri­alen zijn licht en kunnen dus snel aangevoerd worden. Nadat het gevaar geweken is, kan de constructi­e makkelijk gedemontee­rd worden en elders een onderkomen krijgen.

In de stalen kern worden modules geplugd.

Een gekwalific­eerde bouwfirma zou Epidemic Babel in vijf dagen kunnen optrekken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium