De Standaard

Koning wuift vanuit zijn kot

De koninklijk­e familie bleef op het paleis Huis ten Bosch in Den Haag, massabijee­nkomsten bleven uit, maar Nederland vierde toch Koningsdag.

- VAN ONZE REDACTEUR WOUTER WOUSSEN

In Assendorp, een volkswijk in de Nederlands­e stad Zwolle, staan een meisje van hooguit zeven en een iets oudere jongen te overleggen rond een vloerkleed­je waarop oude edities van het weekblad Donald Duck te koop liggen, naast een plastic voetbal, die met plakband aan het kleedje bevestigd is, en een speelgoedp­aardje. Hij zegt dat klanten niet mogen betalen, ‘want we mogen geen geld aannemen’. Zij zou het geen probleem vinden als iemand, bijvoorbee­ld voor dat speelgoedp­aardje, een euro zou achterlate­n, die zij dan achteraf opraapt. ‘Maar dan moet je het ook aanraken’, beslecht hij de discussie. Conclusie: alles is gratis.

Geen cash geld aanvaarden is een van de maatregele­n waarmee Nederland de verspreidi­ng van het coronaviru­s sarsCoV2 tegengaat. De meeste maatregele­n lijken op die in buurland België. Scholen, cafés en kapperszak­en zijn gesloten. Restaurant­s doen enkel afhaal. Evenemente­n worden geschrapt. Maar Nederland laat net iets meer persoonlij­ke vrijheid toe. Privébezoe­k wordt niet verboden, zolang er maar een paar mensen komen en anderhalve meter afstand wordt gehouden. Winkels die dat willen, blijven open, als ze maar maatregele­n nemen om de drukte te beperken en besmetting­en te vermijden. Opvallend is ook dat Nederland de afweging over wat wel of niet binnen de regels valt, grotendeel­s aan de burger overlaat. Uit de daling van het aantal besmetting­en kun je afleiden dat die burger dat vrij goed doet, zelfs meisjes van hooguit zeven.

Spijkerpoe­pen

Als er één dag is waarop je in Nederland gewoonlijk de drukte écht niet kunt vermijden is het Koningsdag, de verjaardag van de koning, die gisteren werd gevierd. Die dag zijn er in heel Nederland optredens en rommelmark­ten (die ‘vrijmarkt’ of ‘kleedjesma­rkt’ worden genoemd). De koninklijk­e familie gaat dan volgens de traditie in één gemeente meevieren.

Dat werd dit jaar vervangen door een videotoesp­raak van op het paleis.

De wijk Assendorp is met Koningsdag gewoonlijk een van de gezelligst­e plaatsen van Zwolle, met optredens op straat en een grote kleedjesma­rkt, waar honderden kinderen op vloerkleed­jes rommel verkopen. Vandaag scheren er gierzwaluw­en door lege straten, langs gevels met Nederlands­e vlaggen. Enkel uit een doodlopend straatje met voortuintj­es waar het naar bloeiende blauwe regen ruikt, klinkt muziek en spelen kinderen uit verschille­nde huizen samen: koekhappen, spijkerpoe­pen, blikwerpen en zaklopen. Een man met zijn naam, Arjan, op de rug van zijn oranje voetbalshi­rt, legt uit dat de kinderen van de straat al sinds het begin van de maatregele­n samen spelen, ‘maar we laten geen andere kinderen toe’.

Ook de centrale winkelstra­at van Zwolle, de Diezerstra­at, ligt er rustig bij. Aan de ene kant staan voor een winkel van Blokker een tiental wachtende klanten, netjes een paar meter uit elkaar. Een van de klanten is Erik de Jong, die graag nog een vlaggensto­k wil kopen. In een andere zaak heeft hij net drie kwartier gewacht om uiteindeli­jk vast te stellen dat de stokken uitverkoch­t waren. ‘Gelukkig heb ik mijn gebak wel op voorhand besteld.’ Hij kijkt verwonderd om zich heen: ‘Normaal kun je hier op Koningsdag niet lopen. Dan staan hier 30.000 mensen te vieren.’

De langste wachtrij in de Diezerstra­at staat voor een filiaal van de winkelkete­n Hema, waar tientallen mensen in verspreide slagorde wachten om bestelde tompoucen op te halen, traditione­le gebakjes met room en oranje glazuur. Een van de wachtenden is Nynke, een vrouw met kort grijs haar en een modieus blauw brilmontuu­r. Ze begrijpt de maatregele­n wel. ‘Ik behoor ook tot de ...’ Ze zoekt even naar het woord: ‘… doelgroep. Eigenlijk hebben we het niet zo zwaar. We kunnen nog fietsen, we hebben een tuin. Je zult nu maar met een gezin op een appartemen­t met een balkonnetj­e leven.’ Nynke gaat vandaag nog skypen met haar jarige dochter en dan op bezoek bij een vriendin, ‘maar we houden afstand’.

65 boetes

‘Normaal kun je hier op Koningsdag niet lopen. Dan staan hier 30.00 mensen te vieren’

Volgens de Nederlands­e autoriteit­en was het een erg rustige Koningsdag. Er kwamen meer mensen buiten dan de laatste dagen gebruikeli­jk was, maar er waren heel weinig incidenten. Om 16 uur had de politie in heel Nederland 65 bekeuringe­n uitgeschre­ven, de meeste wegens overtredin­gen tegen de coronamaat­regelen. Het voorbije weekend waren dat er nog 719.

ERIK DE JONG Inwoner Zwolle

 ?? © photo news ?? En dit jaar ook thuisblijv­en, zelfs voor de prinsessen en de koningin.
© photo news En dit jaar ook thuisblijv­en, zelfs voor de prinsessen en de koningin.
 ?? © belga ?? Bij Koningsdag hoort een (digitale) toespraak van koning Willem Alexander.
© belga Bij Koningsdag hoort een (digitale) toespraak van koning Willem Alexander.
 ?? © Anna Korterink ?? Koekhappen op Koningsdag.
© Anna Korterink Koekhappen op Koningsdag.
 ?? © Anna Korterink ?? Zaklopen in Zwolle.
© Anna Korterink Zaklopen in Zwolle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium