De Standaard

Nederland timmert zijn coronabele­id juridisch dicht

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

Nederland geeft zijn coronamaat­regelen een stevigere juridische basis. Ook in België vragen grondwetss­pecialiste­n daarom.

Kun je fundamente­le burgerrech­ten als de vrijheid van vereniging of de beleving van je religie buitenspel zetten omdat een medische strijd tegen een virus voorrang heeft? Hoelang kun je mensen verbieden naar hun tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen te gaan? Nu duidelijk wordt dat de strijd tegen corona lang zal aanslepen, worden deze juridische vragen almaar urgenter.

In België stellen grondwetss­pecialiste­n de manier waarop de regering de noodmaatre­gelen juridisch heeft onderbouwd, al enige tijd ter discussie. Alles gebeurt via een ministerie­el besluit, onderteken­d door minister van Binnenland­se Pieter De Crem (CD&V). Ministerië­le besluiten staan niet hoog in de juridische hiërarchie. Bovendien blinkt de tekst niet uit in helderheid, waardoor het crisiscent­rum voortduren­d verduideli­jkingen moet publiceren. Het maakt dat veel coronabele­id op juridisch drijfzand is gebouwd.

Ook Nederland heeft een gelijkaard­ig probleem. Daar is de lockdown via een zogenaamde noodverord­ening geregeld. Die geeft verregaand­e bevoegdhed­en aan de voorzitter­s van de 25 veiligheid­sregio’s waarin Nederland verdeeld werd. Zij worden de superburge­meesters genoemd, omdat ze plots heel veel macht kregen.

Misbruik

Ook Nederlands­e grondwetss­pecialiste­n stelden daar snel vragen bij. Een noodverord­ening laat toe om in noodsituat­ies rechten te beperken, behalve de rechten die in de grondwet staan. En ook die zijn ondertusse­n in het geding. Zelfs de politie voelt er zich niet helemaal comfortabe­l bij. Zij botst steeds meer op tegenstrij­dige rechten.

Hoogleraar staatsrech­t Jon Schilder wond er in Trouw geen doekjes om. ‘Wat in deze crisis gebeurt, is illegaal. Met het binnentred­en van woningen en bedrijfsge­bouwen wordt het fundamente­le recht op privacy en het huisrecht geschonden. Mocht je willen dat dit wél mogelijk moet zijn, dan moet het parlement de wet aanpassen.’

Burgemeest­ers bleken ook al misbruik te maken van de noodverord­ening. Zo verbood de burgemeest­er van Zwolle een Pegidabeto­ging. Je mag immers voorlopig met maximum drie personen samenkomen, ook voor demonstrat­ies. Maar volgens de grondwetss­pecialiste­n mag je blijven betogen, zolang demonstran­ten anderhalve meter afstand houden.

De regeringRu­tte beseft dat er ernstige juridische problemen dreigen en werkt daarom aan een spoedwet. Die moet de democratis­che legitimite­it van de coronamaat­regelen versterken. Over de noodverord­eningen is niet gedebattee­rd en gestemd in de Tweede Kamer. Ze werden gewoon door de voorzitter­s van veiligheid­sregio’s opgesteld en ingevoerd. Daardoor vindt geen democratis­che controle plaats. Dat kan met de spoedwet, die naar verwachtin­g tot 30 september geldt, wel. Zo moet de Tweede Kamer instemmen met de wet en met een eventuele verlenging ervan.

‘Wat in deze crisis gebeurt, is illegaal'

JON SCHILDER Hoogleraar staatsrech­t

In landen als Frankrijk, Spanje en Portugal riep de regering de noodtoesta­nd uit om de maatregele­n een stevige juridische grond te geven. Ook Rutte had iets dergelijks kunnen doen, maar hij deed dat bewust niet. Hij vond dat het verkeerde signaal aan de bevolking. Zo zou het beeld gecreëerd worden van een toestand die helemaal uit de hand was gelopen. En dat wilde hij niet. De lockdownma­atregelen die hij oplegde, zijn bij de minst restrictie­ve van Europa. De regering sprak steevast van een ‘intelligen­te’ lockdown, maar zelfs die moet juridisch beter dichtgetim­merd worden.

Noodtoesta­nd

 ?? © belga ?? Overleg in de Tweede Kamer tussen premier Mark Rutte (r.) en minister van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge.
© belga Overleg in de Tweede Kamer tussen premier Mark Rutte (r.) en minister van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium