De Standaard

Boris Johnson bij zijn terugkeer: ‘Te vroeg om lockdown te lossen’

- © afp

‘De regering zal de lockdown alleen lossen als ze zeker is dat er geen tweede besmetting­sgolf komt.’ Dat zei de Britse premier bij zijn officiële rentree op een korte persbriefi­ng gisterenmo­rgen voor Downing Street 10. Volgens Johnson zijn er wel sterke signalen dat GrootBritt­annië de eerste fase van het gevecht tegen het virus bijna gewonnen heeft, maar dat er momenteel nog sprake is van ‘een hoog risico’. De huidige lockdownma­atregelen gelden tot 7 mei, en voorlopig wil hij die dus niet afbouwen.

‘Er zijn tekenen dat we voorbij de piek zijn en dat de NHS (nationale gezondheid­sdienst, red.) niet meer overbelast is. Dus kunnen we zeggen dat het tij aan het keren is’, aldus Johnson. ‘Als het virus een overvaller zou zijn, en ik kan u uit persoonlij­ke ervaring vertellen dat het zo is, dan is dit het moment waarop we met hem op de grond beginnen te worstelen.’

Tweede piek

De Britse bedrijven, die vragen om een snelle hervatting van het gewone leven, vroeg Johnson om begrip. ‘Ik vraag u om uw ongeduld nog in bedwang te houden.’ Hij zegt zo te willen vermijden dat ‘alle inspanning­en en opoffering­en van de Britten’ vergeefs zouden zijn.

De premier sprak ook over het risico op een tweede piek. ‘Dat zou niet alleen leiden tot een nieuwe golf van sterfgeval­len, maar ook tot een economisch­e ramp. We zouden opnieuw gedwongen worden om de hele economie stil te leggen en beperkinge­n op te leggen.’

Zelf besmet

Johnson was zelf enkele weken buiten strijd door het coronaviru­s. Hij lag vanaf 5 april een week in het ziekenhuis, waarvan ook een tijd op intensieve zorg, en herstelde daarna thuis verder. Al die tijd werd hij vervangen door zijn minister van Buitenland­se Zaken Dominic Raab.

 ??  ?? Boris Johnson.
Boris Johnson.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium