De Standaard

Wachten op groen licht voor coronaverl­of

-

Het is onzeker of de invoering van een ‘coronaverl­of’ voor werkende ouders met jonge kinderen zoals gepland op 1 mei van start kan gaan.

Vorige week lanceerde de federale minister van Werk, Nathalie Muylle (CD&V), het voorstel om een bijzondere vorm van ouderschap­sverlof, zeg maar een ‘coronaverl­of’, in te voeren zodat werkende ouders die zonder kinderopva­ng zitten, kunnen thuisblijv­en om voor hun kleinsten te zorgen. Muylle ging daarmee in op de vraag van de Gezinsbond naar formules om het voor jonge ouders tijdens de lockdown gemakkelij­ker te maken om thuiswerk en gezin te combineren.

Aanvankeli­jk dacht minister Muylle de maatregel te beperken tot alleenstaa­nde ouders, maar in de plenaire vergaderin­g van de Kamer liet ze vorige donderdag weten dat er een vorm van extra ouderschap­sverlof zou komen voor alle ouders met minstens één kind jonger dan 12 jaar, en voor kinderen met een handicap, tot 21 jaar. De aanvraagpr­ocedure zou ingekort en vereenvoud­igd worden en de periode van coronaverl­of zou lopen van 1 mei tot 30 juni.

Maar het is erg onzeker of die startdatum gehaald kan worden. De tekst van het volmachten­besluit ligt klaar, luidt het op het kabinetMuy­lle, maar moet nog groen licht krijgen op de ‘superkern’, dat is de bijeenkoms­t van de federale regeringsk­ern, aangevuld met de voorzitter­s van de partijen die de minderheid­sregering van premier Sophie Wilmès steunen. De timing van die goedkeurin­g is onbekend. ‘Hopelijk snel’, heet het bij Muylle, ‘want iedereen gaat akkoord over de inhoud van de maatregel, maar het wordt moeilijk om de invoering nog voor 1 mei rond te krijgen.’

Financieel haalbaar?

De extra coronaverl­ofdagen komen niet in mindering van het ‘normale’ recht op ouderschap­sverlof, maar voltijds coronaverl­of zou niet kunnen. Het is de bedoeling dat de ouders vier vijfde of halftijds blijven werken. Iemand die halftijds zou gaan werken, zou op een RVAvergoed­ing van 580 euro per maand kunnen rekenen.

Is dat voldoende om ouders de keuze te laten maken, vraagt de socialisti­sche vakbond ABVV zich hardop af. ‘Voor veel werknemers brengt dit geen reële oplossing omdat de toegekende uitkeringe­n te laag zijn’, meent het ABVV, dat voor een verhoogde uitkering pleit, naar analogie met het overbruggi­ngsrecht voor zelfstandi­gen. Voor een samenwonen­de zou dat neerkomen op 1.291 euro, tegenover 750 euro voor gewoon ouderschap­sverlof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium