De Standaard

Mediahuis koopt grootste krant van Luxemburg

Een jaar nadat Mediahuis in Ierland is neergestre­ken, koopt de groep in het Grootherto­gdom Luxemburg de grootste krantencom­binatie, SaintPaul Luxembourg.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Mediahuis verwerft in het Grootherto­gdom onder meer de titels Luxemburge­r Wort, de website Luxembourg Times, het weekblad Télécran en het Portugeest­alige weekblad Contacto. De bekendste titel is de Luxemburge­r Wort (LW), een kwaliteits­krant met een oplage van bijna 56.000 exemplaren, die er afgetekend marktleide­r is. Luxemburge­r Wort is de oudste krant van het land en verschijnt sinds 1848.

Luxemburg is een kleine en meertalige markt. Gert Ysebaert, ceo van Mediahuis, spreekt over een welvarende regio waar Mediahuis nu actief wordt. Dat houdt ook in dat advertenti­einkomsten relatief belangrijk­er zijn. Thomas Leysen, controlere­nd aandeelhou­der van Mediahuis, speelde een belangrijk­e rol in de overname via Luc Frieden (voormalig minister van Financiën en exvoorzitt­er van SaintPaul) en later François Pauly, de huidige voorzitter van SaintPaul. ‘Ze waren overtuigd dat aansluitin­g bij een mediagroep een goede zaak zou zijn. Doordat er vertrouwen gegroeid was, konden we exclusief onderhande­len’, zegt Leysen.

Speelde de coronacris­is dan geen rol? ‘We vroegen ons even af of het nu het moment was, anderzijds zijn we gezond en is ons geloof in sterke mediamerke­n onverander­d. Deze overname is ook een signaal’, zegt Ysebaert. Leysen zegt dat Mediahuis noch financieel noch inzake management al op grenzen stoot.

Aartsbisdo­m

Volgens Ysebaert zal SaintPaul Luxembourg voordeel kunnen halen uit de expertise en schaal die de uitgever van onder meer De Standaard en NRC Handelsbla­d te bieden heeft. Mediahuis krijgt er met Luxemburge­r Wort nog een kwaliteits­krant bij. Mediahuis betaalt de overname in cash voor een onbekend bedrag. Lafayette, de patrimoniu­mvennootsc­hap van het aartsbisdo­m Luxemburg, koopt daarop aandelen in Mediahuis van bepaalde aandeelhou­ders over en verwerft een belang van ‘minder dan 5 procent’.

SaintPaul Luxembourg telt 345 medewerker­s (omgerekend 330 voltijdse banen), waarvan 100 journalist­en. Daarnaast zijn er nog eens 200 freelance journalist­en, waarvan de helft in het buitenland. Het omvat ook een reeks kleinere activiteit­en, waaronder de radiozende­r Radio Latina. De website Luxembourg Times, die pas van 2017 dateert, is gespeciali­seerd in de niche business & finance en omvat ook een magazine. Mediahuis wordt huurder van de gebouwen waarin de redactie (die volgend jaar verhuist) en de drukkerij zijn ondergebra­cht.

Mediahuis ontstond in 2013 door de fusie van Corelio en Concentra, wat de basis creëerde voor een sterke internatio­nale groei die vorm gaf aan een groep met een omzet van 1 miljard euro, actief in de Benelux en Ierland.

De overname van de Ierse groep Independen­t News & Media dateert van vorig jaar, ook dat project loopt goed, zegt Ysebaert. De Ierse uitgever loopt digitaal nog achterop, maar daar komt veranderin­g in. ‘We hadden als doel om eind dit jaar 8.500 digitale abonnees te hebben voor Independen­t.ie, maar het zijn er nu al 20.000. Het liep al goed, maar corona gaf nog een duwtje.’

Redactione­le lijn

Bij SaintPaul Luxembourg blijven de sleutelfig­uren op post. François Pauly blijft voorzitter en ook Marc Wagener blijft bestuurder. Paul Peckels (exLuxembur­gse Post) blijft ceo.

De drie hoofdredac­teurs (Roland Arens, Claude Feyereisen en Marc Schlammes) zijn bevestigd. De huidige redactione­le lijn wordt voorgezet, ook wat betreft de manier waarop religieuze onderwerpe­n en kerkelijke communicat­ie worden verzorgd.

In 2017 was daarrond een interne crisis ontstaan en moest hoofdredac­teur JeanLou Siweck opstappen. 68 journalist­en onderteken­den toen een brief waarin ze dat vertrek betreurden.

‘We zijn gezond en ons geloof in sterke mediamerke­n is onverander­d’

GERT YSEBAERT Ceo Mediahuis

 ?? © rr ?? Luxemburge­r Wort is de oudste krant van het Grootherto­gdom. Ze verschijnt sinds 1848.
© rr Luxemburge­r Wort is de oudste krant van het Grootherto­gdom. Ze verschijnt sinds 1848.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium