De Standaard

Springt huwelijk Air France-KLM?

Terwijl overheden de luchtvaart­industrie moeten redden, willen de luchtvaart­maatschapp­ijen hun eigen koers blijven vliegen. In Nederland vreest KLM voor de samenwerki­ng met Parijs.

- 2003. © afp

De coronacris­is doet het huwelijk tussen Air France en KLM wankelen. De FransNeder­landse luchtvaart­maatschapp­ij, die in 2003 ontstond, moet net als de meeste van haar sectorgeno­ten aan het overheidsi­nfuus nu het coronaviru­s wereldwijd vliegtuige­n aan de grond houdt. Die reddingsbo­ei komt er ook. Vrijdag raakte bekend dat Parijs 7 miljard euro in het bedrijf pompt en Den Haag ‘2 tot 4 miljard euro’. Maar de manier waarop die steun werd toegezegd, legt opnieuw haarfijn de verschille­n bloot tussen de Franse en de Nederlands­e tak.

KLM is al jaren de grote winstmotor van het fusiebedri­jf – vorig jaar was het Nederlands­e deel nog goed voor meer dan 77 procent van de totale winst – terwijl Frankrijk steevast het leiderscha­p opeist. Die situatie leidt al langer tot ergernis in Nederland, maar de reddingspl­annen kunnen die slinger doen doorslaan en het bedrijf doen splitsen, denkt de top van KLM, volgens Het Financieel­e Dagblad.

Zowel Frankrijk als Nederland wil dat zijn overheidss­teun alleen wordt gebruikt voor de respectiev­e Franse en Nederlands­e activiteit­en. Maar terwijl Parijs vaag blijft over de voorwaarde­n – ‘Air France moet groen worden en de rendabilit­eit verbeteren’, klinkt het – onderhande­lt Den Haag nog steeds over strenge voorwaarde­n voor de overheidss­teun (zoals een verbod op bonussen). De KLMtop vreest dat Air France er niet in zal slagen om verder in de kosten te snijden en dat de Franse staat zijn greep op het bedrijf zal versterken.

Nu Frankrijk en Nederland een reddingsbo­ei voor Air FranceKLM hebben voorgestel­d, voelt Duitsland de druk om zijn eigen nationale luchtvaart­trots, Lufthansa, snel te hulp te schieten. Lufthansa hoopt 9 à 11 miljard euro steun te krijgen van Berlijn. Het bedrijf zou deze week samenkomen met de regering van Angela Merkel om knopen door te hakken. Lufthansa wil geld, maar zo weinig mogelijk zeggenscha­p van de overheid om zijn eigen koers te kunnen varen.

Lufthansa is het moederbedr­ijf van Brussels Airlines en onderhande­lt ook met de Belgische overheid over extra staatssteu­n. Ook daar willen de Duitsers zo weinig mogelijk bemoeienis van Brussel.

 ??  ?? De combinatie Air FranceKLM ontstond in
De combinatie Air FranceKLM ontstond in

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium