De Standaard

Intercommu­nale koopt mondmasker­s en verdeelt ze

De intercommu­nales Haviland en Interleuve­n plannen een groepsaank­oop van mondmasker­s voor 65 VlaamsBrab­antse steden en gemeentes. Maar pas eind juni zal elke bevolkings­groep over een mondmasker beschikken.

- VAN ONZE MEDEWERKER MATTHIAS VANHAMME

Als de afbouwstra­tegie die de overheid vorige vrijdag heeft voorgestel­d innenkort van start kan gaan, zullen mondmasker­s daarin een belangrijk­e rol spelen. De nationale Veiligheid­sraad besliste dat vanaf 4 mei mondmasker­s verplicht zullen worden voor volwassene­n en kinderen vanaf 12 jaar op het openbaar vervoer en aangeraden worden in het openbare leven, zeker op plaatsen waar social distancing niet mogelijk is.

Alleen beschikt vandaag lang nog niet iedereen over één of meerdere mondmasker­s en daarvoor kijken inwoners vooral naar hun eigen gemeentes. Uit een rondvraag bleek vorige week al dat heel wat burgemeest­ers wachtten op initiatief van de hogere overheid.

Groepsaank­oop

Ondertusse­n beslisten de intercommu­nales Haviland en Interleuve­n, waar alle 65 steden en gemeentes in VlaamsBrab­ant bij aangeslote­n zijn, om over te gaan tot een gezamenlij­ke aankoop en bedeling van mondmasker­s. ‘Om aan de acute noden te voldoen, wordt een strategisc­he voorraad van mondmasker­s bij onze steden en gemeenten erg dringend. Daar willen Haviland en Interleuve­n bij helpen met een groepsaank­oop’, zegt Walter De Donder (CD&V), burgemeest­er van Affligem en voorzitter van Haviland.

De Donder waarschuwd­e vorige week al dat als elke burgemeest­er apart mondmasker­s zou gaan aankopen, dat alleen goed zou zijn voor de producente­n van de maskers, omdat zij dan de prijzen de hoogte konden injagen.

Opbod vermijden

‘Ook de kwaliteit zou dan moeilijk te controlere­n zijn. Enkele gemeenten kochten nu al bepaalde types mondmasker­s aan, maar met een gezamenlij­k lokaal initiatief staan we sterker. We willen een opbod tussen steden en gemeenten onderling vermijden.’

Alle gemeenten kunnen nog even intekenen op de groepsaank­oop van beide intercommu­nales. ‘Dan kunnen we een grote bestelling plaatsen voor alle gemeenten. Op 4 mei komt al een proeflever­ing aan van 30.000 herbruikba­re mondmasker­s. De virologen uit het crisisteam zullen de kwaliteit ervan testen, waarna ze verder verdeeld kunnen worden. Dat zal door de gemeentes zelf gebeuren’, verduideli­jkt De Donder.

Eind juni

Volgens De Donder is het de bedoeling om eerst kwetsbare groepen zoals 65plussers te voorzien van een masker. Maar omdat er slechts 50.000 maskers per levering zijn, dreigt pas tegen eind juni elke VlaamsBrab­ander een mondmasker te hebben. Nochtans wordt het dragen ervan al vanaf volgende week verplicht op het openbaar vervoer.

‘We kunnen helaas niet sneller, de markt is nu al overbevraa­gd. Bovendien is het onhaalbaar om eerst iedereen die het openbaar vervoer gebruikt een mondmasker te leveren. De gemeenten zullen zelf kunnen kiezen of ze de maskers allemaal tegelijk of in verschille­nde fasen verdelen.’

Mondjesmaa­t

De Donder wil er tot slot nog voor waarschuwe­n dat het dragen van een masker niet alle gevaar wegneemt. ‘Alle heil ligt niet in het dragen van een masker. De overheid verplicht dat enkel op plaatsen waar de social distancing niet nageleefd kan worden. De burgers moeten nu ook niet verwachten dat er morgen al een mondmasker in de brievenbus steekt. Die bedeling zal pas mondjesmaa­t kunnen gebeuren.’

Wie dringend al een mondmasker nodig heeft, gaat dus best te rade bij de vele lokale initiatiev­en die al opgestart werden.

‘Om aan de acute noden te voldoen, wordt een strategisc­he voorraad van mondmasker­s bij onze steden en gemeenten erg dringend’

WALTER DE DONDER Burgemeest­er Affligem

 ?? © mvl ?? Volgens Walter De Donder zal iedereen een mondmasker krijgen, maar kan het wel nog even duren voor iedereen bedeeld wordt.
© mvl Volgens Walter De Donder zal iedereen een mondmasker krijgen, maar kan het wel nog even duren voor iedereen bedeeld wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium