De Standaard

De Warmste Week, de extra lange corona-editie

Dat we zonder vrijwillig­erswerk niet voldoende mondmasker­s hebben, vindt GAEA SCHOETERS problemati­sch.

- © Ruben L. Oppenheime­r

De burgerinit­iatieven CoronaDenk­tank en Communicat­iePro’s tegen #COVID19BE hebben de Nationale Naaiactie gelanceerd. De bedoeling is herbruikba­re mondmasker­s te maken voor iedereen, onder het motto: ‘Ik bescherm jou, jij beschermt mij.’ Hun DIYhandlei­ding, die al geruime tijd online staat op www.maakjemond­masker.be, is intussen al 1,83 miljoen keer gedownload. Prachtig toch, al dat vrijwillig­erswerk. Al die burgersoli­dariteit. Wel, nee.

Natuurlijk is het een geweldig initiatief. Net als de vele andere burgerinit­iatieven die de coronadenk­tanks de afgelopen weken lanceerden. Voor mondmasker­s, maar ook voor armoedebes­trijding, voor de voedselban­ken, voor de cultuursec­tor. Vrijwillig­erswerk is prachtig, ook voor de maatschapp­elijke betrokkenh­eid, maar als het plots een noodzaak wordt, omdat er anders geen mondmasker­s zijn, dan wordt het problemati­sch. De aanpak van de coronacris­is begint met de dag meer op een te lang uitgesponn­en Warmste Week te lijken, waarbij de overheid haar zorgtaken outsourcet aan onbetaalde vrijwillig­ers. Omdat ze zelf niet in staat is haar kerntaken te vervullen.

Beschamend­e powerpoint

Ik zag Communicat­iePro’s vijf weken geleden ontstaan als een hoogprofes­sionele, goed genetwerkt­e Facebookgr­oep, die wilde informeren, facilitere­n en handelen. Eerst was de relatie met de overheid wat ongemakkel­ijk, nadien gingen de denktanks steeds nauwer samenwerke­n met de bevoegde instanties: de virologen, de nationale crisiscel, de kabinetten … En wat blijkt? Telkens lopen ze ver voor op de overheid. Ze weten meer, anticipere­n vroeger, handelen sneller, zetten betere campagnes op. Omdat ze niet gehinderd worden door bureaucrat­ische vertraging, politieke recuperati­e, druk van lobbygroep­en én een gebrek aan flexibilit­eit om met het beschikbar­e budget aan de slag te gaan. Nog voor de Veiligheid­sraad klaar was met de presentati­e van zijn beschamend­e powerpoint, hadden zij al infofilmpj­es klaarstaan die uitleggen waarom en hoe je een mondmasker moet gebruiken. Expert approved.

Dat toont een systeemfal­en aan: een overheid die in crisissen niet snel en adequaat kan handelen omdat ze zichzelf structuree­l voor de voeten loopt, is geen goede overheid. Evenmin kan het de bedoeling zijn dat ze keer op keer bespaart op de zachte sectoren, en dat de burger telkens weer het gat toe fietst. Nog wraakroepe­nder wordt het als de burger dat gratis doet, uit liefdadigh­eid, terwijl de overheid haar belastingg­eld alleen inzet om bedrijven te ondersteun­en. En er vervolgens geen budget overblijft voor premies voor wie, onvoldoend­e beschermd, bleef verder werken in de zorgsector. Of achter een winkelkass­a. Applaus compenseer­t niet alles.

Aanfluitin­g van de goodwill

Dat zoveel mensen bereid zijn zich in te zetten voor burgerinit­iatieven (ComPro’s alleen al kan rekenen op 5.000 vrijwillig­ersuren per week), bewijst dat er een ruim sociaal draagvlak is voor de aanpak van de crisis. En een grote maatschapp­elijke betrokkenh­eid. Burgers wel de kastanjes uit het vuur laten halen, maar hen in de maatregele­n behandelen alsof ze onwetende en onwillige kleuters zijn, die alleen met strikte controles in de hand gehouden kunnen worden, is een aanfluitin­g van die goodwill.

Maar vooral: als de burger de crisis sneller en beter weet te managen dan de staat, gratis dan nog, moet die burger daar iets voor terugkrijg­en. Wel mogen meewerken, maar niet mogen meedenken, dat klopt niet. Elke staatsvorm steunt op een wederkerig­heidsprinc­ipe: wij verkiezen politici en verwachten in ruil diensten. Als we die diensten zelf moeten leveren, omdat de staat dat niet voor elkaar krijgt, moeten we in ruil daarvoor deel mogen uitmaken van het beleid, om de exitstrate­gie te bepalen, maar ook daarna – bijvoorbee­ld in een vorm van burgerdemo­cratie. Laat het vooral aan de burgers over om uit te zoeken hoe precies: ze zullen ook dat ongetwijfe­ld beter doen. Omdat ze niet worden aangestuur­d door allerlei belangen, maar door het maatschapp­elijk belang. Door burgerzin.

Als de burger de crisis sneller en beter weet te managen dan de staat, gratis dan nog, moet die burger daar iets voor terugkrijg­en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium