De Standaard

Moeders zijn opnieuw de klos

Onze samenlevin­g steunt nog meer dan anders op talloze uren onbetaalde zorgarbeid. Dat krijgt te weinig aandacht in de exitstrate­gieën, vindt ELS FLOUR.

- © Antoine Merlet

De kleuterkla­ssen blijven nog een tijdje gesloten, lagere en secundaire scholen gaan over enkele weken mondjesmaa­t weer open. Het is nog niet duidelijk hoeveel kinderen die nog niet fysiek naar school mogen naar de opvang zullen kunnen.

Voor die beperkte heropstart in fases zijn meerdere goede redenen, daar hebben we geen kritiek op. Furia wil wel aanklagen dat de experts en politici die de exitstrate­gieën formuleerd­en weer te weinig rekening hielden met de gevolgen van de sluiting van crèches, scholen en opvanginit­iatieven en het wegvallen van alle buitenscho­olse activiteit­en voor wie de zorg voor (en het onderwijs aan) kinderen opneemt. Zij verdienen echte ondersteun­ing vanuit het beleid, niet alleen de erkenning ‘dat het zwaar is’. Onbetaalde zorgarbeid is het ondergesch­oven kind van deze crisis. Dat uit zich op tal van domeinen, maar we focussen hier op ouders met jonge kinderen.

Minder concentrat­ie

Wie gelooft echt dat je een min of meer normale werkdag kunt hebben als je die moet combineren met opvang en schoolbege­leiding? Uit onderzoek van het Kenniscent­rum Gezinswete­nschappen van de Odisee Hogeschool blijkt dat ouders van baby’s en kleuters in coronatijd­en emotioneel uitgeputte­r zijn en zich moeilijker kunnen concentrer­en op het (tele)werk.

Misschien lukt het nog net in gezinnen met twee ouders, van wie er één (vaak is dat de vrouw) niet voltijds werkt, bij wie het huis ruim genoeg is om een ietwat gescheiden werkplek te hebben, die de werkdag kunnen spreiden van de vroege ochtend tot de late avond en een begripvoll­e werkgever hebben. Maar wat met alleenstaa­nde ouders (in grote meerderhei­d moeders)? Wat met gezinnen die krap zijn behuisd? Wat wanneer je kind extra zorgnoden heeft? Ja, soms brengt deze crisis meer tijd voor zorg, bij tijdelijke werklooshe­id, bijvoorbee­ld, maar in dat geval wegen het slinkende gezinsinko­men en de onzekerhei­d op de emotionele ruimte.

Zes weken ver in de lockdown kwam er een tijdelijke regeling voor wie een kind jonger dan twaalf of een kind met een handicap heeft: tot het einde van dit schooljaar kunnen zij extra ouderschap­sverlof aanvragen, dagen die boven op het reguliere ouderschap­sverlof komen. Maar het verlofstel­sel blijkt niet open te staan voor pleegouder­s en zelfstandi­gen. Alsof zij niet op gelijkaard­ige drempels botsen. Net zoals het gewone ouderschap­sverlof gaat het bovendien gepaard met een inkomensve­rlies dat niet iedereen zomaar kan opvangen: voor alle groepen, behalve voor alleenstaa­nde ouders, liggen de uitkeringe­n onder de armoedegre­ns.

Het laat zich raden dat (alweer) vooral vrouwen in dit systeem zullen stappen, zoals dat ook al met het reguliere ouderschap­sverlof het geval is. Vrouwen hebben immers gemiddeld een lager inkomen dan mannen. Wanneer zij betaalde arbeid terugschro­even, weegt dat minder zwaar door in het gezinsinko­men. Als het werk hervat terwijl veel kinderen thuis moeten blijven, en dat is momenteel het scenario, dreigt deze ongelijkhe­id nog toe te nemen. Want in veel beroepen is telewerk geen optie.

Coronaoude­rschapsver­lof

Wanneer we over een aantal maanden de balans zullen opmaken, zien we waarschijn­lijk dat vrouwen het gros van de extra (onbetaalde) zorgtaken hebben opgenomen. Daarmee willen we de vele zorgende vaders geen onrecht aandoen: de ongelijke verdeling van onbetaalde zorgarbeid tussen vrouwen en mannen blijkt uit elk tijdsbeste­dingsonder­zoek en er zijn geen aanwijzing­en dat het nu anders zou zijn.

De media bevestigen vrouwen in die zorgende rol: ze tonen meestal moeders als het gaat over de opvang en de schoolbege­leiding van kinderen. Ook de vrijwillig­ers die mondmasker­s stikken, zijn vrouw. We hebben alle respect voor hun inspanning­en, maar we vragen ons wel af of deze productiew­ijze geschikt is in deze situatie.

We kunnen niet om de vaststelli­ng heen dat de coronacris­is de vele structurel­e sociale onevenwich­ten in onze samenlevin­g op scherp zet en

dat veel maatregele­n niet adequaat zijn of de bestaande ongelijkhe­den uitdiepen. Tal van maatschapp­elijke actoren drukten daar de voorbije weken hun bezorgdhei­d over uit. Het is van cruciaal belang dat we die bekommerni­ssen weerspiege­ld zien in de exitstrate­gieën.

Wat zorgarbeid betreft, zouden bedrijven de werkweek van zorgende ouders kunnen inkorten, met loonbehoud, om de combinatie­stress te verlichten. Virologen kunnen nadenken over hoe je de gezinsbubb­el wat vergroot, want virologisc­h mag die dan veilig zijn, sociaal is dat niet steeds het geval. Experts en lokale overheden kunnen nadenken over kleinschal­ige, kwalitatie­ve opvanginit­iatieven, en een timing daarvoor. De hogere beleidsniv­eaus moeten hogere uitkeringe­n geven voor het ‘coronaoude­rschapsver­lof ’, idealiter is er geen inkomensve­rlies.

Onze samenlevin­g steunt nu nog veel meer dan enkele weken geleden op talloze uren onbetaalde zorgarbeid. Het staat buiten kijf dat dat werk op zich kostbaar goed is. Het is dus hoog tijd om zowel op zoek te gaan naar adhocoplos­singen op maat van deze crisis als naar structurel­e, en om na te denken over welke plaats zorg krijgt in onze samenlevin­g.

Wanneer we de balans zullen opmaken, zien we wellicht dat vrouwen het gros van de extra zorgtaken hebben opgenomen

 ??  ?? ‘Virologen kunnen nadenken over hoe je de gezinsbubb­el wat vergroot.’
‘Virologen kunnen nadenken over hoe je de gezinsbubb­el wat vergroot.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium