De Standaard

Leren leven met het virus

- ILJA LEONARD PFEIJFFER Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.

Er begint een verwarrend­e situatie te ontstaan, omdat de quarantain­e regels worden uitgevaard­igd door de regering in Rome, terwijl verschille­n de regio’s de vrijheid opeisen om daar op punten van af te wijken.

Onze eigen Giovanni Toti, presi dent van de regio Ligurië, die van een partij is die in Rome oppositie voert en die bovendien in de campagnemo­dus staat voor zijn herverkiez­ing, is op de besluiten van de regering vooruit gelo pen en heeft ons alvast een paar cadeautjes gegeven. In Ligurië mogen we weer vissen en paardrijde­n. Boven dien mogen we sinds gisteren weer wandelen. Oorspronke­lijk was er spra ke van een beperking van een straal van één kilometer rond ons huis, maar in het definitiev­e decreet is die niet terug te vinden.

Zondagavon­d sprak premier Giu seppe Conte het volk toe. Stella en ik hebben zijn ernstige redevoerin­g live gevolgd. Op 4 mei gaat fase twee in, zo zei hij, de fase waarin wij moeten leren samen te leven met het virus. De beperkinge­n voor fabrieken en groothande­l worden opgeheven en familiebez­oek wordt weer toegestaan. Restaurant­s mogen afhaalpunt­en openen.

Zelfs met deze aanstaande versoepeli­ngen blijft de lockdown nog altijd aanzienlij­k strenger dan in de meeste andere landen.

De heropening van de winkels, onder strikte voorwaarde­n en met verregaand­e veiligheid­snormen, is gepland op 18 mei. Restaurant­s en bars blijven, afgezien van de mogelijkhe­id tot takeaway, in ieder geval gesloten tot 1 juni. De scholen heropenen pas in september.

De verspreidi­ng van het virus zal weer toenemen, zei Conte. Dat is onvermijde­lijk. Zodra de toename een kritiek punt nadert, zullen de versoepeli­ngen worden teruggedra­aid. Van een overgang naar fase drie kan pas sprake zijn wanneer er een vaccin is.

Ik viel ten prooi aan een depressie, omdat ik besefte dat de premier gelijk had. Dit gaat nog heel lang duren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium