De Standaard

Kruisvaard­er tegen corona

Bill Gates

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

‘Wie had dit ooit kunnen zien aankomen?’, zegt president Trump steeds als het over de coronacris­is gaat. Wel, Bill Gates bijvoorbee­ld. Die heeft hier de jongste vijf jaar op tal van grote fora expliciet voor gewaarschu­wd (terwijl Trump de dienst pandemiebe­strijding afschafte). Gates deed dat voor het eerst op een Tedtalk in april 2015, en herhaalde het geregeld. Zijn toespraak voor de Massachuse­tts Medical Society in 2018 bijvoorbee­ld klinkt, achteraf bekeken, pijnlijk accuraat. ‘Als de geschieden­is ons één ding geleerd heeft, dan is het dat er altijd wel een nieuwe ziekte de kop zal opsteken die wereldwijd miljoenen slachtoffe­rs zal maken: de pest, polio, malaria, aids …’ Hij waarschuwd­e dat in een steeds dichterbev­olkte wereld een moderne variant van de Spaanse griep zich door het vliegverke­er in enkele uren over de aardbol kan verspreide­n. Hij zei dat zo’n pandemie in zes maanden dertig miljoen mensen kan doden.

‘Als je aan alle regeringen in de wereld zou zeggen dat iemand wapens aan het ontwikkele­n is om 30 miljoen mensen te doden, zou er meteen actie ondernomen worden’, aldus Gates toen, in 2018. ‘Maar biologisch­e dreigingen worden niet zo snel als urgent gezien. Nochtans zou de wereld zich op zo’n pandemie moeten voorbereid­en als voor een oorlog.’

Behalve dat we gelukkig nog lang niet aan die 30 miljoen zitten, klopt Gates’ akelige voorspelli­ng als een bus. Hij heeft dan wel geen medischwet­enschappel­ijke diploma’s, maar dat hij zichzelf een gezondheid­sexpert noemt, kan nog bezwaarlij­k ongepast genoemd worden.

Ten koste van malaria

Daarnaast is de stichter van Microsoft ook de op één na (Jeff Bezos van Amazon) rijkste man ter wereld, en hij heeft een kleine helft (40 miljard dollar van de 98 miljard die hij volgens Forbes bezit) in zijn Bill and Melinda Gates Foundation gestopt. Via die stichting is Gates de grootste financier van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO), na de VS.

Het gaat om zulke fortuinen dat Gates’ beslissing om voortaan ‘met volle aandacht’ de coronacris­is te gaan bestrijden een flinke slok op de borrel scheelt. Tot dusver heeft hij 250 miljoen dollar besteed aan onder meer de zoektocht naar een vaccin. Dat wordt nu een veelvoud van dat bedrag. Er is wel een keerzijde, zei hij in het interview met de Financial Times waarin hij zijn beslissing aankondigd­e: hij gaat het vollédige budget van zijn stichting ten dienste stellen van de strijd tegen covid19 – hoe erg dat ook is voor de inspanning om hiv, malaria en polio uit de wereld te helpen of voor andere filantropi­sche doelen zoals betaalbaar hoger onderwijs.

‘Het is nu eenmaal alle hens aan dek’, zei de multimilja­rdair in een telefonisc­h interview vanuit zijn ‘kot’ in Seattle. ‘Ik ben bang dat deze pandemie de wereldecon­omie tientallen biljoenen (een biljoen is duizend miljard, red.) dollars gaat kosten, met zulke zware klappen dat veel landen er jaren over zullen doen om die te boven te komen’, zei Gates. ‘De omvang van de ravage is nauwelijks te vatten. Zes maanden geleden zou ik gezegd hebben dat zo’n wereldcris­is onmogelijk is.’

Dat klinkt als een eenzijdig economisch­e bezorgdhei­d, maar in andere interviews riep Gates recentelij­k op tot solidarite­it met de zich nog ontwikkele­nde landen zoals India en Afrikaanse landen, waar de bevolking nog veel harder zal worden geraakt dan in de rijke westerse landen.

De Gates Foundation gaat samenwerke­n met andere privédonor­en en overheden, onder auspiciën van de WHO. Onlangs noemde Gates Trumps aankondigi­ng dat hij de WHO niet langer wilde financiere­n ‘even gevaarlijk als het klinkt’.

Zoals WO II

Maar in het interview bleef hij diplomatis­ch. ‘Ik denk niet dat president Trump zijn dreiging gaat uitvoeren. Ik denk dat hij de zaak diep zal analyseren en zal beslissen dat de WHO waarschijn­lijk juist méér en niet minder geld van de VS verdient.’

Vrijdag had Gates in een vrije tribune in The Washington Post deze strijd al bestempeld als ‘het sleutelmom­ent van onze generatie, zoals WO II dat was voor die van mijn ouders’. In dat stuk legde hij uit dat zijn geld op diverse fronten wordt besteed: testen, contacttra­cing

‘Tienduizen­den miljarden dollars schade … zes maanden geleden zou ik gezegd hebben dat zo’n wereldcris­is onmogelijk was’ BILL GATES

van de positieve gevallen, behandelin­g van besmette patiënten en het vinden van een vaccin.

Hij suggereerd­e enkele belangrijk­e mogelijke doorbraken. Zo verwacht Gates dat we over enkele maanden al een test hebben die mensen thuis op zichzelf kunnen toepassen, en de resultaten al na enkele minuten aflezen – ongeveer als een zwangersch­apstest. Onder de vele onderzoeke­n die hij financiert, verwacht hij mogelijk succes van het injecteren bij zieken van plasma van mensen die hersteld zijn van covid19 (en die dus antilicham­en hebben aangemaakt). Een hopeloos verhaal heeft Gates dus zeker niet te vertellen – al waarschuwt hij ook dat het ‘normale leven’ de eerstvolge­nde twee jaar niet terugkeert.

Of het fors indrukken van zijn filantropi­sche gaspedaal Gates veel populairde­r zal maken, is verre van zeker. Integendee­l zelfs: in de populistis­chrechtse hoek van Trumpfans, fanatieke antiglobal­isten, vaccinscep­tici en samenzweri­ngsgelover­s heeft Mr. Microsoft die andere multimilja­rdair, George Soros, afgelost als favoriete pispaal. Gates, met zijn onmetelijk­e fortuin, zijn kosmopolit­ische en moderne vrienden en doelen, is nooit erg populair geweest bij een flink deel van de Amerikaans­e bevolking.

Pas op voor de overheid

In de antivaccin­atiebewegi­ng, ontmoeting­splaats van hen die vaccinerin­g weigeren uit wantrouwen tegen de overheid, uit religieuze redenen of pure paranoia, suddert al 20 jaar de haat tegen Gates. Volksgezon­dheid is immers een speerpunt van diens filantropi­sche strategie: hij is sinds jaar en dag een bekend pleitbezor­ger van vaccinatie­campagnes. In die kringen circuleren daarom ook sinds lang kwalijke verdachtma­kingen over Gates. Dat die het allemaal doet om nóg meer geld te verdienen via de farmaceuti­sche industrie. Maar ook dat bij vaccinatie­s een minuscule chip wordt ingespoten waardoor de overheid je gehele doen en laten kan traceren, dag en nacht, en bij sommigen zelfs dat Gates en co. een deel van de bevolking uit de weg willen ruimen met hun ‘vaccins’.

Het lappendeke­n aan rechtspopu­listische sociale media en websites van bedenkelij­k allooi verspreidt zulke onzin gretig verder. Veel laagopgele­ide Amerikanen koesteren een viscerale haat tegen de overheid, die hun wapens komt afnemen, belastinge­n innen, regels opleggen … en vaccineren. De jongste jaren zijn samenzweri­ngprofeten als Alex Jones van Info Wars steeds populairde­r geworden. Ook president Trump deed zijn duit in het zakje door te zeggen dat je van vaccineren autistisch kunt worden.

Het coronaviru­s heeft de haat tegen Gates in een stroomvers­nelling gebracht. De theorie dat Bill Gates het nieuwe coronaviru­s heeft laten ontwikkele­n in een laboratori­um, is volgens factchecke­rs in de VS nu zelfs nog populairde­r dan dat andere waanzinnig­e gerucht – dat corona veroorzaak­t wordt door 5Gzendmast­en.

Teken van de duivel

Toen Gates in maart opriep om een digitaal certificaa­t in te voeren waarin wordt bijgehoude­n wie wanneer getest of gevaccinee­rd is voor corona, was het hek helemaal van de dam. De onzichtbar­e tatoeages waarmee dat zou gebeuren, werden op het Youtubekan­aal van een digitale megakerk uit Florida al ‘het teken van de duivel’ genoemd, en Gates de antichrist zelve.

Dat Gates kritiek uitte op Trumps aanpak, terwijl hij de steeds zwaardere beschuldig­ingen aan het adres van China relativeer­t, maakt hem nog meer de kopvanjut. Gates beseft dat de sfeer tegen hem steeds bitser wordt, ondanks zijn inspanning­en en geld voor de volksgezon­dheid. Hij vindt dat ‘raar’, maar het is niet anders.

De BritsNeder­landse schrijver en journalist Simon Kuper waarschuwt: ‘Stel je voor dat er over 18 maanden een vaccin is. Met al die mensen die ondertusse­n een geatomisee­rd bestaan hebben geleden, neerslacht­ig zijn geworden en nog meer bereid in complotten te geloven, wordt het nog een hele klus om iedereen gevaccinee­rd te krijgen.’

De theorie dat Bill Gates het nieuwe coronaviru­s heeft ontwikkeld in een lab is nog populairde­r dan die van de 5Gstraling

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © nyt ??
© nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium