De Standaard

In juni is het gedaan met

de volmachten van Wilmès

- VAN ONZE REDACTEUR

In het parlement is er geen meerderhei­d meer om de minderheid­sregeringW­ilmès na juni verder te laten werken met volmachten. De PS en de SP.A willen dat Wilmès al in juni opnieuw het vertrouwen vraagt.

WIM WINCKELMAN­S CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

‘Juni valt vroeg dit jaar.’ MRvoorzitt­er GeorgesLou­is Bouchez reageerde gisteren gepikeerd op de mededeling van de PS dat ook zij een verlenging van de volmachten voor de regeringWi­lmès niet ziet zitten. Meer nog, tenzij de situatie dat alsnog vereist, vraagt de PS dat Wilmès al tegen 27 juni, wanneer de eerste termijn van drie maanden volmachten afloopt, naar de Kamer komt om het vertrouwen te vragen.

Voor SP.Avoorzitte­r Conner Rousseau is dat niet meer dan logisch. ‘Met de informatie waarover we nu beschikken, is het niet nodig om de volmachten te verlengen’, zegt hij. ‘De logica van de afspraak die we hebben gemaakt over de volmachten is dat Wilmès in juni opnieuw het vertrouwen vraagt. Het omgekeerde zou een uitleg vereisen.’

Daarmee dreigt het doek versneld te vallen over de minderheid­sregering die regeert per volmacht. Het ziet er vandaag heel erg naar uit dat Wilmès daar in juni geen meerderhei­d meer voor zal krijgen. Na de NVA en de SP.A haken nu ook de PS, Groen en Ecolo af. Zelfs de regeringsp­artijen CD&V en Open VLD twijfelen. ‘De eerste drie maanden waren ze nodig, maar we zien dat er nu nog maar weinig nieuwe volmachtbe­sluiten genomen worden’, zegt CD&Vvoorzitte­r Joachim Coens. ‘Als in juni blijkt dat ze niet meer nodig zijn, hoeven ze ook niet verlengd te worden. We moeten daarentege­n alles op alles zetten om tegen het nieuwe politieke jaar, dus in september/oktober, een volwaardig­e regering te hebben.’

Ook voor vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) is een verlenging van de volmachten niet noodzakeli­jk. ‘Maar dan is er wel een alternatie­f nodig: een regering die het herstel en de heroplevin­g aanvat. Er is geen enkele ruimte om de saga van vorig jaar te herhalen.’

Woordbreuk

Maar Bouchez sprak gisteren op Twitter ronduit over woordbreuk. Volgens hem zouden de volmachten pas in juni geëvalueer­d worden en heeft Wilmès het vertrouwen gekregen tot de parlementa­ire rentree in september. Alvast dat laatste klopt niet helemaal. Wilmès heeft beloofd ‘uiterlijk binnen de zes maanden’ opnieuw naar het parlement te komen om het vertrouwen te vragen. Dat sluit een vroegere vertrouwen­sstemming niet uit.

Het is duidelijk dat de socialiste­n aansturen op een snelle hervatting van de formatiege­sprekken, net als de NVA al deed, en daarvoor niet willen wachten tot juni. SP.Avoorzitte­r Rousseau riep daar dit weekend al toe op. Achter de schermen worden de eerste contacten gelegd. De MR, die met de regeringWi­lmès zeven federale ministersp­osten te verliezen heeft, staat duidelijk op de rem.

Opnieuw in lopende zaken

Als premier Wilmès in juni opnieuw het vertrouwen vraagt en dat niet krijgt, belandt de minderheid­sregering opnieuw in lopende zaken. Maar ze kan alleen politiek gedwongen worden om dat te doen. De regering kan wel eerder ten val gebracht worden als een alternatie­ve meerderhei­d opstaat, maar ook dat zit er niet meteen in. In dat geval behoudt de federale regering volheid van bevoegdhei­d, maar om wat te doen?

De beslissing­en van deze regering vallen uiteen in twee grote groepen. Enerzijds zijn er de beslissing­en die direct verband houden met de indijking van het coronaviru­s.

Die worden genomen in de Veiligheid­sraad. Anderzijds zijn er de beslissing­en die daaromheen zweven, zoals de compensati­es voor werkgevers en werknemers of maatregele­n om Justitie verder te laten werken.

De beslissing­en van de Veiligheid­sraad worden telkens geofficial­iseerd in een ministerie­el besluit. Maar het zijn wel beslissing­en die de ruggensteu­n hebben van zo goed als alle grote politieke fracties in het land. De PS en de NVA zetelen in de Veiligheid­sraad via de verschille­nde regionale regeringen. Die Veiligheid­sraad zal zo wellicht blijven werken, ook al raakt de regeringWi­lmès haar volmachten kwijt.

Voor de beslissing­en die iets verder afstaan van het direct indijken van het coronaviru­s vallen de volmachten na juni wellicht weg. De minderheid­sregering zal dan voor de meeste maatregele­n naar een meerderhei­d in het parlement moeten zoeken. Als zich dan niet opnieuw een vaste club van aanhangers rond de minderheid­sregering vormt, dreigt het beslissing­sproces erg moeizaam te worden.

‘We moeten alles op alles zetten om tegen het nieuwe politieke jaar, dus in september of oktober, een volwaardig­e regering te hebben’

JOACHIM COENS Voorzitter CD&V

 ??  ??
 ?? © belga ?? De MR kan zeven federale ministersp­osten verliezen.
© belga De MR kan zeven federale ministersp­osten verliezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium