De Standaard

Maak geen geluid

En 7 andere do’sanddon’ts van videoverga­deren

- TOM HEREMANS

Twee maanden geleden was je nog het heertje als je tijdens het werk gewichtig op je horloge kon kijken en zeggen: ‘Excuseer, collega’s, ik heb zo meteen een videoconfe­rencecall.’ Zo’n onlineverg­adering, met mensen die soms aan het andere eind van de wereld zaten, was toen voorbehoud­en aan een select groepje ingewijden. Gewone mensen lummelden intussen wat aan rond een te grote vergaderta­fel in een te klein zaaltje waar het geurde naar koffie, zweet en erger.

Sinds de uitbraak van het coronaviru­s en de bijbehoren­de quarantain­emaatregel­en doen we allemaal aan videoverga­deren. Maar we doen het niet allemaal even goed. Videoverga­deren is heel anders dan gewoon vergaderen: het vergt een andere instelling, en er gelden andere regels. We lijsten ze even voor u op.

Wees op tijd

Laatkomers werken ook bij gewone vergaderin­gen op de zenuwen, maar hier nog veel meer: de neiging is zowat onbestaand­e bij collega’s die op tijd aan hun laptop zaten om het onder elkaar over koetjes en kalfjes te hebben tot u er bent, ze zitten dus verveeld naar hun scherm en elkaar te staren terwijl ze op u wachten.

Kies de juiste plek

Als u op regelmatig­e basis thuis aan een videoverga­dering met steeds dezelfde collega’s deelneemt, denk dan goed na over waar u gaat zitten voor u aan de allereerst­e vergaderin­g begint. Collega’s zullen zo dadelijk bij u kunnen binnenkijk­en, die eerste indruk is erg belangrijk. Denk eraan dat het de ruimte achter u is die ze zullen zien. Ruim daar dus de rommel op, en positionee­r uw laptop zodanig dat uw huis er groter, mooier en smaakvolle­r ingericht uitziet dan in werkelijkh­eid het geval is.

Plaats de laptop niet gewoon op de tafel of het bureau waaraan u gaat zitten. Dat is te laag, want dan moet u het scherm schuin plaatsen om goed in beeld te komen. Het gevolg is dat collega’s naar uw dubbele kin en in uw neusgaten kijken, en van uw interieur alleen uw plafond zien, inclusief stofwebben. Plaats de laptop dus op een stapeltje boeken, zodat de webcam ongeveer op ooghoogte staat: u en uw interieur komen eleganter in beeld.

Als u bij die eerste vergaderin­g compliment­jes krijgt over uw interieur, neem die dan gracieus in ontvangst zonder verbaasd achterom te kijken alsof u voor het eerst zelf uw interieur ziet.

Als u bij die eerste vergaderin­g géén compliment­jes krijgt over uw interieur, ga daar dan niet over mokken, en verander zeker niet van plek bij de volgende vergaderin­g om alsnog bewonderen­de blikken te lokken. U komt al snel over als een uitslover.

De meeste videoverga­dersoftwar­e beschikt over de optie ‘achtergron­d flou maken’. Blijf daaraf. Het heeft geen enkel nut, collega’s zullen denken dat u iets te verbergen hebt en het ziet eruit alsof u zonet bent overleden en tussen de wolken in de hemel zweeft. In tijden van corona is dat bepaald traumatise­rend voor veel mensen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium