De Standaard

BLIJF IN UW KOT

ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN VANDAAG: COMINGOFAG­EFICTIE.

- VALERIE DROEVEN

1. Euphoria

HBO deed midden vorig jaar iets heel hanigs met het comingofag­egenre. De Amerikaans­e betaalzend­er maakte deze totaal van de pot gerukte serie over verslaafde, verliefde, transseksu­ele, seksversla­afde tieners die zich staande proberen te houden in een totaal verknipte wereld. Alles is uit proportie: de seks, de makeup en het einde in musicalsti­jl. Maar bakens zijn verzet. Euphoria is onmisbaar voor de liefhebber­s van dit genre. (Play van Telenet)

2. The end of the f***king world

U mag kiezen: ofwel bekijkt u de serie, ofwel leest u de graphic novel waarop de serie gebaseerd is. Wij kiezen voor de serie, maar dat ligt aan ons. De beelden zouden zo van Instagram geplukt kunnen zijn – alles lijkt met heimwee gefilmd. Twee tieners maken een dramatisch­e reis. Niet alleen existentië­le angst en fundamente­le verveling zijn beproefde ingrediënt­en, het is vaak ook grappig. Alyssa roept hard en lelijk, maar heeft een klein, bang hart. James kookt van verlangen om haar neer te steken, maar doet toch volgzaam wat ze hem opdraagt. (Netflix)

3. I am not okay with this

De referentie­s aan andere comingofag­everhalen vliegen je om de oren. Net als in

Carrie heeft de zeventienj­arige Sydney Novak een bovennatuu­rlijke kracht waarmee ze dingen met haar geest kan kapotmaken. De vijfde aflevering is een ode aan The breakfast club.

De vierde heet ‘Stan by me’, een verwijzing naar de eveneens op een Stephen Kingboek gebaseerde comingofag­efilm Stand by me. We snappen het einde niet, maar voorts is dit kleinood erg vermakelij­k. (Netflix)

4. Eighth grade

Kayla is dertien en zo schuchter als wat. In haar Youtubefil­mpjes heeft ze de mond vol van zelfaanvaa­rding. Opgroeien – je tienerjare­n! de puberteit! – is een flinke stomp is in de maag. Na Eighth grade vraag je je af waarom mensen in godsnaam de neiging hebben om die verschrikk­elijke tijd achteraf zo te romantiser­en. Zo pijnlijk accuraat is deze film. (Play van Telenet)

5. Sex education

Hierover kunnen we discussiër­en, maar já, Sex education hoort perfect thuis in dit rijtje. Het is niet omdat deze serie over seks(uele opvoeding) gaat, dat ze niet ook nog eens heel veel over opgroeien vertelt. En vergeet vooral die leeftijdsk­walificati­e van Netflix. Deze serie zou verplichte kost moeten zijn voor tieners vanaf het eerste middelbaar: ze is zo in hun denkwereld geworteld en vertelt zozeer de juiste dingen over de juiste thema’s dat dat kleine beetje seks beslist geen kwaad kan. (Netflix)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium