De Standaard

Voelt Big Tech deze crisis wel?

- KARSTEN LEMMENS In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Mijn dochtertje van zes houdt in deze lockdownti­jden contact met haar vriendinne­tjes via Messenger, de chatfuncti­e van Facebook. Urenlang zitten ze te videochatt­en (via de accounts van de ouders) en samen spelletjes te spelen. Twee maanden geleden zou het niet waar zijn geweest. Een jong kind in contact laten komen met Facebook? Een bedrijf dat qua privacyinb­reuken, manipulati­e van gebruikers en polariseri­ng aan de verkeerde kant van de geschieden­is komt te staan? Vergeet het. Maar corona doet elke zekerheid wankelen. Vandaag is Facebook voor haar, zoals voor zovelen, een ‘venster op de wereld’.

Ook de andere techgigant­en komen in een nieuw licht te staan. Amazon, de walvishaai die alle klassieke retail genadeloos opvreet, is in quarantain­etijden de belangrijk­ste winkel die wél nog open is. Het werft zelfs duizenden werknemers aan voor zijn magazijnen, om aan de vraag te kunnen voldoen. En Google, dat andere bedrijf dat weleens van monopolist­isch gedrag wordt beschuldig­d? Dat werkt samen met Apple aan coronatrac­ingtechnol­ogie, om dat hatelijke virus te verschalke­n.

De reputatie van Big Tech liep het afgelopen jaar veel averij op, met Democratis­che presidents­kandidaten in de VS die de bedrijven aan de leiband wilden leggen of zelfs opsplitsen. Maar sinds de coronacris­is staat dat allemaal op een laag pitje. Meer zelfs: het imago van GAFA kikkert in deze crisistijd­en weer helemaal op.

De vraag is of zich dat ook financieel vertaalt. Allemaal komen ze deze week met kwartaalre­sultaten. Vandaag Alphabet (moeder van Google), morgen Facebook en Microsoft, donderdag Amazon en Apple. ‘Wij zijn niet immuun voor wereldwijd­e economisch­e trends’, stelde Apple’s ceo Tim Cook recent nog. De sluiting van Applestore­s wereldwijd zal zich laten voelen. Bij Facebook en Google zal de daling van de advertenti­euitgaven aankomen. Maar voor geen van hen zijn de problemen onoverkome­lijk. Zo maakt de coronacris­is de aantrekkin­gskracht van iPhones niet ongedaan. De nieuwe iPhone SE van minder dan 500 euro heeft het potentieel om een heel nieuwe klantenbas­is aan te boren. En met het vlaggensch­ip dat in de herfst volgt, wellicht iPhone 12 genoemd, kan het bedrijf meesurfen op de introducti­e van 5G. Intussen zit de verkoop van diensten zoals iCloud stevig in de lift. Geen virus dat daar veranderin­g in zal brengen.

Ook voor Google en Facebook zal de hemel opklaren. ‘Hun opwaartse beweging zal even bloederig en gewelddadi­g zijn als die naar beneden’, stelde Scott Galloway, professor aan de NYU Stern Business School. Zij zullen zich qua advertenti­e volgens hem ‘voeden met de karkassen’ van omgevallen mediabedri­jven. ‘Want één op de vijf Amerikaans­e mediafirma’s zal niet meer uit het intensieve­zorgenbed komen.’ En waar rollen die advertenti­edollars dan naartoe? U raadt het. En Amazon? Het aandeel van dat bedrijf noteert de laatste dagen op historisch­e hoogten. Het bedrijf is 1.200 miljard dollar waard.

De wereldecon­omie ligt dan wel in de lappenmand, voor Big Tech oogt de toekomst, zowel qua reputatie als qua cijfers, verre van somber.

De coronacris­is maakt de aantrekkin­gskracht van iPhones niet ongedaan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium