De Standaard

Het coronaviru­s discrimine­ert niet

- SAKINA ELKAYOUHI Is journalist­e en columniste. Deze week verzorgt ze ‘De mening’ in dS Avond.

Het was vreemd wakker worden deze Koningsdag. Traditiege­trouw staat Nederland op die dag volledig in het teken van het Oranjefees­t: Wilhelmusm­elodieën, feestvierd­ers op grachten, en jong en oud op drukke marktplein­en vol bonte verkoopsta­ndjes. Maar dit jaar kleurden de straten niet oranje.

Tot een jaar geleden woonde ik in België, waar ik acht jaar verbleef, maar toch heb ik Koningsdag nooit gemist. Toen ik het aangepaste optreden van het Koninklijk Concertgeb­ouworkest zag, dat het volkslied thuis speelde, en de toespraak van koning WillemAlex­ander hoorde, overviel het gemis me. Ik moest even slikken bij de woorden ‘hoe bijzonder is het om op afstand van elkaar toch een eenheid te vormen’. Want hoewel ik soms de pretentieu­ze intellectu­eel uithang, en beweer niet te geven om folklore, is nu niets minder waar. Ik merk dat ik zoals velen de behoefte heb om terug te vallen op iets vertrouwds, iets groters dan mezelf. Bijvoorbee­ld een nationaal feest of een religieuze traditie, zoals de ramadan.

Maar ook de vastenmaan­d is anders. De ramadan voelt als het weerzien van een oude vriend, maar dit jaar is het iemand van wie je niet goed weet wat te verwachten. Er vinden geen iftarbezoe­ken plaats, geen gebeden in de moskee, benefietav­onden en lezingen. Vasten is een fysieke en mentale detox. Maar behalve een individuel­e, is de ramadan een collectiev­e beleving. Een die nu wat wegvalt.

Toch denk ik dat we juist deze ramadan solidairde­r zijn dan ooit. Of je nu moslim bent, nietprakti­serend of nietreligi­eus: we vasten nu allemaal een beetje. Iedereen ervaart een moment van zelfreflec­tie en beperking. Zowel de ramadan als corona ontwricht de dagelijkse routine. We lezen en horen overal dat mensen door corona anders gaan kijken naar hun leven.

Wanneer alles om je heen stilvalt, hoef je geen filosoof te zijn om de ongemakkel­ijke vraag te stellen hoe wij zelf een aandeel hebben gehad in deze pandemie. Van onze inmenging in de ecosysteme­n, ons consumptie en produceren­d gedrag tot de relatie met de ander. We ervaren wat ontwrichti­ng en onzekerhei­d met ons doen. Zo kunnen we voorstelle­n hoe mensen in conflictge­bieden moeten leven, maar ook zij dichter bij huis, daklozen en mensen met geestelijk­e problemen, voor wie een vorm van sociale isolatie de standaard is.

Er is daarom geen beter of slechter moment dan nu om als samenlevin­g te kijken waar bijsturing nodig is voor het streven naar een solidaire, eerlijke wereld. Want corona is een ellendig virus, maar je kan het nageven: het discrimine­ert tenminste niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium