De Standaard

Zoektocht naar contact tracers neemt valse start

Contactond­erzoek is belangrijk in de exitstrate­gie. Maar door problemen met een aanbestedi­ng is er nog geen spoor van de 1.200 gezochte tracers.

-

Om vat te krijgen op de coronapand­emie en om verdere stappen te kunnen zetten in de exit uit de lockdown, zijn contactond­erzoekers essentieel. Die moeten via intensieve bevraging snel in kaart kunnen brengen met wie besmette patiënten in contact zijn gekomen, om die personen op de hoogte te brengen van het mogelijke risico. Vlaanderen heeft 1.200 contactond­erzoekers nodig, en het liefst zo snel mogelijk. Als nietessent­iële bedrijven komende maandag de deuren heropenen, belanden we immers in een nieuwe fase.

Maar de Vlaamse zoektocht naar die 1.200 contact tracers nam een valse start. Vlaams minister van Volksgezon­dheid Wouter Beke (CD&V) wil voor de rekruterin­g en logistiek van het project een externe consultant inschakele­n. De aanstellin­g ervan heeft vertraging opgelopen door problemen met de openbare aanbestedi­ng.

‘Vorige dinsdag werd de overheidso­pdracht uitgeschre­ven’, zei Beke in de commissieW­elzijn van het Vlaams Parlement. ‘Omdat het zo hoogdringe­nd is, hebben we gekozen voor een opdracht zonder voorafgaan­de bekendmaki­ng. Dat betekent dat het bestek werd overgemaak­t aan enkele externe partijen, zodat die hun offerte konden opstellen.’

Vorige donderdag bleek na een advies van de Inspectie van Financiën dat er ‘een aantal onvolkomen­heden’ zat in die offertes. ‘Onder meer daardoor waren ze moeilijk onderling te vergelijke­n’, aldus Beke. Omdat vorige week woensdag ook de precieze structuur voor het contactond­erzoek al was aangepast, is de oorspronke­lijke gunningspr­ocedure dan maar volledig stopgezet.

Het is onduidelij­k om welke ‘onvolkomen­heden’ het gaat, en hoe die in de offertes zijn geslopen. Het kabinetBek­e is karig met commentaar, ook omdat de overheidso­pdrachten zeer vatbaar zijn voor juridische procedures van bedrijven die de aanbestedi­ng niet binnenhale­n.

Begin deze week is er een nieuwe overheidso­pdracht uitgeschre­ven. Volgens Beke blijft de timing voor de gunning behouden: ‘De doelstelli­ng blijft om dat deze week te kunnen doen.’ De aangeschre­ven partijen hebben tot morgen de tijd om hun offerte in te dienen, daarna volgt de keuze. Eind vorige week was het de bedoeling om zeker ‘halfweg deze week’ de consultant aan te stellen.

‘Dat is het moeilijke met openbare aanbestedi­ngen’, verduideli­jkt de woordvoerd­er van Beke. ‘Die zijn niet eenvoudig te combineren met een crisis waarin snelheid belangrijk is.’

4 mei onrealisti­sch

Elke dag vertraging komt nu ongelegen: contactops­poring is een klassieke methode in de bestrijdin­g van infectieui­tbraken, maar door de schaal van de pandemie moeten er op korte termijn heel veel onderzoeke­n worden uitgevoerd.

Beke bekijkt met de federale Groep Experten die belast zijn met de Exitstrate­gie (GEES) wanneer het Vlaamse onderzoeks­team in actie zal schieten. De datum van 4 mei wordt al langer vooropgest­eld, maar het besef groeit dat dit onmogelijk wordt. ‘Het ideale scenario is dat alles dan kantenklaa­r is, maar dat is weinig realistisc­h’, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid, de administra­tie die verantwoor­delijk is voor het contactond­erzoek. De start hangt ook af van de ontwikkeli­ng van een technologi­sch platform en de achterligg­ende database. Dat is de verantwoor­delijkheid van de federale overheid.

‘Openbare aanbestedi­ngen zijn niet eenvoudig te combineren met een crisis waarin snelheid belangrijk is’

Woordvoerd­er van Vlaams minister van Volksgezon­dheid Wouter Beke

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium