De Standaard

NEE ZEGGEN IS GEEN OPTIE

- RUBEN MOOIJMAN

Nadat Air France en KLM door hun respectiev­e overheden een reddingsbo­ei toegeworpe­n hebben gekregen, is het nu de beurt aan Lufthansa. Alleen heeft de Duitse groep niet met één overheid te maken, maar met vier. Behalve Berlijn spreken ook Wenen, Bern en Brussel een woordje mee. Dat maakt de redding tot een uiterst complexe en delicate operatie.

Het wordt steeds duidelijke­r dat het water de Duitse maatschapp­ij aan de lippen staat. In de aanzwellen­de stroom onheilsber­ichten viel gisteren voor het eerst het woord Schutzschi­rmverfahre­n – het Duitse equivalent van beschermin­g tegen schuldeise­rs. Die beschermin­g kan noodzakeli­jk worden als de onderhande­lingen over staatssteu­n op niets zouden uitlopen.

Om de overheden ervan te overtuigen de broodnodig­e steun goed te keuren, is het zaak de regeringen gunstig te stemmen. Tegelijk is Lufthansa beducht voor een situatie waarin het bedrijf rekening moet houden met uiteenlope­nde verzuchtin­gen uit vier hoofdstede­n. Maar als de maatschapp­ij wil overleven, is er weinig keuze. Dat de Duitse regering over de brug zal komen, staat als een paal boven water. Ze kan niet anders dan het Nederlands­e en Franse voorbeeld volgen. Maar voor de Belgische regering geldt een andere afweging. Brussels Airlines is al honderd procent eigendom van Lufthansa. Het behoud van autonomie kan dus geen overweging meer zijn om het bedrijf met belastingg­eld overeind te houden. Wat wel op het spel staat: de economisch­e hefboomwer­king van een home carrier, de internatio­nale bereikbaar­heid van Brussel en het behoud van ruim 4.000 arbeidspla­atsen.

Al hangt over dat laatste een grote schaduw. Want de sanering die al vóór de coronauitb­raak op stapel stond, zal door de pandemie nog forser uitvallen dan oorspronke­lijk gepland. De overheid zal dus belastingg­eld investeren in een bedrijf dat van plan is heel wat banen te schrappen, zich bezighoudt met een nietduurza­me activiteit en bovendien nog in Duitse handen is. Dat is politiek niet makkelijk te verkopen.

Het is dan ook zaak om zo veel mogelijk andere voorwaarde­n uit de brand te slepen teneinde de uitgave verteerbaa­r te maken. De vraag om steun afwijzen is geen optie, maar ze kan een hefboom zijn om veranderin­gen ten goede af te dwingen. Het optimalise­ren van de Belgische verankerin­g bijvoorbee­ld, het schoner en stiller maken van de vloot, het behoud van het netwerk en de garantie dat een eventueel rendement op de investerin­g in België blijft.

De vraag om Lufthansa te steunen, kan een hefboom zijn om enkele wijziginge­n af te dwingen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium