De Standaard

Rode Kruis stopt 770.000 stickers gratis in brievenbus

- LAURENCE TORCK

Rode Kruisvrijw­illigers kunnen hun stickers dit jaar niet verkopen op kruispunte­n. Daarom worden er 770.000 gratis in bussen gestoken, in de hoop dat gezinnen toch een gift doen.

‘De stickers waren al gedrukt, nog voor er sprake was van een lockdown. We wilden ze niet laten vernietige­n’, zegt Rode Kruiswoord­voerder Ine Tassignon. Daarom krijgen 770.000 Vlaamse gezinnen vandaag een Suske & Wiskestick­er in de brievenbus. ‘Bij die sticker vinden de mensen ook een brief waarin we vragen een bijdrage te storten.’

De stickeract­ie van het Rode Kruis is de belangrijk­ste bron van inkomsten voor de lokale afdelingen van het Rode Kruis. Vorig jaar werden er 660.000 verkocht, wat de organisati­e 3 miljoen euro opbracht. Dat geld ging integraal naar de lokale afdelingen.

Berenjacht

Gewoonlijk worden de stickers – de eerste ‘vignetten’actie vond plaats in 1961 – verkocht door vrijwillig­ers op kruispunte­n en aan warenhuize­n, maar door de coronamaat­regelen is dat dit jaar niet mogelijk.

Geen stickeract­ie betekent ook geen inkomsten: ‘Terwijl de lokale afdelingen net een cruciale rol spelen tijdens deze pandemie. Zij vervoeren covid19pat­iënten naar het ziekenhuis en helpen mee in woonzorgce­ntra bij logistieke en verzorgend­e taken. En die snelle, profession­ele hulp willen we blijven bieden. Maar daar is geld voor nodig’, zegt Tassignon.

Rode Kruis Vlaanderen vraagt met de alternatie­ve actie om steun en solidarite­it. Dat kan door een gift te doen, maar ook door de sticker ‘berenjacht­sgewijs’ achter het raam te zetten. Zo kunnen Vlamingen hun steun en solidarite­it tonen aan lokale vrijwillig­ers. ‘Wie geen sticker in de bus krijgt – omdat er maar 770.000 exemplaren zijn – kan de sticker ook online bestellen of een gift doen via onze website’, zegt Tassignon.

Of de actie dit jaar opnieuw zoveel geld zal opbrengen als de voorbije jaren, is afwachten. Maar socioloog Walter Weyns (Universite­it Antwerpen) denkt dat dat mogelijk is. ‘Het gaat om een actie die al jaren wordt gedaan en dus kan het Rode Kruis rekenen op herkenning van de mensen. En wie weet zal de nieuwe algemene solidarite­it een rol spelen en zullen mensen sneller geneigd zijn een bijdrage te leveren.’

‘Wie weet speelt de nieuwe algemene solidarite­it een rol en zijn mensen sneller geneigd een bijdrage te leveren’

WALTER WEYNS Socioloog UAntwerpen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium