De Standaard

Kleine versoepeli­ng moet onderwijs nodige rust geven

De voorwaarde­n waaronder scholen kunnen opengaan, zijn licht versoepeld. Maar veel vragen blijven onbeantwoo­rd.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ

Na enkele uren vergaderen bereikten de onderwijsk­oepels, de vakbonden en minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) een akkoord over enkele versoepeli­ngen én verduideli­jkingen binnen de heropstart van de scholen op 15 mei (zie inzet).

De allerbelan­grijkste versoepeli­ng is het maximum aantal leerlingen per klas: dat verandert van tien naar veertien. ‘Dat klinkt misschien weinig,’ zegt Lieven Boeve, directeurg­eneraal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, ‘maar voor de scholen maakt dat een wereld van verschil.’

Boeve heeft een punt: een klas van bijvoorbee­ld 22 leerlingen moet nu niet noodzakeli­jk in drieen splitsen. Maar de vereiste oppervlakt­enormen blijven wel gelden. Volgens het draaiboek is voor tien leerlingen minstens 60 vierkante meter nodig (inclusief 12 vierkante meter meubilair). Heel wat klaslokale­n zullen dus toch maximaal tien leerlingen kunnen plaatsen. Het noopte een schooldire­cteur ertoe op VTM Nieuws de versoepeli­ng een ‘pleister op een houten been’ te noemen.

Contactbub­bels

Na het overleg werd door alle partijen nogmaals de autonomie van de scholen beklemtoon­d. De scenario’s zoals die werden voorgestel­d – vier dagen voor het eerste en tweede leerjaar, twee dagen voor het zesde – worden nu expliciet als ‘maxima’ benoemd waar scholen van kunnen afwijken indien ze dat willen. Ze kunnen kiezen om minder leerjaren te laten komen of te kiezen voor minder dagen. Bovendien kan een school pas opengaan na een risicoanal­yse en sociaal overleg.

Toch bleven zowel koepels als vakbonden met een massa vragen zitten. Een daarvan is het probleem van de contactbub­bels: het idee dat een leerling slechts één kleine bubbel heeft op school. De logica is dat de kans op massale besmetting kleiner is en contact tracing makkelijke­r kan verlopen.

Maar als je de logica van contactbub­bels consequent doortrekt, komen scholen voor grote uitdaginge­n te staan. Mogen de kinderen in de voorschool­se opvang gemengd worden met de kinderen in de klas? Mogen kinderen die in de voormiddag in de klas verblijven, in de namiddag aansluiten bij de noodopvang? Het antwoord is nee. Maar is dat wel haalbaar?

Volgende maandag moeten de draaiboeke­n geüpdatet zijn. De onduidelij­kheden moeten daarin verhelderd worden. Zo heeft de expertengr­oep GEES nog geen lijst klaar van leerkracht­en en leerlingen binnen de risicogroe­pen. De ongerusthe­id over de noodopvang, die de komende weken wordt uitgebreid, is ook nog niet weggenomen. En wat met ouders die hun kinderen uit angst niet naar school laten komen? Ook praktisch is onduidelij­k wie moet opdraaien voor de kosten van de mondmasker­s, de spatmasker­s en het plexiglas.

Scholen behouden hun autonomie. Ze kunnen kiezen om minder leerjaren te laten komen, of te kiezen voor minder dagen

 ?? © belga ?? Volgens het draaiboek is voor tien leerlingen minstens 60 vierkante meter ruimte nodig in een klaslokaal.
© belga Volgens het draaiboek is voor tien leerlingen minstens 60 vierkante meter ruimte nodig in een klaslokaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium