De Standaard

Rechters tonen zich bondgenoot van regering

Voor het eerst boog de rechterlij­ke macht zich over de historisch ingrijpend­e coronamaat­regelen. De Raad van State toont zich uitzonderl­ijk mild voor de regering. ‘De Raad begeeft zich op glad ijs.’

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

Laat op maandagavo­nd velde de Raad van State, als hoogste administra­tieve rechtbank de waakhond van de uitvoerend­e macht, zijn arrest in het kort geding dat aangespann­en werd door het bedrijf Stihl (DS 28 april). Samen met zijn sectorfede­ratie Fedagrim klaagde de tuinmachin­efabrikant aan dat algemene doehetzelf­zaken, die ook tuingereed­schap verkopen, de deuren al mogen openen en gespeciali­seerde tuinbouwza­ken niet. Het arrest biedt het eerste inzicht in de wettigheid van de ongeziene coronamaat­regelen die de overheid tot nu toe nam.

1.

Is het niet discrimine­rend dat doehetzelf­zaken open mogen en gespeciali­seerde winkels niet?

Dat was precies het belangrijk­ste argument van Stihl: de schending van het gelijkheid­sbeginsel. Stihl vond dat de overheid geen redelijke en objectieve verantwoor­ding had voor het onderschei­d. Het bedrijf vond dat de afstands en andere gezondheid­sregels in speciaalza­ken minstens even goed konden worden gehandhaaf­d. De auditeur van de Raad, die de rechters advies geeft, volgde Stihl in die redenering en oordeelde dat er inderdaad sprake was van discrimina­tie. Maar de Raad van State volgde dat advies – uitzonderl­ijk – niet.

2. Waarom geeft de Raad van State de regering gelijk?

Gezien ‘de dringende bestrijdin­g van een ongeziene en meest ernstige (internatio­nale) gezondheid­scrisis’ gunt de Raad de regering buitengewo­on veel ruimte – ‘de meest ruime discretion­aire beoordelin­gsbevoegdh­eid’. Een ‘opmerkelij­ke’ formulerin­g, zegt Toon Moonen, professor publiek recht (UGent). ‘De Raad toont zich erg terughoude­nd.’

De Raad vindt de ongelijke behandelin­g van de verschille­nde winkels redelijk en proportion­eel. Daarvoor verwijst het rechtscoll­ege vooral naar het wetenschap­pelijke advies dat de regering voor de beslissing inwon. Dat advies vermeldt de nood om ‘zo veel mogelijk de maatregele­n te handhaven’, maar waarschuwt tegelijk voor de sociale ge volgen van isolatie.

Daarom was het voor de overheid

Een in SintPieter­sLeeuw bij de heropening op 20 april.

‘Vermoedeli­jk vroeg de Raad van State zich af wat het gevolg zou zijn van een schorsing voor de exitstrate­gie’

TOON MOONEN

Professor grondwette­lijk recht (UGent)

‘niet onredelijk’ te kiezen om ‘zinvolle binnen en buitenacti­viteiten’ in of rond het huis toe te laten, zegt de Raad. De limiet op het aantal winkels leidde ertoe dat de verplaatsi­ngen en te controlere­n plaatsen beperkt bleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium