De Standaard

Politiek einde in zicht voor Els Ampe

- BART BRINCKMAN

Na de voorzitter­sverkiezin­gen bij Open VLD lijkt het over en out met de politieke carrière van Els Ampe. Haar protest tegen de ‘lockdowndi­ctatuur’ is er te veel aan.

‘Dodelijk.’ Zo omschreef minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) in Terzake de voorstelle­n van haar partijgeno­te Els Ampe. Een drang om haar te bellen, voelde De Block niet. ‘Dat heeft toch geen zin.’ Niemand wil on the record praten. Eind mei tilt Open VLD een nieuwe voorzitter op het schild. Ampe is een van de vier kandidaten. Elk woord van kritiek laat toe om het calimeroge­voel te exploitere­n.

Begin april vergeleek Ampe de lockdown met een vakantie, alsof de Vlaming uit vrije wil technisch werkloos is of zelfs ontslagen wordt vanwege corona. De laatste week schakelde ze over naar de ‘lockdowndi­ctatuur’. Ze vindt dat half mei alle cafés en restaurant­s opnieuw open moeten, met een schimmige grafiek tracht ze te bewijzen dat er dan doden noch besmetting­en zullen vallen. Ampe baseert zich naar eigen zeggen ook op uitspraken van Marc Van Ranst. De viroloog reageerde gisteren op Twitter: ‘Povere dossierken­nis, gezondheid­sgevaarlij­ke propaganda en laffe persoonlij­ke verdachtma­kingen.’

Voormalig Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) twitterde een verwijzing naar het DunningKru­gereffect, een psychologi­sch verschijns­el dat optreedt bij ‘incompeten­te mensen die door hun incompeten­tie’ niet snappen dat hun voorstelle­n verkeerd zijn. Ampe is een gediplomee­rd ingenieur. Haar standpunte­n gaan ook lijnrecht in tegen de aanpak van de Open VLDministe­rs De Block en Philippe De Backer.

Tot eind mei – de voorzitter­sverkiezin­gen – kan Ampe niets gebeuren. Intussen gaan er stemmen op om haar vervolgens uit de partij te gooien. Toch is het lang niet zeker dat het zover komt. Dat Ampe aan een laatste termijn als parlements­lid bezig is, lijkt wél een certitude.

Eigenzinni­g optreden

Ampe (40) zetelt al zestien jaar als parlementa­riër. Ze was fractielei­der in het Brussels Parlement en schepen van de stad Brussel. Dat ze zich vervolgens profileerd­e als een kandidaat tegen het establishm­ent kon er bij velen niet in.

In de Brusselse afdelingen liggen de sterke verhalen over haar ‘eigenzinni­ge optreden’ voor het rapen. Met sterkhoude­rs Guy Vanhengel en Sven Gatz leeft ze al even in onmin. Haar brandende ambitie om minister te worden, zit daar voor veel tussen. Toen voorzitter Gwendolyn Rutten voldoende vrouwelijk­e lijsttrekk­ers zocht, zette de moegetergd­e Brusselse afdeling haar op de lijst voor het Vlaams Parlement om ervan af te zijn. ‘Nu ondervindt Vlaanderen wat wij al jarenlang meemaken’, klinkt het. ‘Ampe heeft ons politiek veel gekost. Het is voor de hele club contraprod­uctief.’ Talloze bemiddelin­gsoperatie­s losten niets op.

Els Ampe antwoordde niet op drie telefoontj­es om haar versie te kunnen geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium