De Standaard

‘Vlaanderen keek te lang weg van de droogte’

- VAN ONZE REDACTEUR TOM YSEBAERT

Het huidige droogtepla­n volstaat niet, oordeelt minister Zuhal Demir. Een tweede versie is op komst. Intussen rekent ze op quick wins, zoals stuwen.

We kregen gisteren regen en daar moeten we blij mee zijn. April was tot dusver een gortdroge maand. De overvloedi­ge regen van februari is in enkele weken bijna letterlijk verdampt. ‘Toen we in maart te horen kregen dat de grondwater­peilen weer oké waren, hebben we te vroeg victorie gekraaid’, zegt Patrick Willems, waterkundi­ge van de KU Leuven. ‘We slepen het watertekor­t van de droge zomer van 2018 nog altijd met ons mee.’

Vlaanderen kampt structuree­l met ‘waterstres­s’ – we verbruiken er veel van in verhouding tot wat er voorhanden is – en dan doen opeenvolge­nde droge hete zomers ons pijn.

De minister van Omgeving, Zuhal Demir (NVA), erkent dat de waterprobl­ematiek hoger op het politieke prioriteit­enlijstje hoort. Dat zei ze gisteren in het Vlaams Parlement, waar de Waterbelei­dsnota 20202025 besproken werd. Die bevat vooral de krijtlijne­n van het beleid, niet zozeer concrete maatregele­n.

65 concrete punten stonden er wel in het eerste droogtepla­n 20192021, maar volgens Demir volstaat dat niet. ‘Vlaanderen heeft hier te lang van weggekeken’, zegt ze. Er komt een tweede ambitieuze­r plan tegen de lente van volgend jaar.

Intussen rekent de minister op kleinere ‘quick wins’. Enkele voorbeelde­n: het plaatsen van stuwen om water op te houden in beken en grachten. Of het dempen van afwatering­sgrachten in bossen om de verdroging tegen te gaan. Steden en gemeenten worden gestimulee­rd om een hemelwater­plan op te stellen. Dat mikt op hergebruik van regenwater en meer infiltrati­e in de bodem.

Afschakelp­lan

Maatschapp­elijk gevoelig ligt het afschakelp­lan, dat eind dit jaar klaar zou zijn. Dat legt vast wie bij schaarste nog water krijgt en wie niet.

Gelinkt aan de maatregele­n uit de bouwshift rekent Demir op een terugdring­en van de verharding in landbouw en natuurgebi­ed met een vijfde tegen 2025. Maar dat zijn uiteraard de zones met het minste verharding (respectiev­elijk 1,8 en 5,3 procent), dus het effect ervan moet gerelative­erd worden.

‘De krachtlijn­en van de waterbelei­dsnota zitten goed, maar nu komt het erop aan die om te zetten in maatregele­n op het terrein’, zegt Willems. ‘Het mag niet bij kleinschal­ige proefproje­cten blijven.’

Hij pleit er bijvoorbee­ld voor om het oppompen van grondwater duurder te maken. ‘Dat zal spaarzaamh­eid en hergebruik aantrekkel­ijker maken.’

Daarnaast is het voor hem zaak om in valleien natte gronden te herstellen die vandaag gedraineer­d worden ten behoeve van de landbouw. ‘We moeten daar weer een spons van maken, die water kan vasthouden met het oog op zowel droogte als overstromi­ngsgevaar. Daar kan een ander type landbouw op beoefend worden, of de landbouwer­s kunnen via een ruiloperat­ie meer geschikte grond aangeboden krijgen.’

‘Water oppompen zou duurder moeten zijn, dat zal spaarzaam gebruik stimuleren’

PATRICK WILLEMS Waterkundi­ge KU Leuven

 ?? © Fred Debrock ?? Vlaanderen telt te veel verharde oppervlakt­es voor een goede waterhuish­ouding.
© Fred Debrock Vlaanderen telt te veel verharde oppervlakt­es voor een goede waterhuish­ouding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium