De Standaard

Advocaten Steve B. houden ‘Telefacts special’ tegen

-

De Telefacts special over de moord op Julie Van Espen is gisteravon­d niet uitgezonde­n. De advocaten van Steve B. verzetten zich tegen de deelname van speurders aan de reportage.

Het is op 6 mei een jaar geleden dat Steve B. werd opgepakt in Leuven op verdenking van de moord op Julie Van Espen. De 23jarige studente was vermist, haar lichaam werd pas later teruggevon­den in het Albertkana­al. Telefacts special zou één jaar na de feiten terugblikk­en met een journalist­ieke reconstruc­tie. Ook het hoofd van de cel Vermiste Personen, Alain Remue, en de teamchef van de cel Agressie van de Federale Gerechteli­jke Politie getuigen in de reportage over hoe zij de zaak beleefden.

De advocaten van verdachte Steve B. hebben gedreigd een klacht in te dienen tegen de twee speurders. De redactie van Telefacts besliste in overleg met de speurders en het parket om de reportage voorlopig niet uit te zenden, uit respect voor de geïntervie­wden.

‘We hebben ons aan alle regels gehouden: juridisch en deontologi­sch’, zegt Jonas Muylaert, chef van Telefacts. ‘We steunen op heel wat bronnen uit de gerechteli­jke wereld, en we hadden contact met de kant van het slachtoffe­r en de verdachte. De advocaten van Steve B. zijn trouwens op voorhand ingelicht over de reportage en het opzet ervan.’

‘De twee speurders geven in de uitzending geen cruciale gerechteli­jke, nieuwe informatie vrij’, aldus Muylaert. ‘Allebei kregen ze de goedkeurin­g van hun oversten om te getuigen in de reportage, die trouwens tot stand kwam na overleg met het parket van Antwerpen. Maar we willen vermijden dat getuigen het slachtoffe­r kunnen worden van een klacht.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium