De Standaard

Versoepeli­ng in slow motion

Pas als de cijfers op 7 mei goed zijn, wordt de lockdown in Frankrijk op 11 mei versoepeld. ‘Alles hangt af van jullie burgerzin’, zegt premier Philippe.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © Loic Venance/afp

‘Dit lijkt meer op de exitstrate­gie op losse schroeven zetten dan op een exitstrate­gie.’ Zo reageerde de prominente Franse journalist Alain Duhamel op de toespraak van de Franse premier Edouard Philippe in de Assemblée nationale over de déconfinem­ent vanaf 11 mei. Dat is de datum die president Emmanuel Macron naar voren geschoven had om de lockdown, die inging op 17 maart, te versoepele­n. De gecontrole­erde en geleidelij­ke manier waarop de versoepeli­ng gebeurt, kwam voor veel Fransen duidelijk over als een schok.

De toon van Philippe was erg somber. ‘We moeten leren leven met het virus. Het risico op een tweede golf besmetting­en, met een nieuwe lockdown, is ernstig.’ Pas op 7 mei beslist de regering of de versoepeli­ng doorgaat. ‘Als de indicatore­n niet goed zijn, komt er geen versoepeli­ng op 11 mei’, waarschuwd­e hij. En zelfs dan zal alles zeer geleidelij­k verlopen en afhankelij­k van de toestand per departemen­t. Dat is opvallend voor een gecentrali­seerd bestuurd land als Frankrijk. ‘Sommige delen van Frankrijk zijn zwaar getroffen. In andere is het virus vrijwel afwezig.’

‘Alternatie­ve weerkaart’

Vanaf 7 mei krijgen de Fransen elke avond een kaart van Frankrijk te zien, als een alternatie­ve weerkaart. Departemen­ten waar het virus blijft circuleren, waar de druk op de ziekenhuiz­en groot blijft en waar onvoldoend­e testcapaci­teit is, zullen rood kleuren. Daar zal de versoepeli­ng minder verregaand zijn dan in de groene departemen­ten.

Voor beslissing­en over de zomervakan­tie is het nog te vroeg. Tot begin juni blijven de stranden alvast dicht

Drie deviezen gelden vanaf 11 mei: beschermen, testen en isoleren. Philippe maakt zich sterk dat er genoeg mondmasker­s zullen zijn voor elke Fransman. Frankrijk importeert er 100 miljoen per week. Vanaf 11 mei kunnen wekelijks 700.000 testen uitgevoerd worden. De experts gaan uit van 1.000 tot 3.000 besmetting­en per dag vanaf 11 mei. Wie positief test, moet twee weken met de hele familie in quarantain­e of zich terugtrekk­en in een van de hotels die daarvoor opgeëist worden. Daarnaast zullen telkens 20 tot 25 personen uit de directe omgeving van de besmette persoon een test ondergaan. Er komen ‘brigades’ om dat op te volgen. ‘Maar we rekenen vooral op de burgerzin van iedereen om de regels te respectere­n’, zei Philippe.

‘De kleuter en lagere scholen gaan overal progressie­f open, op vrijwillig­e basis’, zei de premier. In ‘groene departemen­ten’ mogen een week later ook de twaalf tot vijftienja­rigen weer naar school. Maar er geldt een maximum van vijftien leerlingen per klas en de leraars zijn verplicht een mondmasker te dragen. Het hoger middelbaar onderwijs komt pas begin juni aan bod, ook weer in de departemen­ten waar het virus

minder sterk circuleert.

‘De productie van hele sectoren van onze economie blijven stilleggen, houdt voor ons land het risico op een ineenstort­ing in’, zei Philippe. Telewerk blijft de norm om te beletten dat het te druk wordt op het openbaar vervoer. ‘De komende drie weken worden moeilijk op het openbaar vervoer. Het dragen van een mondmasker is verplicht. De capaciteit van de metro in Parijs zal sterk gereduceer­d worden.’

Winkels mogen weer open, maar restaurant­s en cafés moeten al zeker wachten tot 2 juni. Openbare markten zijn toegelaten, behalve als de burgemeest­er of prefect het onveilig acht.

Wankele popularite­it

‘We zijn allemaal ongeduldig om terug te keren naar een normaal sociaal gedrag’, erkende de premier. Maar senioren krijgen de raad zo veel mogelijk thuis te blijven. Fransen kunnen weer vrij circuleren zonder speciaal attest tot 100 kilometer, maar moeten binnen hun regio of departemen­t blijven tenzij om profession­ele of familiale redenen. ‘Het is niet het moment om je departemen­t te verlaten en op weekend te gaan.’ Bijeenkoms­ten thuis en op straat worden beperkt tot tien personen. In de groene departemen­ten gaan parken weer open. Huwelijken worden uitgesteld en de voetbalcom­petitie wordt stilgelegd. Voor beslissing­en over de zomervakan­tie is het nog te vroeg. Tot begin juni blijven de stranden alvast dicht.

Voor Macron en Philippe is het een moeilijke evenwichts­oefening. De popularite­it van de president en zijn premier is gestegen, maar zit nog altijd maar aan respectiev­elijk 42 en 46 procent. Volgens het peilingbur­eau OdoxaCGI heeft dat te maken met de polemiek die ook in Frankrijk al ruim een maand woedt over het tekort aan mondmasker­s. Nog maar enkele dagen geleden onthulde het weekblad Challenges dat het ministerie van Gezondheid­szorg in 2018 gewezen werd op de kleine voorraad mondmasker­s. Een comité van experts boog zich over de zaak en kwam in mei vorig jaar tot de conclusie dat Frankrijk een voorraad van 1 miljard maskers nodig had in geval van een pandemie die 30 procent van de Franse bevolking zou treffen. Toch vulde de overheid de stocks niet aan.

‘We moeten leren leven met het virus. Het risico op een tweede golf besmetting­en, met een nieuwe lockdown, is ernstig’

EDOUARD PHILIPPE

Premier Frankrijk

 ??  ?? Uitbundige zelfgemaak­te slingers en een ‘merci’ aan het zorgperson­eel sieren het centrum van Nantes.
Uitbundige zelfgemaak­te slingers en een ‘merci’ aan het zorgperson­eel sieren het centrum van Nantes.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium