De Standaard

‘Ze klonk ineens afstandeli­jk’

De zelfdoding van Lorna Breen, een spoedarts uit New York, zet de stress bij het gezondheid­spersoneel in de Verenigde Staten extra in de schijnwerp­ers.

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER Hebt u vragen over zelfdoding? Bel naar 1813 of surf naar zelfmoord1­813.be

Dokter Lorna Breen (49) was volgens collega’s, vrienden en familieled­en zowat de laatste persoon bij wie men suïcidale neigingen zou vermoeden. Ze stond be kend als sociaal, solidair en zorgend. Een levenslust­ige vrouw die hield van skivakanti­es en salsadanse­n en die jaarlijks een groot feest organiseer­de op het dakterras van haar appartemen­t in Manhattan. Financiële zorgen had ze ook allerminst, als arts en directrice van de spoeddiens­t van het Presbyteri­an Allen Hospital in Manhattan. Eén keer per week werkte ze gratis voor een woonzorgce­ntrum in de buurt. Breen was diepgelovi­g.

Zondag stapte ze uit het leven in Charlottes­ville, Virginia, waar ze sinds kort verbleef bij familie. ‘Ze probeerde zo goed mogelijk haar job te doen, en dat heeft haar het leven gekost’, zei haar vader Philip Breen.

Zelf besmet

Volgens hem stond zijn dochter sinds de uitbraak van het virus in de loopgraven en kon ze daar emotioneel niet meer mee om. Van de 200 bedden in het ziekenhuis waar ze werkte, waren er op het toppunt 170 bezet door coronapati­ënten, van wie er op 7 april (recentere gegevens zijn er niet) al 59 gestorven waren.

Eén van haar collega’s vertelde aan The New York Times dat Breen altijd erg bekommerd was over andere artsen en verpleegku­ndigen – of die wel de juiste beschermen­de kledij en maskers droegen. Ook toen ze zelf besmet raakte en thuis in quarantain­e zat, stuurde Breen sms’jes en mails naar collega’s uit bezorgdhei­d over hun lot.

Na een dag of tien ging ze opnieuw aan de slag in het ziekenhuis, maar volgens haar vader, zelf een gepensione­erde arts, was ze daarna niet meer zichzelf. ‘Ze klonk afstandeli­jk, niet zoals ze normaal is. Het was duidelijk dat er iets mis was met haar.’ Breen had geen enkele voorgeschi­edenis van mentale problemen. Het ziekenhuis stuurde haar weer naar huis, en haar zusters en moeder in Virginia drongen erop aan dat ze daar even kwam uitrusten. Volgens haar vader sprak ze voortduren­d over de verschrikk­ingen die ze had gezien in het ziekenhuis, met patiënten die stierven terwijl ze uit de ambulances werden gehaald.

Risicocate­gorie

Van de 56.000 doden tot dusver in de VS, viel er bijna één derde (17.500) in New York. Deskundige­n wijzen erop dat zo’n ongezien aantal slachtoffe­rs een enorme druk legt op de zorgverstr­ekkers. Die kampen tegelijk met de angst om zelf besmet te raken, met de bezorgdhei­d voor collega’s die ze soms zelf moeten behandelen of zien sterven, en ze zien – hoewel het verwerken van dat lijden bij hun job hoort

– ook uitzonderl­ijk veel patiënten sterven.

Wetenschap­pers wijzen al weken op het gevaar van een piek in het aantal zelfdoding­en, zoals dat volgens sommige bronnen ook gebeurde tijdens de Spaanse griepepide­mie van 19181919. Bij medisch personeel komt zelfdoding in de VS sowieso vaker voor dan bij de rest van de bevolking. De overdosis angst, bezorgdhei­d, stress en verdriet door het coronaviru­s doen vermoeden dat het ook nu een risicocate­gorie is.

‘Ze probeerde zo goed mogelijk haar job te doen en dat heeft haar het leven gekost’

PHILIP BREEN Vader van Lorna

Nochtans nam na de aanslagen van 9/11 het gemiddelde aantal zelfdoding­en in de VS gedurende enkele maanden significan­t af – maar dat wordt toegeschre­ven aan de grote mate van solidarite­it en onderlinge warmte die de ramp creeerde. Die warmte en solidarite­it zijn veel minder aanwezig bij de bedreiging door een virus dat juist het afstand nemen verplicht maakt. De Amerikaans­e senaat keurde maandag – in een zeldzaam geval van eensgezind­heid over de partijgren­zen heen – het budget goed voor een nieuw noodnummer voor zelfdoding­spreventie.

 ?? © Chris Leary ?? Sinds de uitbraak van het virus stond dr. Lorna Breen in de loopgraven.
© Chris Leary Sinds de uitbraak van het virus stond dr. Lorna Breen in de loopgraven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium