De Standaard

Het meisje heeft nu wimpers

- GEERT VAN DER SPEETEN © Annelies van Loon/mauritshui­s/rijksmuseu­m © mauristhui­s

Het Mauritshui­s legde ‘Het meisje met de parel’ onder de loep. Het onderzoek, nu gepublicee­rd, brengt ons dichter bij Vermeers fabelachti­ge techniek.

Met een batterij aan geavanceer­de beeld- en scantechni­eken onderzocht het Mauritshui­s in 2018 Het meisje met de parel. Het iconische schilderij hangt sinds 1902 in het museum in Den Haag. Het mag het voormalige stadspalei­s niet meer verlaten, het mag zelfs niet meer van de muur. Een uitzonderi­ng werd gemaakt voor Het meisje in de schijnwerp­er, een fel gemediatis­eerd onderzoeks­project waarbij Vermeers meesterwer­k een maand lang in een glazen atelier een bodyscan onderging. En dat live, voor de ogen van de museumbezo­ekers.

De jongste restaurati­e dateert van 1994. Maar de digitale doorlichti­ng is de voorbije kwarteeuw zo geëvolueer­d, dat het museum meer hoopte lost te peuteren over de techniek en het materiaalg­ebruik van de zeventiend­e-eeuwse fijnschild­er. Welke pigmenten gebruikte hij en waar kwamen ze vandaan? Welke gelaagdhei­d in verf schakelde hij in om zijn dromerige effect te bereiken?

Tronie

Het meisje met de parel (ca. 1665) is een juweel van een schilderij, met een ongrijpbar­e charme. Het behoort tot het populaire genre van de tronie of karakterst­udie. Het is met andere woorden geen levensecht portret. De zoektocht naar een mogelijke geportrett­eerde leverde weinig op: Vermeer schilderde gewoon een Hollands meisje met een bijzondere Oosterse hoofdtooi. En een veel te grote en dure parel, waarvan we intussen weten dat het wellicht een oorring van Venetiaans glas of gepolijst tin is.

Het onderzoekt­eam bracht verdere details aan het licht. Zoals de microscopi­sch kleine wimpers, waarvan men tot nog toe dacht ‘Het meisje met de parel’, Vermeer.

Met het blote oog zijn de wimpers nauwelijks te zien.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium