De Standaard

Sorry, we’re open

Om te vermijden dat ook de cultuurren­tree in september op een ramp uitdraait, moeten er nu al scenario’s bedacht worden. Zoals minder publiek, opgeknipte voorstelli­ngen of presentati­es in openlucht.

- GEERT SELS

Nu het einde van de semilockdo­wn voor sommige sectoren binnen bereik komt, beginnen zich ook op andere terreinen visioenen voor te doen. De musea hebben, mits het naleven van voorzorgsm­aatregelen, zicht op een aanstaande heropening. Over andere cultuurvor­men, zoals muziek en podiumkuns­ten, heeft de Nationale Veiligheid­sraad zich nog niet uitgesprok­en.

Daarom deed KVS-directeur Michael De Cock het maar. In een opiniestuk in De Morgen deed hij gisteren een oproep om nu al vooruit te kijken naar het nieuwe cultuursei­zoen. ‘Als we ons dit najaar niet opnieuw in een financiële chaos willen storten, én een artistieke woestijn willen vermijden, dan lijkt het niet onverstand­ig nu vooruit te zien en te durven’, besluit hij.

De Cock pleit voor creatieve oplossinge­n, zoals voorstelli­ngen inkorten en ze twee keer spelen voor een kleinere publieksgr­oep. Zolang het niet te koud is, kan de achterwand van het theater geopend worden en het publiek buiten zitten. De Singel broedt op gelijkaard­ige scenario’s. Het kunstencen­trum kan zijn binnentuin aanspreken of speelt met het idee om voorstelli­ngen op te delen in kleinere fragmenten (en kleinere groepen).

De cultuurage­nda zal dit najaar voller zitten dan ooit tevoren. Zo veel mogelijk geannuleer­de voorstelli­ngen en optredens werden opgeschove­n naar een latere datum. De cultuurcen­tra deden daarover een bevraging. Alleen al tussen 15 maart en 5 april werden er van de 670 activiteit­en 295 verplaatst. En dat was nog maar bij één derde van de leden.

Tijdlijn

‘We houden rekening met alle scenario’s en houden ons aan een tijdlijn’, zegt Wim Meert, directeur van CC Strombeek. ‘Per tijdstip moeten we knopen doorhakken. We openen in september met een openluchtv­oorstellin­g van Cie Marius. Zal het verantwoor­d zijn om 250 mensen dicht bij elkaar op een tribune te zetten? En wil het publiek dat? De tweede helft van mei beslissen we of die productie in verkoop gaat. Normaliter geven we in mei of juni onze seizoensbr­ochure uit. Dat doen we nu pas eind augustus, dan is er misschien meer zekerheid. Rond die tijd mikken we op kleinschal­ig werk en beeldende kunst in openlucht.’

Bij de meeste schouwburg­en begint het seizoen pas in oktober. ‘Als we uitgaan van de regels van social distancing, kan er 80 tot 85 man in onze zaal’, zegt Meert. ‘Dat zal voor sommige producties kunnen. Voor andere zal het economisch niet haalbaar zijn. Dan zullen we misschien opnieuw moeten annuleren. Doordat er bij ons tot tien procent meer activiteit­en zijn in het najaar, zal het publiek meer dan bij een tentoonste­llingsaanb­od vragen ze dat er bij een podiumaanb­od iets gedaan wordt aan de bezoekerse­rvaring.

Van dat laatste gaan ze in de Vooruit nu al uit. ‘Terugkeren naar de normalitei­t, en het klassieke aanbod zo veel mogelijk in de nieuwe realiteit wringen, is niet de enige kwestie’, zegt directeur Franky Devos. ‘Je kunt ook andersom werken, en formats bedenken op maat van social distancing. Dat vereist een nieuw discours van onze kunstenaar­s. We stellen daar deze zomer onze residentie­plekken voor open. Daarna kun je beperkte presentati­es doen voor twintig tot dertig man. Ik vermoed dat die manier van werken doorrolt naar de herfst. Er is aanbod doorgescho­ven naar het najaar, maar het internatio­naal werk valt dan weer weg. Dat heeft te maken met de onzekerhei­d van het reizen.’

De koepelorga­nisatie Oko groepeert 223 theaters en muziekense­mbles. ‘Onze makers hebben voor volgend najaar iets op het schap liggen dat niet is aangepast aan de veiligheid­sregels’, zegt Leen Laconte. ‘Zolang die regels er zijn, moeten ze bijna met een ander aanbod komen als ze nog willen spelen. De financieri­ng daarvan is een knoop waar we nog niet uit zijn. Verder proberen we van onderuit vakspecifi­eke regels te maken, zoals die er al zijn voor tuincentra en scholen. Wat betekent dat voor de makers? En voor de plekken waar ze presentere­n? Tussen die twee zal er een nieuw solidair evenwicht moeten ontstaan.’

De cultuurage­nda zal dit najaar voller zitten dan ooit. Zo veel mogelijk geannuleer­de voorstelli­ngen en optredens werden opgeschove­n naar een latere datum

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium