De Standaard

‘Ze zullen je niet geloven’

- Politiek redacteur © Gamma-Keystone via getty images

Ze huilt alsof het net is gebeurd. Eva Fastag (103) werkte als typiste in de kazerne Dossin, zo zette ze haar ouders en broertje mee op de trein naar Auschwitz. Met vaste stem vertelt ze over de toenemende repressie tegenover de Joden, hoe ze bij een razzia in Antwerpen Centraal werd opgepakt. Met de herinnerin­g neemt het verdriet de bovenhand.

Valt er iets uit af te leiden uit het feit dat Kinderen van de Holocaust voorrang moest geven aan Kinderen van de collaborat­ie en Kinderen van het verzet ? Toch wordt dit veruit de meest beklijvend­e reeks van de drie. De tragiek valt niet te verdragen. Daarbij excelleert opnieuw de zorgvuldig­e getuigense­lectie: met een haast onmenselij­ke sereniteit vertellen de twaalf hun verhaal. Tegelijker­tijd wordt het kader voortreffe­lijk geschetst. Hoe de Duitse bezetter stap voor stap het net aantrok. Met aandacht ook voor de verschille­n in Antwerpen (gelovigen, collaborat­ie) en Brussel (vrijzinnig­en).

De Joodse slachtoffe­rs hebben lang op erkenning moeten wachten. Na de oorlog trachtten overlevend­en de draad weer op te nemen, iedereen had familie en vrienden verloren. De wereld was slechts in de bevrijders, de daders en de collaborat­eurs geïnteress­eerd. Pas eind jaren 70 verhelderd­e de Amerikaans­e serie Holocaust de schaalgroo­tte van de volkerenmo­ord. Velen, ook ik als tiener, stonden aan de grond genageld. Het grote stilzwijge­n was definitief doorbroken.

Het blijft opmerkelij­k hoe de vaders van enkele getuigen pas op het einde van hun leven voluit over de ontberinge­n gingen praten. Ze kregen steeds meer gehoor, het oorlogslot van het Joodse volk vertaalde zich in talloze musea. Tegenwoord­ig nemen de kinderen dat stokje over. Ze doen het met nog meer overtuigin­g: in de

Met een haast onmenselij­ke sereniteit vertellen de twaalf hun verhaal

wetenschap dat de spoeling steeds dunner wordt, met de hoop dat de herinnerin­g aan de Shoah niet verdwijnt in de nevelen van de tijd.

Met een citaat van Simon Wiesenthal opende Norbert Vos de aflevering. Zelf verloor hij zijn vader, een Kortrijkse familie verborg hem en zijn moeder. ‘Ik denk dat ik de waarheid zal vertellen’, antwoordde de latere nazi-jager op de vraag van een SS-officier wat hij zou doen mocht hij Auschwitz overleven. De bewaker lachte hem uit. ‘Dan zullen de mensen je niet geloven.’

The plot against America (te zien op Play More) verhaalt beklijvend hoe een Joodse familie in Newark de toenemende Jodenhaat verbijt na de (hypothetis­che) verkiezing­soverwinni­ng van een fascistisc­he presidents­kandidaat in 1940. Kinderen van de Holocaust borduurt op die angst voort. Maar de geïndustri­aliseerde massamoord overtreft elke fictie.

 ??  ?? Na ‘Kinderen van de collaborat­ie’ en ‘Kinderen van het verzet’ is het nu pas de beurt aan ‘Kinderen van de Holocaust’.
Na ‘Kinderen van de collaborat­ie’ en ‘Kinderen van het verzet’ is het nu pas de beurt aan ‘Kinderen van de Holocaust’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium