De Standaard

Studenten depanneren Moskouse ziekenhuiz­en

Het personeel in de Russische gezondheid­szorg klaagt de lamentabel­e toestand in de ziekenhuiz­en aan. Vandaag geven boze dokters een online persconfer­entie over de problemen.

- CORRY HANCKÉ

Grigori Sorokin (47), traumatolo­og, Moskou. Valentina Sjoezjina (56) verpleegst­er in het operatiekw­artier, Sint-Petersburg … Op de lijst van medisch personeel dat bezweken is aan covid-19 staan al 74 namen. Het overzicht staat nog maar enkele dagen online, en elke dag komen er nieuwe slachtoffe­rs bij. Het is een idee van enkele artsen die boos zijn omdat de overheid weinig of niet communicee­rt over de gevolgen van het coronaviru­s. ‘Het is bijzonder moeilijk om te weten hoeveel Russen besmet of gedood zijn door corona’, zegt de Russische journalist Pjotr Sauer vanuit Moskou. Hij schrijft voor de onafhankel­ijke, Engelstali­ge online krant The Moscow Times.

Maar zelfs de officiële cijfers geven aan dat corona op weinig tegenstand stuit in Rusland. Gisteren stonden 93.559 besmetting­en en 867 doden op de teller van stopcorona­virus.ru, de site waarop de Russische overheid de bevolking informeert over de toestand. Iedereen vermoedt dat de pandemie in Rusland veel zwaarder toeslaat. De curve van het aantal besmetting­en per dag stijgt nog volop. Het ergste moet waarschijn­lijk nog komen.

Ontkenning­sfase

Vladimir Poetin heeft lang in de ontkenning­sfase geleefd. Toen hij op 24 maart het Kommunarka­hospitaal, het belangrijk­ste coronaziek­enhuis van Moskou bezocht, droeg hij een kanariegee­l pak en een indrukwekk­end mondmasker. Zijn boodschap was: Rusland houdt het virus onder controle. Sindsdien is het aantal besmetting­en exponentie­el gestegen en heeft de Russische leider nog niet echt veel daadkracht getoond in de zware crisis die zijn land teistert. Poetin is zo afwezig dat zijn woordvoerd­er het onlangs nodig vond om mee te delen dat de president niet in een bunker zat uit te zieken. ‘Poetin houdt niet van slecht nieuws, hij wentelt de verantwoor­delijkheid voor de oplossing van de problemen af op zijn gouverneur­s’, zegt Sauer.

Besparinge­n

Toen Poetin in 2012 aan een nieuwe ambtstermi­jn als president begon, beloofde hij zware investerin­gen in de gezondheid­szorg. Maar hij heeft vooral gesnoeid. Begin april schreef de krant Vedemosti dat tussen 2013 en 2019 bijna de helft van het medisch personeel verdween en het

Een activist draagt een valse doodskist

aantal bedden voor infectiezi­ekten drastisch werd gereduceer­d.

Die besparinge­n waren nodig om het gemiddelde inkomen van het medisch personeel te kunnen

verhogen. Moskou verloor sinds 2011 bijna de helft van zijn ziekenhuis­bedden voor infectiezi­ekten.

Vandaag krijgt de stad van twaalf miljoen inwoners de zwaarste klappen in de coronacris­is. Meer dan de helft van het aantal besmetting­en en doden is in Moskou geregistre­erd. Volgens Sauer kunnen de ziekenhuiz­en in Moskou het hoofd nu nog net boven water houden. Maar het personeel mort.

‘Schrijf Poetin’

Maandag schreven onafhankel­ijke media dat de laatste twee maanden tientallen verpleegku­ndigen van het Kommunarka­ziekenhuis zijn vertrokken. Volgens de website Open Media kregen ze geen beschermen­de kledij en bleven ook de beloofde financiële bonussen achterwege. Toen ze bij de directie hun beklag hadden gedaan, kregen ze te horen: ‘Aangezien Poetin jullie dit heeft beloofd, moeten jullie hem maar schrijven of bellen.’ De hoofdarts van het ziekenhuis ontkent het verhaal.

De vakbond van het personeel in de gezondheid­szorg in de Moskouse regio wijst op het tekort aan personeel. Voorzitter Jevgeni Bogatoerev­a vertelt aan Open Media dat de overheid paramedici van het ene district naar het andere wil overhevele­n, terwijl er overal tekorten zijn. Een ziekenhuis moet het met vijf teams stellen, terwijl de planning zeker in het dubbele aantal voorziet. ‘Het personeel wankelt van vermoeidhe­id, patiënten moeten 8, soms tot 23 uur wachten voor ze iemand aan de telefoonli­jn krijgen. De ambulancie­rs dragen overalls voor bouwvakker­s.’

Het Kremlin erkent dat het mogelijk is dat in sommige ziekenhuiz­en tekorten zijn, maar zegt dat die problemen niet representa­tief zijn voor de toestand van de Russische gezondheid­szorg.

Alarmbel

De burgemeest­er van Moskou, een van de weinigen die volgens Sauer wél daadkracht vertoont, trok begin april al aan de alarmbel. Op 30 maart zette Sergej Sobjanin zijn stad in lockdown. Hij waarschuwd­e dat de stad binnen enkele weken te weinig bedden voor intensieve verzorging zou hebben en hij vroeg dat de studenten geneeskund­e in de ziekenhuiz­en zouden bijspringe­n. Sinds enkele dagen lopen twintigjar­ige studenten tussen de ziekenhuis­bedden, terwijl ze eigenlijk hun examens zouden moeten voorbereid­en.

The Moscow Times liet enkele studenten – die anoniem wilden blijven – aan het woord over hun ervaringen. Alexei (20), derde jaar geneeskund­e, hielp vorige week tijdens een 24 urenshift zestig patiënten die zich in het ziekenhuis hadden aangemeld. Vijfdejaar­sstudent Maria (22) bewaakte in een ander ziekenhuis samen met slechts één verpleegst­er een etmaal lang zestig patiënten. ‘Het is overduidel­ijk dat ze studenten inzetten omdat ze te weinig personeel hebben’, zei Alisa (21), die in haar vierde jaar geneeskund­e zit. Enkele dagen later zei ze aan de krant dat er geen beschermen­de kleding meer was.

‘Het is overduidel­ijk dat ze studenten inzetten omdat ze te weinig personeel hebben’

ALISA

Student geneeskund­e (aan ‘The Moscow Times’)

‘Het personeel wankelt van vermoeidhe­id, patiënten moeten 8, soms tot 23 uur wachten voor ze iemand aan de lijn krijgen’

JEVGENI BOGATOEREV­A

Vakbondsvo­orzitter ziekenhuis­personeel

 ?? © Alexei Druzhinin/epa ?? Poetin droeg bij zijn bezoek aan het Kommunarka-ziekenhuis in Moskou een kanariegee­l pak en masker. ‘Maar ambulancie­rs dragen overalls voor bouwvakker­s.’
© Alexei Druzhinin/epa Poetin droeg bij zijn bezoek aan het Kommunarka-ziekenhuis in Moskou een kanariegee­l pak en masker. ‘Maar ambulancie­rs dragen overalls voor bouwvakker­s.’
 ??  ??
 ?? © Sergej Karpukhin/reuters ?? met de tekst: ‘Er was geen ziekenhuis­bed voor mij.’
© Sergej Karpukhin/reuters met de tekst: ‘Er was geen ziekenhuis­bed voor mij.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium