De Standaard

Gerecht gaat achter Bolsonaro aan

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

Het Braziliaan­se Hooggerech­tshof gaat uitzoeken of president Jair Bolsonaro zich in een politieond­erzoek heeft gemengd dat zijn zoon in het vizier had.

Er zijn grenzen aan de macht van een president. Ook als hij Jair Bolsonaro heet. Met die vaststelli­ng heeft het Braziliaan­se Hooggerech­tshof gisteren een onderzoek geopend naar de pogingen van Bolsonaro om te beletten dat de politie bewijzen zou verzamelen voor het wangedrag van zijn zoon.

Carlos Bolsonaro (37) is volgens enkele gezaghebbe­nde Braziliaan­se kranten een belangrijk­e leider van een bende, die met fake news de tegenstand­ers van zijn vader onderuit probeerde te halen en zijn aanhangers op straat te krijgen. De politie zou Carlos dicht op de hielen hebben gezeten. Mogelijk is dat de verklaring waarom de president vorige donderdag de chef van de federale politie, Maurício Valeixo, heeft ontslagen.

Een dag later gaf de high profile minister van Justitie, Sérgio Moro, er de brui aan. In de toespraak waarin hij zijn ontslag aankondigd­e, sprak Moro over de poging van Bolsonaro om zich te bemoeien met het werk van de federale politie. ‘Hij heeft mij meermaals expliciet gezegd dat hij op die post iemand wilde met wie hij persoonlij­k contact kon hebben, iemand die hij kon opbellen om informatie of onderzoeks­rapporten te krijgen’, zei Moro.

Gisteren heeft Bolsonaro de nieuwe chef van de federale politie benoemd. Het is Alexandre Ramagem die, volgens enkele Braziliaan­se kranten, goed bevriend is met Carlos Bolsonaro.

‘Bolsonaro heeft mij meermaals gezegd dat hij op de politiepos­t iemand wilde die hij kon opbellen om informatie of onderzoeks­rapporten te krijgen’

SÉRGIO MORO Ontslagnem­end minister van Justitie

Corruptiej­ager

Het ontslag van Moro was een serieuze klap voor de regering. De populaire exminister van Justitie had het imago van een corruptiej­ager. Hij had de voormalige president Luiz Inacio ‘Lula’ da Silva achter de tralies gezet, waardoor die het niet tegen Bolsonaro kon opnemen. Nu keerde Moro zich tegen Bolsonaro. ‘Ik moet mijn reputatie hooghouden en mijn belofte nakomen dat ik altijd tegen corruptie en tegen georganise­erde misdaad zou strijden’, zei hij.

Hij heeft beloofd dat hij aan het gerecht audiotapes zou geven die belastend materiaal voor de president bevatten. De onderzoeke­rs hebben zestig dagen de tijd om bewijzen tegen Bolsonaro te verzamelen.

Impeachmen­t

De tegenstand­ers van Bolsonaro hopen dat het gerechteli­jk onderzoek kan leiden tot de afzetting van de president. Maar dan moet er nog veel veranderen. In het parlement bezet de linkervleu­gel 134 zetels, terwijl de aanhangers van Bolsonaro op 210 zetels zitten. Volgens het peilingsbu­reau Datafolha is 48 procent van de bevolking tegen. 45 procent zou voorstande­r zijn van een impeachmen­t van Bolsonaro.

Er zijn nog een aantal redenen waarom zijn critici hem zo snel mogelijk weg willen. In deze tijden, waar het nieuwe coronaviru­s al meer dan tweehonder­dduizend doden heeft gemaakt, is de president van Brazilië een van de weinigen die het probleem niet ernstig lijkt te nemen. In zijn land zijn 4.600 zieken gestorven aan covid-19 – althans volgens de officiële cijfers.

45 procent van de bevolking vindt volgens het onderzoeks­bureau Datafolha dat de president de coronacris­is totaal verkeerd aanpakt.

 ?? © Douliery Olivier/Abaca ?? De politie zou
Carlos Bolsonaro dicht op de hielen gezeten hebben.
© Douliery Olivier/Abaca De politie zou Carlos Bolsonaro dicht op de hielen gezeten hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium