De Standaard

Als de consumptie­keten stokt, is er overal chaos

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Eén miljard wijnflesse­n. Laat dat getal maar even bezinken. Giet die flessen leeg, en je hebt een wijnplas zo groot als een binnenmeer. Dat is exact wat er nu bij de Europese wijnboeren dreigt te gebeuren. Door het sluiten van zowat alle restaurant­s en het opdrogen van de export door de coronacris­is, dreigt er na dit oogstseizo­en een gigantisch wijnoversc­hot. Een ‘wijnplas’ die zo snel groeit dat de meeste wijnboeren de extra flessen niet meer in hun overvolle kelders zullen kunnen stockeren. Waardoor de prijzen in het najaar spectacula­ir dreigen te zakken. Zoals recent gebeurde met ruwe olie, weet u wel.

Nu heb ik zelf nog wel plaats in mijn wijnkelder voor enkele gratis flessen chianti, cava of champagne, maar de Franse, Italiaanse en Spaanse wijnboeren zien dat liever niet, meldt Politico. Om negatieve prijsschok­ken te vermijden, vragen ze Europa om de overtollig­e wijn te mogen verwerken tot ... ethanol. Of beter: de wijnboeren willen dat zelf doen, maar ze vragen aan de EU 350 miljoen euro aan subsidies om dat te bekostigen. Zo niet dreigen de wijnboeren financieel ‘gewurgd’ te worden.

Waarom? Dat komt omdat we leven in een wereld van logistieke infrastruc­turen, waarlangs alles just in time geleverd wordt. Zonder dat we beseffen dat er daardoor permanent een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt. Niet alleen reizen via deze aanvoerlij­nen over de hele wereld stukje DNA – en dus virusdeelt­jes – mee. Eens er zand in de global supply chain raakt, zijn de gevolgen onderaan de keten vaak pijnlijk en pervers.

Just in time heeft namelijk een donker kantje. Het voordeel: fabrikante­n hebben minder kostbare voorraden nodig en kunnen flexibeler produceren. Het nadeel: eens de wereldwijd­e consumptie­keten stokt, valt alle flexibilit­eit weg en heb je diezelfde voorraadru­imte broodnodig. Is die er niet, dan worden oogsten de grond in gedraaid en onverkocht­e voorraden vernietigd. De wijnboeren staan dan ook niet alleen met hun noodkreet. Ook de melkboeren in de EU kampen met een melkoversc­hot (dat ze verwerken tot melkpoeder en boter) en de aardappelb­oeren hebben 750.000 ton frietaarda­ppelen te veel (en vragen ons twee keer per week friet te eten).

In de VS is de chaos zo mogelijk nog groter. Minstens twintig grote slachterij­en en industriël­e vleesverwe­rkers moe(s)ten daar al om gezondheid­sredenen de deuren sluiten, wat lager in de productiek­eten tot pijnlijke scènes leidt. Boeren kunnen hun vetgemeste dieren niet langer kwijt en moeten daardoor verregaand­e maatregele­n nemen. Zo getuigt een boer uit Iowa, Al Van Beek, op CNBC dat hij zo’n 7.500 ongeboren biggen via een spuitje liet aborteren. Hetzelfde dreigt te gebeuren met miljoenen runderen en kippen (die vaak vergast worden), waarschuwd­e John Tyson, de voorzitter van vleesgigan­t Tyson Foods, eerder al in de New York Times. Want het zal tijd vergen vooraleer de vleesprodu­ctie in de VS zich aan de nieuwe coronareal­iteit zal kunnen aanpassen. Waardoor er –paradoxaal genoeg– binnenkort zelfs lege rekken kunnen opduiken in de voedingswi­nkels.

De Europese wijnboeren vragen de EU geld om 1 miljard flessen wijn te verwerken tot ... ethanol

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium