De Standaard

Als ook mei slecht wordt, wordt onze friet veevoer

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © Sabine Joosten/hh

Aardappelb­edrijven die zwaar geïnvestee­rd hebben, komen in geldnood. De eerste ontslagen zijn al gevallen. Bij Mydibel moeten twintig mensen vertrekken.

‘De maand april was catastrofa­al slecht. Als mei even slecht wordt, zullen er bedrijven in geldnood komen’, zegt Romain Cools van sectorfede­ratie Belgapom. De sector waarschuwd­e al eerder dat de aardappele­n niet meer verkocht geraken, nu horeca, scholen en bedrijfsre­staurants dicht zijn. De sector vraagt voor het eerst Europese steun.

Niet alleen de telers worden hard getroffen, ook de verwerkend­e bedrijven komen in de problemen. ‘Onze activiteit is met de helft gezakt’, zegt Marc Van Herreweghe, de ceo van Mydibel uit Moeskroen. De crisis slaat bij hen nog zwaarder toe, omdat ze voor 70 procent aan de foodservic­e leveren. Slechts 3 procent van hun omzet is bestemd voor de Belgische markt bestemd. ‘De wereld zit op slot’, zegt Van Herreweghe.

Fors geïnvestee­rd

In de sector vallen de eerste ontslagen. Bij Mydibel gaat het om twintig werknemers die al tijdelijk werkloos waren. Een deel van hun opzegtermi­jn wordt dus betaald door de overheid. De vakbonden hebben erop aangedrong­en dat de werknemers die daardoor verlies lijden, gecompense­erd zouden worden. Het omwegje via de staat bij het ontslag stuit op kritiek, zoals ook Schoenen Torfs al mocht ervaren.

‘Het gaat maar om enkele ontslagen. We stellen meer dan 700 mensen tewerk en als de helft van je omzet wegvalt, dan moet je schakelen’, zegt Van Herreweghe. De vakbonden erkennen dat het bedrijf het financieel lastig heeft, het gevolg van forse investerin­gen. ‘We zijn een fabriek aan het bouwen die in september operatione­el moet zijn, en we investeren sterk in digitalise­ring. Alles samen vormt dat een investerin­gsplan van 90 miljoen euro’, zegt Van Herreweghe.

Voor niets gekweekt

‘In de sector is enorm op volume ingezet, maar de marges zijn laag’

ROMAIN COOLS Sectorfede­ratie Belgapom

Bij de grote spelers in de sector horen Agristo, Clarebout Potatoes en Lutosa (McCain). Volgens Cools heeft de sector de afgelopen vier jaar voor 1,6 miljard geïnvestee­rd. ‘Er is enorm op volume ingezet maar de marges zijn laag. Als ook mei slecht wordt, zullen verschille­nde bedrijven een overbruggi­ngskrediet moeten vragen.’ Mydibel is een van de bedrijven die een gewaarborg­de banklening vragen, zegt Van Herreweghe. ‘We hebben een goede relatie met onze bankiers.’

Toch is de schade in de sector ongezien. De telers zouden er 125 miljoen bij inschieten. Wie aardappele­n teelt voor de vrije markt, en dus geen contract heeft met een verwerking­sbedrijf, teelt aardappele­n waar hij mogelijk niets voor krijgt. 750.000 ton aardappele­n zal zo niet verwerkt geraken. ‘Wij zullen wel de afspraken met de telers respectere­n. Dat gaat om 1miljoen ton aardappele­n’, zegt Cools.

Door het grote aanbod en de ingeklapte vraag is er een tekort aan opslagcapa­citeit. De aardappele­n zullen mogelijk als veevoeder gebruikt worden of verwerkt tot groene stroom.

 ??  ?? Nu de horeca dicht is, zakt de omzet spectacula­ir.
Nu de horeca dicht is, zakt de omzet spectacula­ir.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium