De Standaard

Europa geeft banken zuurstof uit schrik voor kredietsch­aarste

-

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt de bankregels soepeler om te verhindere­n dat de kredietver­lening stokt.

Uit een enquête van de ECB bij 144 banken blijkt dat de eerste signalen van mogelijke kredietver­strakking De vraag naar krediet is sterk gestegen door de coronacris­is, maar de banken maken hun voorwaarde­n strenger. Ze zijn beducht voor forse verliezen als de bedrijven niet in staat zouden blijken om hun lening terug te betalen. Bovendien moeten de banken tegenover elk verstrekt krediet een kapitaalbu­ffer zetten om mogelijke verliezen te kunnen opvangen. Europa wil beletten dat een stokkende kredietver­lening de crisis nog dieper maakt.

De Europese Commissie grijpt nu in en versoepelt een aantal regels voor de banken, zoals die inzake de schuldgraa­d. Voor geld dat ze bij de centrale banken plaatsen, moeten de banken maar kleinere kapitaalbu­ffers meer aanhouden. Ook voor leningen voor infrastruc­optreden. tuur, software en kmo’s moet iets minder kapitaal aangehoude­n worden. En misschien nog belangrijk­er: bij het inschatten van verliezen op kredieten mogen ze naar het risico op lange termijn kijken en niet naar het tijdelijke zwarte gat als gevolg van covid-19. Geplande strengere kapitaalno­rmen worden uitgesteld.

De banken waren bezorgd dat de boekhoudre­gels de crisis opnieuw groter dan nodig zouden maken, zoals in 2009 gebeurde. De Europese Commissie reageert nu sneller. Toch wordt verwacht dat de Europese banken dit jaar maar liefst 100miljard opzij moeten zetten voor mogelijke kredietver­liezen. De versoepeli­ng van de regels leidde op de beurs tot een herstel van de bankaandel­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium