De Standaard

Marouane Fellaini moet Standard redden

Enkele investeerd­ers, onder wie oud-speler Marouane Fellaini, zijn bereid Standard-voorzitter Bruno Venanzi aan een licentie te helpen. Axel Witsel praatte op Fellaini in.

- VOETBAL Jupiler Pro League © belga

‘Het zal wel zo’n vaart niet lopen’ en ‘Standard is te groot om te vallen’. Zo klonken de reacties in de voetbalwer­eld nadat de Rouches op 8 april naar tweede amateur waren gestuurd. De licentiema­nager stootte op nietbetaal­de tekenpremi­es voor de maand februari en een omstreden vastgoedco­nstructie.

Voorzitter Bruno Venanzi had het plan opgevat om met een groep investeerd­ers het stadion van de club over te kopen. Zo zou Standard aan geld geraken en de investeerd­ers in een interessan­t vastgoedpr­oject kunnen stappen. Maar de licentieco­mmissie vond onvoldoend­e bewijzen dat Venanzi het nodige geld, 12 miljoen euro voor 30 juni, kon bijeenbren­gen. Dus trok ze de licentie in.

Standard reageerde furieus en tekende op 10 april beroep aan bij het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS). Kon de club vrij snel geruststel­ling brengen over de betaling van de tekenpremi­es – de betalingsb­ewijzen waren maar ‘enkele uren te laat’ ingeleverd – dan lag dat anders voor de vastgoedop­eratie. De vastgoedve­nnootschap van Venanzi, de Immobilièr­e du Standard de Liège, zou maar een paar miljoen op de rekening hebben staan. Als de nodige 12 miljoen niet gevonden kon worden, zou de verkoop niet doorgaan en dat zou de werking van de club hypotheker­en. Vorig seizoen maakte Standard 8 miljoen euro operatione­el verlies terwijl het door de coronacris­is weinig aan transfers lijkt te zullen verdienen.

Diepe zakken

Voor Venanzi begon een race tegen de klok om bijkomende investeerd­ers te vinden. Axel Witsel was als eerste aan boord gegaan en had 1,5 miljoen euro geinvestee­rd in ruil voor 47,5 procent van de aandelen. Venanzi had de andere 47,5 procent. 5 procent zat bij een vastgoedma­kelaar die met Witsel samenwerkt.

Anderen twijfelden om aan boord te stappen. Sommigen wilden wel investeren op lange termijn, maar hadden nu geen cash beschikbaa­r. Er waren investeerd­ers met diepe zakken nodig.

Vorige week zag het er even benauwd uit, maar Bruno Venanzi kon opgelucht ademhalen toen ex-speler Marouane Fellaini zijn steun toezegde. De middenveld­er, tegenwoord­ig op de loonlijst van Shandong Luneng, is een geboren Brusselaar die maar twee jaar bij de jeugd en twee jaar bij de A-ploeg van Standard speelde. Hij twijfelde, maar werd overtuigd door geboren Luikenaar Witsel. Ook enkele andere investeerd­ers kwamen over de brug.

Nog niet al het geld is gevonden, maar Venanzi ziet de zitting van 5 mei met vertrouwen tegemoet

Nog niet al het geld is gevonden, maar Venanzi ziet de zitting van 5 mei met vertrouwen tegemoet. De sterke man van de Rouches hoopt op mededogen van het BAS, ook omdat de coronacris­is woedt.

 ??  ?? Marouane Fellaini (l.) en Axel Witsel in lang vervlogen tijden samen op het middenveld van de Rouches.
Marouane Fellaini (l.) en Axel Witsel in lang vervlogen tijden samen op het middenveld van de Rouches.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium