De Standaard

Zeker nu zijn monopolies dodelijk

Als farmabedri­jven hun gang kunnen gaan, zal niet iedereen toegang krijgen tot de coronavacc­ins, vrezen JOSEPH E. STIGLITZ, ARJUN JAYADEV en ACHAL PRABHALA.

- © Project Syndicate Joseph E. Stiglitz is Nobelprijs­winnaar Economie en hoogleraar aan de Columbia Universite­it. Arjun Jayadev is hoogleraar economie aan de Azim Premji Universite­it en hoofdecono­om bij het Institute for New Economic Thinking. Achal Pra

Stel je een wereld voor waarin een mondiaal netwerk van medische profession­als de opkomende varianten van een besmetteli­jk virus in kaart brengt, geregeld de formule aanpast van de vaccinatie­s voor dat virus en die informatie ter beschikkin­g stelt van bedrijven en landen in de hele wereld. Stel je bovendien voor dat dit gebeurt zonder overweging­en van intellectu­eel eigendom en zonder dat farmaceuti­sche monopolies een wanhopig publiek uitbuiten om hun winsten te maximalise­ren.

Dat mag klinken als een utopische fantasie, maar is hoe het griepvacci­n de afgelopen vijftig jaar is geproducee­rd. Via het Global Influenza Surveillan­ce and Response System (GISRS) van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) komen deskundige­n uit de hele wereld twee keer per jaar bijeen om de jongste gegevens over opkomende varianten van de griep te analyseren en te bespreken, en om te beslissen welke varianten ze moeten laten opnemen in het vaccin voor dat jaar. Als een netwerk van laboratori­a dat 110 landen omspant, vrijwel geheel gefinancie­rd door overheden (en deels door stichtinge­n) is het GISRS een goed voorbeeld van wat Amy Kapczynski van Yale Law School ‘open wetenschap’ noemt.

Omdat het GISRS zich uitsluiten­d richt op de beschermin­g van mensenleve­ns en niet op winst maken, is het heel goed in staat om bruikbare kennis voor de ontwikkeli­ng van vaccins te verzamelen, te interprete­ren en te distribuer­en. De voordelen van die aanpak zijn duidelijk.

Ongegronde patenten

In haar reactie op de pandemie heeft de mondiale wetenschap­pelijke gemeenscha­p een opmerkelij­ke bereidheid aan de dag gelegd om kennis over mogelijke behandelin­gen te delen, klinische tests te coördinere­n, op transparan­te wijze nieuwe modellen te ontwikkele­n en de uitkomsten onmiddelli­jk te publiceren. In dit nieuwe klimaat van samenwerki­ng is het makkelijk om te vergeten dat farmaceuti­sche bedrijven tientallen jaren de ‘kennis-commons’ hebben geprivatis­eerd en gevangen hebben gehouden. Dat deden ze door hun controle over levensredd­ende geneesmidd­elen uit te breiden via ongegronde, lichtzinni­ge of secundaire patenten en door te lobbyen tegen de goedkeurin­g en productie van generieke geneesmidd­elen.

Met covid-19 is het pijnlijk duidelijk geworden dat zo’n monopolise­ring ten koste gaat van mensenleve­ns. De controle over de technologi­e die is gebruikt om tests uit te voeren, heeft de snelle uitrol van meer testkits gehinderd. Net zoals de 441 patenten van 3M waarin de woorden ‘beademings­apparaat’ of ‘N95’ voorkomen het moeilijker hebben gemaakt voor nieuwe producente­n om op grote schaal medisch goedgekeur­de mondkapjes te maken. In een groot deel van de wereld zijn meerdere patenten van kracht voor drie van de meest veelbelove­nde therapieën voor covid-19 – remdesivir, favipiravi­r en lopinavir/ritonavir. Die patenten hinderen nu al de concurrent­ie en bedreigen zowel de betaalbaar­heid als het aanbod van nieuwe geneesmidd­elen.

Poliovacci­n: wel gratis

We hebben de keuze tussen twee toekomstsc­enario’s. In het eerste blijven we doorgaan zoals gewoonlijk, door ons afhankelij­k te maken van de grote farmaceuti­sche bedrijven, in de hoop dat een of andere potentiële behandelin­g van covid-19 de klinische tests zal doorstaan, en dat andere technologi­eën zullen opduiken om het op te sporen, te testen en ons te beschermen. In dat scenario zullen patenten monopolist­ische aanbieders de controle blijven geven over de meeste van die innovaties. De aanbieders zullen daar een hoge prijs voor aanrekenen. Zonder krachtig overheidsi­ngrijpen zullen er levens verloren gaan, met name in de ontwikkeli­ngslanden.

Hetzelfde probleem zal zich voordoen bij ieder potentieel vaccin voor covid-19. Anders dan het poliovacci­n van de Amerikaans­e arts Jonas Salk, dat onmiddelli­jk gratis ter beschikkin­g werd gesteld, zijn de meeste vaccins die vandaag op de markt komen gepatentee­rd. PCV13, het vaccin voor diverse varianten van longontste­king dat aan baby’s wordt toegediend, kost honderden dollars, omdat Pfizer een monopolie heeft. India registreer­t ieder jaar ruim 100.000 vermijdbar­e gevallen van kinderster­fte als gevolg van longontste­king, terwijl het vaccin Pfizer jaarlijks grofweg 5 miljard dollar aan inkomsten oplevert.

In het tweede toekomstsc­enario zouden we onderkenne­n dat ons systeem – waarin particulie­re monopolies profiteren van de kennis die grotendeel­s door publieke instelling­en wordt geproducee­rd – niet op zijn taak berekend is. Zoals pleitbezor­gers van de volksgezon­dheid en wetenschap­pers al lange tijd betogen, zijn monopolies dodelijk, doordat ze de toegang afsnijden tot levensredd­ende medicijnen die anders, onder een alternatie­f systeem, wél beschikbaa­r zouden zijn geweest – zoals het systeem dat de jaarlijkse productie van het griepvacci­n faciliteer­t.

Costa Rica toont de weg

Het inzicht dat een alternatie­ve aanpak nodig is, groeit. De regering van Costa Rica heeft onlangs de WHO opgeroepen om een vrijwillig­e pool te creëren voor rechten op intellectu­eel eigendom rond covid-19-behandelin­gen. Die zou meerdere producente­n in staat stellen nieuwe geneesmidd­elen en diagnostie­ken te leveren tegen betaalbaar­dere prijzen.

‘Patent pooling’ is geen nieuw idee. Via de Medicines Patent Pool hebben de Verenigde Naties en de WHO jarenlang geprobeerd de toegang tot behandelin­gen voor hiv/aids, hepatitis C en tuberculos­e te verbeteren. Ze hebben dat programma nu uitgebreid om er ook behandelin­gen voor covid-19 in te kunnen opnemen.

Sommigen zullen betogen dat de coronacris­is een uitzonderl­ijk geval is, of dat de dreiging van verplichte licenties voldoende middelen biedt om farmaceuti­sche bedrijven te dwingen zich goed te gedragen. Maar afgezien van onderzoeks­instituten die opereren in de frontlinie van de zorg en niet alleen uit zijn op kortetermi­jnwinst, is het niet duidelijk of farmacieco­ncerns hun verantwoor­delijkhede­n wel begrijpen. Gilead, de producent van remdesivir, reageerde in eerste instantie op de crisis door voor remdesivir de status van ‘orphan drug’ (experiment­eel geneesmidd­el) aan te vragen, waardoor het een sterkere monopoliep­ositie zou kunnen krijgen en in aanmerking zou komen voor grote belastingv­oordelen. Na publieke protesten heeft het bedrijf die aanvraag ingetrokke­n.

We hechten al veel te lang geloof aan de mythe dat het huidige systeem noodzakeli­jk is. Het succes van het GISRS en andere toepassing­en van open wetenschap laten zien dat dit niet klopt. Het is tijd voor een nieuwe aanpak. Wetenschap­pers en beleidsmak­ers zijn al naar voren gekomen met veelbelove­nde voorstelle­n om sociaal nuttige farmaceuti­sche innovatie te genereren, in plaats van louter winstgeven­de. Er is nog nooit een betere tijd geweest om die ideeën in de praktijk te brengen.

Zonder krachtig overheidsi­ngrijpen zullen er levens verloren gaan in de ontwikkeli­ngslanden

 ??  ?? ‘De controle over de technologi­e die is gebruikt om tests uit te voeren, heeft de snelle uitrol van meer testkits gehinderd.’
‘De controle over de technologi­e die is gebruikt om tests uit te voeren, heeft de snelle uitrol van meer testkits gehinderd.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium