De Standaard

De tweede epidemie: burn-outs?

TIM CHRISTIAEN­S ziet dat we nood hebben aan een nieuwe corona-etiquette, die telewerken een beetje draaglijke­r maakt. Ook de overheid kan daarbij helpen.

-

Wist je dat Shakespear­e zijn King Lear tijdens een quarantain­e geschreven heeft? Het is een van de weetjes die in coronatijd­en circuleren op het internet. Nu velen van ons thuiswerke­n, lijkt het of we zeeën van tijd hebben voor werk, qualitytim­e met de kinderen of dat droomproje­ct dat we al jaren voor ons uit schuiven. Geen verloren tijd meer in de file, eindelijk kunnen we onze bureaustoe­l inruilen voor een comfortabe­le sofa met zicht op de tuin. De realiteit blijkt teleur te stellen. Werknemers met kinderen slagen er niet in hun verschille­nde taken te combineren, en zelfs alleenstaa­nden zien hun productivi­teit zienderoge­n dalen. Wat we op het werk in een paar uur konden afronden, kan nu dagen duren, en dat frustreert ons.

Nood aan refreinen

De Franse filosofen Gilles Deleuze en Félix Guattari hadden deze stress nochtans al lang voorspeld. Volgens Deleuze en Guattari hebben wij nood aan ‘refreinen’ om grip te krijgen op de realiteit. Net zoals we een liedje kunnen volgen dankzij de herhaling van het refrein, zijn rituelen, oriëntatie­punten en gewoontes nodig om het leven te kunnen volgen. De autorit tussen het werk en thuis bereidde ons psychologi­sch voor op een nieuwe fase van onze dag. Zulke gewoontes gaven ons duidelijke oriëntatie in het leven.

Nu zijn we die rituelen kwijt en schreeuwt onze agenda ‘horror vacui’. We kijken televisie in de zetel, maar nemen snel onze laptop erbij om werkmails te lezen. Uiteindeli­jk hebben we het tv-programma half gevolgd en de mails half gelezen. In plaats van duidelijke refreinen en strofes te volgen, verdwijnen we in een kakofonie van informatie. De dag ligt aan diggelen.

Het nadeel van deze nieuwe werksituat­ie is dat, zodra de grens tussen werk en vrije tijd vervaagt, de verplichti­ngen van het werk ons nooit loslaten. Door constante huishoudel­ijke taken of afleiding van de kinderen werken we minder efficiënt, maar we willen (en moeten van de baas) evenveel werken als anders. E-mails beantwoord­en we uiteindeli­jk op de gekste uren en vergaderin­gen vinden plaats tijdens de vakantie of in het weekend, want wat is het verschil nog met de werkweek? We staan permanent op stand-by voor het werk. Bloomberg heeft al cijfers

kunnen inkijken van Amerikaans­e telewerker­s. Zij blijken gemiddeld drie uur per dag meer te werken – zonder daarom drie uur productiev­er te zijn. Ze slagen er niet meer in hun dag te plannen als het ‘in hun kot’ permanent deadlines regent. Het kantoor gaf een houvast dat nu verdwenen is. Als dit zo doorgaat, riskeren we een tweede epidemie aan burn-outs te ontketenen.

Het recht op deconnecti­e

In coronatijd­en heeft iedereen zijn kruis te dragen. Telewerk aangenamer maken, is zeker niet de dringendst­e uitdaging. Veel werklozen dreigen weg te zakken in de armoede, zorgverlen­ers stellen zich dag na dag bloot aan besmetting voor notoir lage lonen, kleine zelfstandi­gen dreigen failliet te gaan. Die problemen zijn en moeten onze prioriteit blijven. Maar als telewerk nog even de norm blijft, zullen we ons wel stilaan moeten aanpassen. De tijdelijke regelingen zijn voor velen onhoudbaar op langere termijn. Bovendien is dit een probleem waaraan we allemaal onmiddelli­jk iets kunnen doen. Door ons gedrag en bepaalde wetgeving aan te passen, kunnen we opnieuw refreinen in het leven roepen. Een nieuwe coronaetiq­uette zal deze crisis misschien niet oplossen, maar tenminste een beetje draaglijke­r maken.

Als collega’s kunnen wij in onze mails expliciet aangeven wanneer iets niet dringend is, we moeten het onszelf leren te vergeven als we een taak niet op tijd afwerken, werkgevers kunnen in samenwerki­ng met vakbonden nieuwe telewerkre­gels

We moeten het onszelf leren te vergeven als we een taak niet op tijd hebben afgewerkt

afspreken. Door te tonen dat we geven om elkaars mentale gezondheid, zorgen we al voor elkaar vanop afstand.

Maar sommige zaken vereisen meer dan nieuwe gedragsreg­els. Ook de overheid kan het telewerk vergemakke­lijken. Ze zou de maatregele­n voor ouderschap­sverlof bijvoorbee­ld tijdelijk kunnen versoepele­n. De Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie pleit bovendien al jaren voor een ‘recht op deconnecti­e’. Frankrijk heeft al sinds 2017 een wet die werkmails verbiedt buiten bepaalde kantoorure­n. Daarmee wordt wettelijk een onderschei­d tussen werk en vrije tijd afgesproke­n. De coronacris­is is een kans om zulke goede initiatiev­en ook hier in België in te voeren. Stilaan tekent het nieuwe normaal zich af aan de horizon. Een nieuwe corona-etiquette moet garanderen dat we daar ook raken.

 ??  ?? 20 april: Brussel-Centraal ziet er verlaten uit. Wie niet langer pendelt, wint veel
20 april: Brussel-Centraal ziet er verlaten uit. Wie niet langer pendelt, wint veel
 ?? © Kristof Vadino ?? tijd. Maar tegelijk zijn thuiswerke­rs vaak minder productief.
© Kristof Vadino tijd. Maar tegelijk zijn thuiswerke­rs vaak minder productief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium