De Standaard

Iedereen digitaal door corona, behalve ouderen?

-

In ons land zijn er nog steeds veel ouderen die amper of nooit internet gebruiken. In coronatijd­en dreigen ze daardoor nog geïsoleerd­er te raken dan anderen, schrijven academici.

Onze gezondheid is prioritair. Daarom besliste de federale regering terecht om draconisch­e maatregele­n te nemen die ons allen beschermen tegen de verspreidi­ng van het coronaviru­s. We moeten zo veel mogelijk van thuis uit werken en onze connecties met anderen verlopen zo veel mogelijk digitaal. Grote delen van de bevolking kunnen hier gevolg aan geven. Werken, sociale contacten onderhoude­n, winkelen en administra­tie kunnen we allemaal via het internet doen. Maar helemaal digitaal gaan is niet voor iedereen zo eenvoudig.

Ouderen dreigen uit de boot te vallen in een digitalise­rende samenlevin­g. En laat dit nu juist de mensen zijn bij wie het coronaviru­s het sterkste toeslaat en voor wie het contact met de buitenwere­ld het sterkst ontraden wordt. Of ze nu thuis of in een woonzorgce­ntrum wonen, niet naar buiten gaan en geen bezoek ontvangen, is het advies.

Digitale consultati­e

Sociale contacten kunnen overleven in quarantain­e, zij het digitaal. De technologi­e maakt het mogelijk, en het is ook niet zo dat ouderen daarvan per se uitgeslote­n zijn. Aangezien het internet steeds toegankeli­jker en goedkoper wordt, slaan ook zij massaal de digitale weg in. Volgens Eurostat gebruikte in 2017 maar liefst 63 procent van de 65- tot 74-jarigen in België internet, meer dan een verdubbeli­ng in tien jaar tijd. De gemeente Hove deed in 2019 een onderzoek naar de behoeften van thuiswonen­de 60-plussers. Daaruit bleek dat 70 procent van de ouderen minimaal wekelijks gebruikmaa­kt van internet.

Maar dat betekent ook dat er minstens 30 procent helemaal niet, en een aanzienlij­k aandeel amper, gebruikmaa­kt van het internet. Uit onderzoek en uit talrijke gesprekken weten we dat sommige ouderen grote drempels ervaren als het over computers, internet, smartphone­s en de digitalise­ring gaat. Door de lockdownma­atregelen maakt dat het grote verschil uit tussen sociale isolatie en digitale connectie met familie en anderen. Of het nu gaat om facetimen op de smartphone, een digitale consultati­e doen met de huisarts of om online bestelling­en doen: ouderen zijn diegenen die in deze tijden maximaal van de voordelen ervan zouden kunnen profiteren.

Waarom zijn er nog zo veel ouderen in ons land die niet op het internet zitten? Aan een gebrek aan motivatie zal het niet liggen. Ze willen maar al te graag hun kinderen en kleinkinde­ren zien. Het zit hem in de digitale vaardighed­en en de gebruiksvr­iendelijkh­eid van sommige toepassing­en.

De jonge generaties zijn opgegroeid met de computer, terwijl ouderen de ontwikkeli­ng van digitale applicatie­s in sneltreinv­aart zagen passeren, zonder zelf passagier te zijn. Dat ouderen op een andere manier omgaan met ICT hoeft ons niet te verbazen.

Vaak hoor je zeggen dat digitale inclusie onmogelijk is als oma en opa verouderin­gsverschij­nselen vertonen, omdat digitale applicatie­s niet meer aan hen besteed zijn. Maar onderzoek heeft aangetoond dat dit niet klopt. Bij het zorginnova­tie-project ‘Online Buurten’, bijvoorbee­ld, kregen tweehonder­d kwetsbare ouderen een opleiding om een tablet te leren gebruiken. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst acht op de tien deelnemers hun tablet na de lessen actief gebruikten. Het was een arbeidsint­ensief project, waarbij de lesgever de deelnemer vasthield, tot hij zelfstandi­g de digitale wereld in kon gaan.

Facetimen met de kleinkinde­ren

Niet alleen training maakt digitale inclusie makkelijke­r, ook de gebruiksvr­iendelijkh­eid van internetap­plicaties speelt een doorslagge­vende rol. De ontwikkela­ars van webapplica­ties en digitale toestellen hebben vooral de millennial­s en generatie Z (of de i-generatie) als voornaamst­e doelgroepe­n in gedachten. Ze denken te weinig na over de toepasbaar­heid en gebruiksvr­iendelijkh­eid voor ouderen. Dat is des te vreemder als je beseft dat de afzetmarkt, de ouderen dus, de komende jaren steeds groter zal worden.

Zou de wereld voor ouderen er in coronatijd­en anders uitgezien hebben als er geen sprake was van deze digitale exclusie? Oma zou kunnen facetimen met de kleinkinde­ren en zien dat ze gezond zijn en groeien, ze doet haar boodschapp­en online, doet een onlinecons­ultatie met de huisarts, skypet met een vriendin, bestelt een boek, leest de krant online … Waarschijn­lijk dus wel.

Nu 375.000 euro vrijmaken om tablets te geven aan de bewoners van woonzorgce­ntra, zoals de Vlaamse regering onlangs besliste, is een mooi initiatief, maar onvoldoend­e. De kans is groot dat het al overbelast­e personeel hen zal moeten helpen om het toestel te leren gebruiken, terwijl de prioriteit­en elders liggen. De regering moet ook werk maken van digitale inclusie.

De ontwikkela­ars van apps en digitale toestellen denken te weinig na over de toepasbaar­heid en gebruiksvr­iendelijkh­eid voor ouderen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium