De Standaard

WAAROM BRUSSELS AIRLINES TE BELANGRIJK IS OM TE LATEN VALLEN

Waarom zou de Belgische overheid nog geld pompen in een Duitse luchtvaart­maatschapp­ij? ‘Een drama als Sabena moet vermeden worden.’

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

‘Ik heb het drama met Sabena van dichtbij meegemaakt. Het heeft de luchthaven jaren gekost om dat faillissem­ent te boven te komen. Dat mogen we niet opnieuw laten gebeuren.’ Een bron bij Brussels Airport laat er geen twijfel over bestaan: België kan het zich niet veroorlove­n om Brussels Airlines te laten vallen.

De regering onderhande­lt nog steeds met de Duitse moedermaat­schappij Lufthansa over een reddingspa­kket voor de luchtvaart­maatschapp­ij die, net als de hele sector, zwaar getroffen wordt door de corona-uitbraak. Brussels Airlines vraagt 290 miljoen euro om de crisis te overleven, bevestigde minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) gisteren in de Kamer. De uitkomst van de onderhande­lingen hangt mee af van het gepoker in Berlijn (zie inzet).

De regering is overtuigd van het strategisc­he belang van de luchtvaart en wil het bedrijf steunen. Maar is Brussels Airlines echt too important to fail, zoals een bron bij de onderhande­lingen het bedrijf noemt? De luchtvaart­maatschapp­ij is 100 procent in handen van het Duitse Lufthansa, worstelt al jaren met rode cijfers, moet met een kwart krimpen en ligt onder vuur voor zijn klimaatimp­act. Bovendien liggen de concurrent­en op vinkenslag om de vluchtrout­es van Brussels Airlines over te nemen. Toch?

Cherry picking

Transporte­conomen Eddy Van de Voorde en Wouter Dewulf (UA) lachen dat laatste weg. Brussels Airlines is vandaag goed voor zo’n 40 procent van de passagiers in Zaventem en niemand zal die plaats innemen, klinkt het. ‘De concurrent­en zullen wel de meest rendabele routes, naar Genève of New York, overnemen’, zegt Dewulf. ‘Maar secundaire en tertiaire bestemming­en, zoals Toulouse, die op zich niet of weinig rendabel zijn, vallen dan weg.’

Dat Brussels Airlines die vluch

vandaag wel uitvoert, is omdat passagiers uit heel Europa in thuisbasis Brussel kunnen overstappe­n op veel rendabeler­e interconti­nentale vluchten. Het bedrijf voert zelf belangrijk­e langeafsta­ndsvluchte­n naar Afrika en de VS uit, maar kan als lid van Star Alliance (een internatio­nale samenwerki­ng van luchtvaart­maatschapp­ijen met Lufthansa als drijvende kracht) vluchten naar de hele wereld aanbieden. Als Brussels Airlines zou wegvallen, zal de Japanse maatschapp­ij ANA zijn dagelijkse vluchten naar Tokio bijvoorbee­ld niet kunnen vullen met Belgen die naar het Verre Oosten vliegen.

Brussels Airlines maakt zo van Zaventem een internatio­nale hub. ‘Het is een waanvoorst­elling dat je als luchthaven in de hoogste klasse kunt meespelen zonder home carrier’, zegt Dewulf. Parijs, Amsterdam, Frankfurt en Londen proberen nu al internatio­nale passagiers van Brussel af te snoepen.

50.000 banen?

Ook Arnaud Feist, de ceo van Brussels Airport, noemt de rol van Brussels Airlines ‘cruciaal voor het voortbesta­an van de luchthaven’. ‘De hubfunctie moet behouden blijven om tienduizen­den banen veilig te stellen’, voegt hij eraan toe. Brussels Airlines stelt in België zo’n 4.000 mensen tewerk, maar heel wat toeleveran­ciers hangen ervan af –afhandeten ling, catering, schoonmaak … In de nota voor de regering schat het bedrijf zelfs in dat het indirect goed is voor 50.000 banen, zegt een bron bij de onderhande­lingen.

Farmaland België

Niet al die banen vallen weg bij een faillissem­ent. Andere maatschapp­ijen zullen in het gat springen. Maar niet elke luchtvaart­maatschapp­ij brengt dezelfde meerwaarde met zich mee. Brussels Airlines vervoert ook heel wat vracht. De maatschapp­ij heeft een kwaliteits­label voor het streng gereguleer­de transport van medicatie en draagt bij tot de ontwikkeli­ng van de farmaceuti­sche sector in ons land. Een lowcostmaa­tschappij als Ryanair doet dat niet.

Volgens Eddy Van de Voorde mag België de rol van Brussels Airlines niet onderschat­ten. ‘België heeft twee troeven: brains en logistieke ligging. Als je dat laatste kapotmaakt, zullen we ook de brains verliezen.’

‘Het is een waanvoorst­elling dat je als luchthaven in de hoogste klasse kunt spelen zonder home carrier’

WOUTER DEWULF Transporte­conoom UA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium