De Standaard

VAN RANST I WANKELT

- GUY TEGENBOS Guy Tegenbos is gewezen redacteur van deze krant. Tweewekeli­jks laat hij zijn blik gaan over politiek en beleid.

Bij de aanvang van de coronacris­is was er geen twijfel. Er waren draconisch­e maatregele­n nodig. De opgelapte federale minderheid­sregering zou dat nooit aankunnen. Dus werden wetenschap­pers ingehuurd die ervaring hadden met eerdere virusexplo­sies: de vogelgriep, sars, ebola. Bij de Mexicaanse griep in 2009 werd viroloog Marc Van Ranst alleen maar griepcommi­ssaris. Nu ging het verder.

Eigenlijk kregen de wetenschap­pers volmachten. Zij leverden adviezen aan de Nationale Veiligheid­sraad, die hen blindeling­s volgde. Daarna legden niet de politici, maar de wetenschap­pers de beslissing­en uit aan de burger, en ze deden dat duidelijke­r dan we gewend zijn van politici.

Zij gaven de beslissing­en legitimite­it. Als een politicus een zeldzame keer toch nog eens iets gevraagd werd, verwees hij bij het begin en op het einde van elke zin naar de wetenschap­pers.

Het was dus de regering-Van Ranst die de klus klaarde. Het ging niet om niks. De grenzen sluiten. De economie plat leggen. De ziekenhuiz­en laten functioner­en. Het voetbal en de koers afblazen. De scholen sluiten. Volwassene­n én kinderen opsluiten in hun kot. Geen politicus zou dat ooit gedurfd hebben. Het publiek aanvaardde wat de wetenschap­pers uitlegden op het scherm.

De politiek zweeg, maar dat bleef niet duren. Bij de eerste venijnige prikjes naar de wetenschap­pers, klommen de Vlaamse rectoren furieus in hun pen om hun wetenschap­pers te verdedigen (DS 21 april). Dat hielp even. Naarmate het tijdstip naderde om de teugels te vieren, krabbelde de politiek weer recht. Belangengr­oepen die aan de deur kloppen, dat is ons ding, dacht ze.

De eerste politieke zet was: verdeel en heers. Er werd een kluwen van adviesrade­n met experts opgezet over allerlei aspecten. Al snel spraken die elkaar tegen en groeide er tweespalt onder de wetenschap­pers. Dat tastte hun gezag aan.

Een volgende zet van de politiek mislukte. Ze voerde plots opnieuw bezoekrech­t in, in de woonzorgce­ntra die op dat moment de explosie van besmetting­en nog niet onder controle hadden. Ze slikte het snel weer in.

Vorige week lukte het wel. De politici in de Nationale Veiligheid­sraad beslisten, tegen het advies van de experts in, de winkels sneller en ineens allemaal te heropenen; het ‘herstel van de menselijke contacten’ werd dan maar uitgesteld.

De wetenschap­pers stonden erbij en keken ernaar. Op zich is daar niets mis mee. In principe horen wetenschap­pers te adviseren en politici te beslissen. Maar welke politici? Een kaduke federale regering die bij amper een derde van het parlement steun vindt?

Bovendien zijn riskante beslissing­en genomen. De kans bestaat dat de heropening van de bedrijven én alle winkels leidt tot een drastische stijging van de besmetting­en en de doden. Wat dan? Dan zullen de wetenschap­pers de beslissing­en moeten terugdraai­en. Premier Sophie Wilmès (MR) beseft dat gevaar en waarschuwt ervoor. Maar meer dan dat, kan ze niet doen.

Dat brengt ons bij haar leiderscha­p. Veel burgers prijzen haar omdat het politieke geruzie is stilgevall­en. Dat komt echter niet door haar leiderscha­p, maar door de

Het lijkt erop dat er in dit federale land geen leiderscha­p meer mogelijk is. De machtigen gunnen elkaar niets meer, zeker geen premiersch­ap

wapenstils­tand die de partijen sloten toen ze beseften dat de burgers in coronatijd­en geen verder geruzie duldden. Maar die wapenstils­tand loopt op zijn laatste benen.

Wilmès is geen leider. Ze slaagde er ook niet in om over de hervatting van het economisch­e leven een beklijvend­e toespraak te houden, zoals de Franse president Emmanuel Macron en de Nederlands­e minister-president Mark Rutte dat wel deden. Wilmès vergaderde urenlang en gaf dan meteen een warrige persconfer­entie met slechte slides. Waarom niet even wachten en een krachtige toespraak houden? Simpel: omdat alle andere politici onmiddelli­jk al het nieuws zouden gelekt hebben om zichzelf in de kijker te spelen.

Het lijkt erop dat er in dit federale land geen leiderscha­p meer mogelijk is. De machtigen gunnen elkaar niets meer. Zeker geen premiersch­ap. Wordt het geen tijd om over te stappen naar het Zwitserse model? Een federale regering waarin alle partijen zitting hebben naargelang hun grootte, met zeven ministers die om beurten een jaar het voorzitter­schap of presidents­chap waarnemen. Niemand kent de president. Het politieke zwaartepun­t en de politieke zwaargewic­hten zitten in de deelstaten, de kantons.

Is zoiets invoeren mogelijk in België? Als je het hardop uitspreekt niet. Als je het in stilte doet, kan er veel. Wie bestuurde federaal België de afgelopen weken, en wie deed alle overheden in dezelfde richting marcheren? De Nationale Veiligheid­sraad die uit het niets tevoorschi­jn kwam en waaraan de federale staat én de deelstaten deelnemen. De deelstaten brachten de legitimite­it die de kaduke federale minderheid­sregering niet had. Een confederal­e constructi­e dus. Maar vertel het niet voort, want anders is het gedaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium