De Standaard

Een nieuwe brug, nieuwe hoop

-

Het is het principe van iemand die een drukke weg wil oversteken, als ik een anachronis­tische vergelijki­ng mag gebruiken. Hij wacht tot er genoeg ruimte valt tussen de passerende auto’s om veilig aan de overkant te geraken. Maar als het te lang duurt, past hij zijn norm aan. Dan is een kleiner gaatje misschien toch voldoende om de oversteek te wagen. Precies zo zie ik hoop in steeds kleinere dingen.

Stella’s moeder is voor het eerst weer buiten geweest. Ze had sinds begin maart opgesloten gezeten in haar huis. Ze werd er gek van. Stella had een FFP2-mondmasker voor haar gevonden en ze waagde het erop. Wij gingen mee om haar te beschermen tegen eventuele kuchjes van passanten.

Het lukte ons om drie verschille­nde winkeltjes te bezoeken op honderd meter van haar huis. Stella’s moeder bleef buiten op straat en gaf haar bestelling­en door aan Stella, die binnen in het risicogebi­ed zaken deed. Stella had drie soorten ontsmettin­gsmiddel bij zich waarmee ze de boodschapp­entasjes en het wisselgeld onder sproeide. De expeditie duurde een uur en toen was Stella’s moeder de uitputting nabij. Maar ze is buiten geweest.

De nieuwe brug is af. Vandaag om twaalf uur werd de laatste module geplaatst van het wegdek van het door Renzo Piano ontworpen viaduct over het dal van de Polcevera ter vervanging van Ponte Morandi, die op 14 augustus 2018 is ingestort. De premier was gekomen en hij sprak woorden van hoop, waarin hij de nieuwe brug interprete­erde als een symbool van de veerkracht van Italië en van de wil en het vermogen om het land na tegenslag weer op te bouwen. De sirene van de bouwplaats bracht een saluut, simultaan met de scheepshoo­rns van alle boten in de haven. We hoorden het thuis door de open ramen. Alle kerkklokke­n beierden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium