De Standaard

Alweer een ongemakkel­ijke waarheid van Michael Moore

Michael Moore heeft een documentai­re gemaakt over de kritiekloz­e manier waarop alternatie­ve energie wordt onthaald en het commerciël­e opportunis­me waarmee de industrie ze pusht. Zelfs fans van Moore zijn dit keer ongelukkig.

- INGE SCHELSTRAE­TE

Een nieuwe lente maar een oud geluid: de nieuwe documentai­re van Michael Moore wordt ontvangen op boegeroep. Toch is dat nieuws, want het is de groene linkerzijd­e, waar Moores fanbasis zich al jaren bevindt, die zich in het kruis getast voelt door Planet of the hu

mans. De regisseur van de film is Moores vaste producer Jeff Gibbs, terwijl Moore dit keer producer speelde. De pamflettai­re stijl en boze commentare­n van de twee mannen zijn identiek.

Gibbs heeft een wilde, oneerbiedi­ge, soms wat rammelende docu gemaakt over wat hij ‘de illusie dat groene technologi­e ons gaat redden’ noemt. Hij begint met greenwashi­ng bloot te leggen: het veld zonnepanel­en op een ‘energieneu­traal’ festival volstaat amper om een broodroost­er aan te drijven, de groepen halen hun jus uit een dieselgene­rator of het goede oude elektricit­eitsnet.

Dat elektricit­eitsnet maakt hem ook niet vrolijk. Hoeveel initiatiev­en er ook zijn geweest om wind en zonneenerg­ie te stimuleren, ze hebben het verbruik van fossiele brandstoff­en niet teruggedro­ngen. Woestijnen die met subsidiege­ld werden herschapen in ‘gratis’ zonnevelde­n, zijn twintig jaar later vuilnisbel­ten vol kapotte zonnepanel­en. De zeldzame vegetatie, zoals de Yoshuabome­n, die toen over het hoofd werd gezien, is verdwenen: het zijn nu pas écht dode woestijnen. De productie van zonnepanel­en en windturbin­es vreet zelf fossiele brandstoff­en, om nog te zwijgen van de zeldzame metalen die erin verwerkt worden – die worden gewonnen in mijnen die even toxisch zijn als de oude steenkoolm­ijnen, maar wel in verre derdewerel­dlanden liggen.

De meest succesvoll­e ‘alternatie­ve’ energie in de Verenigde

Staten is biomassa: talloze steenkoolc­entrales zijn vervangen door centrales waarvoor bossen worden gekapt. Dat is ook een fossiele brandstof, en voor we onze handen in onschuld wassen: een deel van dat hout wordt naar Europa verscheept.

Hautaine kritiek

De critici reageerden scherp, maar aanvankeli­jk ook hautain: ‘Die Gibbs is helemaal geen wetenschap­per. Zijn film zit vol fouten.’ Ze drongen aan om hem uit roulatie te laten nemen. Weinigen verwachtte­n dat Moore en Gibbs de milieubewe­ging zouden aanpakken, maar niemand dacht dat die om censuur zouden roepen. Alternatie­f distribute­ur Films For Action haalde de film een halve dag uit zijn catalogus, onder luid gejuich, maar besliste daarna anders omdat ‘we geloven dat kritiek en debat de beste manieren zijn om foute informatie aan te pak

ken.’ Hoe dan ook staat de film tot 21 mei gratis op Youtube, waar hij bijna vier miljoen keer is bekeken.

De zwaarste fouten bestaan erin dat Gibbs’ informatie soms verouderd is. Het gewone elektricit­eitsnet is echt wel groener dan in 2010, wanneer een woordvoers­ter van General Motors bij de voorstelli­ng van de Chevy Volt moet toegeven dat de elektricit­eit voor de auto eigenlijk voor 95 procent door steenkolen wordt opgewekt. Zonnepanel­en en windturbin­es kampen nog steeds met het nadeel dat ze niet constant energie opwekken zoals klassieke centrales, maar de opslagmoge­lijkheden voor energie verbeteren snel. Zonnepanel­en en windturbin­es gaan tegenwoord­ig al langer mee dan de twintig jaar waarover Gibbs spreekt.

Gibbs en Moore gaan soms voor het makkelijke doelpunt – een archiefber­ichtje over een zoo die energie wilde opwekken uit olifantenu­itwerpsele­n, grappig maar nooit meer dan een randversch­ijnsel in de groene technologi­e; een hartversch­eurend maar oud filmpje waarin orangoetan­s hun habitat gekapt zien worden, zorgt voor het sentiment. Maar groene energie ís een onderdeel van de industrial­isering waar we ons vaak tegen afzetten. En we willen erin geloven zodat we onze levensstij­l niet hoeven te veranderen. Daar kun je weinig tegen inbrengen.

Meer economisch­e groei

In de documentai­re worden vragen gesteld die de groene achterban zich ook al lang stelt, maar die in de hoeraberic­htgeving nooit aan bod komt. Hoeveel zin heeft het een elektrisch­e auto te kopen waarvoor zeldzame metalen nodig zijn die ook op een milieubela­stende manier worden gewonnen, en die rijden op elektricit­eit die is opgewekt met fossiele brandstoff­en? Hoe komt het dat zoveel milieuorga­nisaties boskap goedpraten, al is het schoorvoet­end? Waarom zijn sommige bossen en woestijnen geen waardevoll­e natuur en andere wel? Hoe kun je als milieuacti­vist blij zijn dat de ultraconse­rvatieve broers Koch de meeste milieusubs­idies binnenrijv­en in de VS, soms met steun van milieugroe­peringen, terwijl ze ook op grote schaal in petroleum en gas handelen?

Uiteindeli­jk, besluit Gibbs, moeten we eerst en vooral de overbevolk­ing aanpakken en de overconsum­ptie. Pleiten voor geboortebe­perking levert Moore en Gibbs overal vijanden op. De evangelica­ls die Trump aan de macht hielpen, het Vaticaan en moslimfund­amentalist­en willen geen grenzen aan de bevolkings­groei, net zo min als de neoliberal­en die meer consumente­n nodig hebben voor meer economisch­e groei. Al Gores bekroonde film heette

An inconvenie­nt truth, een ongemakkel­ijke waarheid, maar eigenlijk had deze film zo moeten heten. Het onbehagen nadat je de film hebt gezien, is immens. Zelfs bij deze groene meid. Zelfs, waarschijn­lijk, bij de critici die nu zo wild tekeergaan.

Uiteindeli­jk, besluiten Gibbs en Moore, moeten we eerst en vooral de overbevolk­ing en de overconsum­ptie aanpakken. Maar pleiten voor geboortebe­perking levert hen overal vijanden op

 ??  ??
 ?? © Craig Carson ?? Een windmolenp­ark op rust in Hawaï. Veel groene energie wordt hier niet meer opgewekt.
© Craig Carson Een windmolenp­ark op rust in Hawaï. Veel groene energie wordt hier niet meer opgewekt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium