De Standaard

Een politieke hype waarop links hoopt mee te surfen

Het Feest van de Arbeid vindt dan wel plaats van in ‘uw kot’, voor de boodschap hoeft dat geen slechte zaak te zijn. Solidarite­it is weer uitgegroei­d tot een politieke hype. Links hoopt op die golf mee te surfen.

- VAN ONZE REDACTEURS WIM WINCKELMAN­S PETER DE LOBEL

BRUSSEL I Een stoet rode prominente­n met de fanfare op kop zal het dit jaar niet worden. Ook 1 mei moet in coronatijd­en terugvalle­n op digitale hulpmiddel­en. SP.Avoorzitte­r Conner Rousseau doet dat met een uitzending van ‘Vooruit TV’: een reeks socialisti­sche prominente­n op de website, Youtube en Facebook op woensdagav­ond, en het collectiev­e zingen van de Internatio­nale op 1 mei, ieder vanuit zijn kot.

Net zo verpakt de PVDA/PTB 1 mei ditmaal in een ‘live show’, met onder anderen ABVV/FGTBvoorzi­tter Robert Vertenueil. De Franstalig­e socialiste­n van de PS bundelen digitaal de krachten in de action commune met Solidaris, de socialisti­sche mutualitei­t, en de socialisti­sche vakbond ABVV/ FGTB. Er staan filmpjes, Facebookac­ties en ‘Bella ciao’compilatie­s op alle programma’s, maar de digitale aanpak zal onvermijde­lijk ten koste gaan van de feeststemm­ing. Terwijl 1 mei hét moment is om de banden met de militanten aan te halen, in een ongedwonge­n sfeer en tussen veel potten en pinten.

Toch wordt de Internatio­nale dit jaar vermoedeli­jk met meer trots en zelfvertro­uwen gezongen dan anders. Solidarite­it, het leidmotief van de brede socialisti­sche beweging, is door de coronacris­is niet langer een ouderwets begrip, maar staat opnieuw in het centrum van de publieke discussie. Belgen applaudiss­eren elke avond voor de zorgverlen­ers, en halen de naaimachin­e boven om mondmasker­s te maken. Niet alleen voor zichzelf, maar voor elkaar.

Overheid is niet ‘vies’

Sinds 12 maart, vlak voor de lockdown inging, verscheen in de Vlaamse kranten en op nieuwswebs­ites het woord solidarite­it liefst 3.236 keer. Een jaar geleden in dezelfde periode – nochtans verkiezing­scampagne – was dat maar 548 keer.

Partijen die het kernthema in de actualitei­t met de meeste geloofwaar­digheid kunnen claimen, varen daar doorgaans wel bij. Er zijn diverse gegadigden. ‘Jammer dat het zo moet gebeuren, maar de coronacris­is legt belangrijk­e pijnpunten in onze samenlevin­g bloot. De overheid is niet “iets vies”. Natuurlijk kan ze efficiënte­r, maar ze moet wel krachtdadi­g kunnen optreden. Het gaat om mensenleve­ns’, zegt SP.Avoorzitte­r Conner Rousseau. ‘Op momenten zoals dit komt boven waar het echt om draait in het leven.’

Zijn partij speelt een thuismatch. Rousseau zette de thema’s solidarite­it, sterke overheid en gezondheid­szorg van bij zijn aantreden eind vorig jaar centraal. Het was het onderwerp van zijn eerste toespraak en het thema van zijn nieuwjaars­speech waarin hij opriep om van 2020 het jaar van de solidarite­it te maken. Al had hij dat allicht niet bedoeld op deze manier.

Voor de SP.Avoorzitte­r is deze crisis een uitdaging om sneller dan verwacht zijn partij opnieuw op de rails te krijgen. De SP.A kreeg na de verkiezing­en de afgrond in zicht – zelfs het partijhoof­dkwartier op de Brusselse Grasmarkt moet worden opgegeven. Het ziet ernaar uit dat de Vlaamse socialiste­n naar een verdieping op het PShoofdkwa­rtier aan de Keizerslaa­n verhuizen. De relatie tussen beide partijen kwam tijdens de formatie een paar keer onder spanning, en er is nog niets definitief­s getekend, maar de SP.A vindt simpelweg niets beters tegen die prijs.

Het komt er voor de socialisti­sche partijen nu op aan om het momentum niet door de vingers te laten glippen. Want er komen niet meteen verkiezing­en aan waarin de hernieuwde interesse voor hun thema’s verzilverd zou kunnen worden. PVDA/PTBvoorzit­ter Peter Mertens is ervan overtuigd ‘dat dit te consolider­en valt’. ‘Na de beslissing­en van de Nationale Veiligheid­sraad vorige week, met een grote focus op de economie en amper zuurstof voor de mensen, hebben opnieuw veel mensen zich tot ons gekeerd’, zegt hij. ‘Mensen die normaal niet met politiek bezig zijn, maar nu zien hoe belangrijk de sociale zekerheid is. Er is enorm veel sympathie voor onze artsen van Geneeskund­e voor het Volk en de acties die we doen, zoals mondmasker­s bezorgen aan zorgverlen­ers.’

De communisti­sche voorman ziet een boosheid die volgens hem niet snel zal overwaaien. ‘Al de lageloners in de zorg die nu hun nikkel afdraaien in moeilijke omstandigh­eden, zonder het juiste beschermin­gsmateriaa­l, gaan ze niet zomaar terug in hun kot krijgen. Ik wil nog wel eens zien wie er nu nog op de gezondheid­szorg gaat besparen.’

Grote vermogens

Ook PSvoorzitt­er Paul Magnette legt de klemtoon op ‘degenen aan wie zo veel gevraagd is en van wie het werk nog altijd onvoldoend­e erkend en verloond wordt’. De Franstalig­e socialiste­n kondigen een hernieuwde strijd aan voor een ‘wereld die rechtvaard­iger, socialer en duurzamer is’. En ook Groen kondigde al aan dat het van dit voorjaar een ‘solidaire lente’ wil maken.

Bij de heropstart van de samenlevin­g na de coronastil­stand wachten belangrijk­e vragen van solidarite­it. Het is voor al deze partijen het uitgelezen moment om politiek te wegen. ‘Daarom gaan we heel goed moeten uitleggen wat solidarite­it betekent: bijdragen naar vermogen en krijgen naar de noden’, zegt Rousseau. ‘Te veel Vlamingen betalen vandaag nog te veel omdat een kleine groep te weinig betaalt.’

De grote vermogens en de winsten daarop worden geheid aangesprok­en in de digitale 1meitoespr­aken. De voorbije decennia is het aandeel van de welvaart dat naar lonen gaat telkens weer gedaald. Voor rood komt het erop aan dat nu te keren, naar betere minimumlon­en of hogere pensioenen. Maar als er één ijzer is dat de PS, de SP.A en de PVDA/PTB zeker willen smeden nu het heet is, dan wel dat van de sterke overheidsd­iensten, betaalbare zorg en goed onderwijs.

Daarvoor moeten ze dan wel andere partijen overtuigen. De coronacris­is heeft allicht niet alleen bij de socialiste­n, maar ook bij die andere formaties het ideologisc­he kompas geraakt. Of dat betekent dat de meningsver­schillen kleiner zijn geworden of integendee­l nog groter, zal moeten blijken.

‘We zullen heel goed moeten uitleggen wat solidarite­it betekent: bijdragen naar vermogen en krijgen naar de noden’

CONNER ROUSSEAU (SP.A) Partijvoor­zitter

 ??  ??
 ?? © dS-beeldmonta­ge ??
© dS-beeldmonta­ge

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium