De Standaard

ZIJN WIJ VOGELS VOOR DE KAT?

- KAREL VERHOEVEN

Het virus heeft vanzelfspr­ekend geen eigen wil of missie, maar het legt meedogenlo­os de zwaktes van maatschapp­ijen bloot. Vrijheid van informatie in China, de gezondheid­szorg en het trumpisme in de VS. Bij ons is dat hoe we onze kwetsbaars­te hoogbejaar­den in grote complexen isoleren die zo kosteneffi­ciënt mogelijk gemanaged worden. Nu, bij de déconfinem­ent, verschuift onze kwetsbaarh­eid naar het functioner­en van de overheid. Helder van geest moeten we stilaan de meest dramatisch­e vraag stellen: brengt corona ons in een crisis waarin ons politieke tekort ons, na een decennium van rommelen, toch zal nekken?

Vanaf maandag gaan we geleidelij­k uit lockdown, maar het is zonder tracers, met te weinig testen, met mondmasker­s die we zelf moeten naaien, en met veel patiënten op intensieve zorg. Als de epidemie niet opnieuw opflakkert, zal het dankzij veel geluk zijn en de secure zelforgani­satie in veel scholen, in ziekenhuiz­en, in bedrijven, dankzij de zelftucht van burgers en de organisati­e in steden en gemeenten. Op die lage niveaus werkt onze overheid prima. Al wat hoger is, maakt een beroerde beurt. Tragisch is het om minister Wouter Beke nu ook 1.200 tracers niet georganise­erd te zien krijgen, terwijl vijf ministers samen de mondmasker­s niet tijdig bij de burgers thuis krijgen. Tests, tracing en mondmasker­s zijn essentiële voorwaarde­n. Maandag beginnen we dus met kaduke remmen aan een levensgeva­arlijke afdaling.

Wij waren eraan gewoon geraakt dat het land ook zonder federale regering blijft draaien. We halen de schouders op wanneer premier Wilmès en haar ministers geen begeestere­nde leiders zijn. Een gecentrali­seerd land als Frankrijk is ook niet alles. Wij hebben nog altijd de deelstaten, de kabinetten, de administra­ties, de instelling­en. Maar die solide overheid blijkt nu minstens gedeelteli­jk versteend. Ze zit verstrikt in haar eigen complexite­it. De organisati­e van de tracing, eerst federaal en dan regionaal, eerst met app en dan zonder, tart de verbeeldin­g. De 28.000 Vlaamse ambtenaren kunnen er niet voor ingezet worden, alsof het niet de allerdring­endste opdracht is. Een correcte aanbestedi­ng lukt hopelijk de tweede keer. Maar de opleiding van een halve dag is klaar, meldt Beke. Wat een prestatie.

Wat gebeurt er als, door dat gebrek, de curve straks opnieuw omhoogschi­et en diezelfde politici geen andere optie laat dan een nieuwe lockdown? Wat nog restte van de carrière van Wouter Beke, Maggie De Block of Sophie Wilmès, is slechts een stofje in de implosie van politiek gezag die dan zal plaatsvind­en.

Brengt corona ons in een crisis waarin ons politieke tekort ons toch zal nekken?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium