De Standaard

Coke blijft naar Antwerpen stromen

De coronacris­is lijkt het zakenmodel van de cocaïnemaf­fia niet te verstoren. Van de lockdown hebben zij nauwelijks last.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

We zijn anderhalve maand ver in de coronacris­is. Wereldwijd zijn veel landen in lockdown, ook de landen in LatijnsAme­rika die cocaïne produceren. Maar de cocaïnemaf­fia vindt nog altijd vlot de weg naar de Antwerpse haven, blijkt uit de cijfers. ‘Tussen 27 en 30 maart hebben we meer dan 1,6 ton cocaïne gevonden bij drie verschille­nde inbeslagna­mes’, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën, waar de douane onder valt. ‘Bovendien ging het telkens om grote vangsten van 300 of 700 kilogram in één keer. Dat is vrij ongewoon in deze periode van het jaar. Normaal zie je de grote vangsten vooral in de kerst en nieuwjaars­periode en de zomervakan­tie. Dat zijn klassiek de grootste feestperio­des in Europa.’

De douane denkt dat de maffia in maart de coronacris­is heeft zien aankomen en nog snel tonnen coke richting Europa op de boot heeft gezet, voor de reguliere containert­rafiek naar Antwerpen na de lockdown een duik nam. Over de eerste vier maanden van 2020 werd in de Antwerpse haven in totaal al 16,8 ton cocaïne in beslag genomen bij 27 verschille­nde inbeslagna­mes. Vorig jaar was dat 64 ton over een heel jaar.

Gekloonde containers

Ook in april – midden in de lockdown – zijn de grote misdaadkar­tels actief gebleven. De Antwerpse federale politie volgde vorige week een verdachte container met bevroren inktvis, afkomstig uit een boot afkomstig uit ZuidAmerik­a. De truck had eigenlijk naar de scanner van de douane op Linkeroeve­r moeten rijden, maar in plaats daarvan reed hij naar een loods in de Haïfastraa­t. Daar werd de container vervangen door een perfect identiek exemplaar met hetzelfde serienumme­r erop geplakt.

Die container zat ook vol inktvis, maar dan zonder cocaïne, in het jargon heet dat ‘een gekloonde container’. De bedoeling was dat die gekloonde container naar de scanstraat van de douane zou rijden. Maar nog voor de wissel was uitgevoerd, vielen agenten de loods binnen. Ze vonden meer dan vier ton cocaïne, verspreid over de hele loods. De cocaïne bleek niet alleen uit die ene container met inktvis afkomstig. In de loods stonden nog containers, ongetwijfe­ld waren zij ook al gebruikt bij gelijkaard­ige operaties of moesten ze later nog gebruikt worden.

Het was de eerste keer dat in de Antwerpse haven criminelen werden betrapt die containers ‘klonen’. Het gerecht gaat ervan uit dat de loods diende als een depot waar verschille­nde bendes hun bestelde coke konden komen ophalen. De bende die nu opgerold werd, blijkt gelinkt aan een Amsterdams misdaadsyn­dicaat. Veertien Nederlande­rs – het merendeel van Surinaamse afkomst – werden opgepakt. Behalve de cocaïne vonden de speurders ook drie AK47’s machinegew­eren, vier handvuurwa­pens en verschille­nde pgptoestel­len om versleutel­d mee te telefonere­n.

Bronnen bij de federale politie zijn niet echt verbaasd dat de cocaïnetra­fiek in Antwerpen blijft floreren. ‘Het aantal reguliere containers dat vanuit ZuidAmerik­a vertrekt, is niet aanzienlij­k gedaald. In tegenstell­ing tot die uit Azië, bijvoorbee­ld. Wij blijven ook tijdens de coronacris­is fruit eten uit ZuidAmerik­a, om maar één voorbeeld te geven. Het enige

‘Het enige wat voor de criminelen echt moeilijker geworden is in Antwerpen, is op de terminals raken om daar de drugs uit de containers te halen’

BRON BIJ FEDERALE POLITIE

De douane denkt dat de maffia in maart de coronacris­is heeft zien aankomen en nog snel tonnen cocaïne op de boot richting Europa heeft gezet

wat voor de criminelen in Antwerpen echt moeilijker is geworden, is op de terminals raken om daar de drugs uit de containers te halen. Dat valt nu meer op, omdat er minder mensen rondlopen. Maar de grote kartels werken over het algemeen toch op een andere manier.’

Cocaïne opsparen

Bob Van den Berghe is coördinato­r van het Container Control Program (CCP), van het VNbureau voor drugs en criminalit­eit. Vanuit Wenen maakt hij samen met zijn dienst dat cocaïne in zogenaamde ‘bronlanden’ – Colombia, Brazilië, Ecuador, Peru en Panama – in beslag wordt genomen voor ze op de boot naar Europa wordt gezet. CCP nam vorig jaar 70 ton cocaïne in beslag bestemd voor Antwerpen.

‘Door de coronacris­is is het in ZuidAmerik­a moeilijker geworden voor criminele organisati­es om hun product tot bij de haven te krijgen. De grenzen zijn gesloten en er is veel meer politie op straat. Voor de kleine organisati­es is dat een probleem. De grote vinden altijd wel manieren. Ik denk dat de kleine organisati­es nu hun cocaïne opsparen en die na de lockdown massaal gaan verschepen.’

De gebruikers in Europa moeten echter nog niet meteen vrezen voor schaarste. ‘Grote criminele bendes hebben nog genoeg stock, allicht ergens in Nederland. Ik verwacht zelfs nog niet meteen een prijsstijg­ing’, klinkt het bij de federale politie.

 ??  ?? De speurders vielen binnen in een loods in de Haïfastraa­t, die allicht diende als een depot waar bendes hunbesteld­e coke konden ophalen.
De speurders vielen binnen in een loods in de Haïfastraa­t, die allicht diende als een depot waar bendes hunbesteld­e coke konden ophalen.
 ?? © rr ??
© rr
 ?? © belga ?? Drugsbende­s maken soms gebruik van fruittrans­port om hun waar binnen te smokkelen.
© belga Drugsbende­s maken soms gebruik van fruittrans­port om hun waar binnen te smokkelen.
 ?? © belga ?? Een drugsvangs­t uit 2016.
© belga Een drugsvangs­t uit 2016.
 ??  ??
 ?? © belga ?? Onderschep­te cocaïne in 2016.
© belga Onderschep­te cocaïne in 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium