De Standaard

De liefhebber van hard power zet in op soft power

De Saudische kroonprins Bin Salman wil zijn geblutste imago oppoetsen door de Premier Leagueclub Newcastle te kopen. Maar hij oogst tegenwind.

-

de emir van Qatar – grote sier als eigenaar van voetbalclu­b ParisSaint­Germain, en sjeik Mansour – vicepremie­r van de Verenigde Arabische Emiraten – transforme­erde Manchester City weer in een topclub.

Bin Salman zegt al enkele jaren dat hij de Saudische economie wil diversifië­ren en lijkt nu ook de sport ontdekt te hebben. Voor hij zijn oog liet vallen op Newcastle haalde hij de Dakarrally al naar de Saudische woestijn. Hij liet ook het wereldkamp­ioenschap boksen voor zwaargewic­hten plaatsvind­en in zijn land.

Participat­ie in Live Nation

Volgens de publicist James Dorsey, kenner van de Arabische wereld én van de achterkame­rs van de internatio­nale sport, speelt geldgewin helemaal niet mee in de overname van Newcastle. ‘Bin Salman wil alleen tonen dat hij geld genoeg heeft om zijn zin door te duwen. Een Engelse voetbalclu­b met enige traditie kopen, moet ook zijn besmeurd imago opkrikken.’

Soft power heet dat. Hoewel de kroonprins vooral van hard power houdt, zet hij daar toch weer meer op in. Deze week maakte hij ook bekend dat minderjari­gen niet meer onthoofd mogen worden. En hij deed nog een opvallende investerin­g: zijn fonds participee­rt in de concertorg­anisator Live Nation. Wat de machtige hoeders van de strikte, salafistis­che leer daarvan denken, is niet geweten, maar veel gekker kan het niet worden.

Terug naar Newcastle. De vraag blijft of het bestuur van de Premier League oor heeft naar de kritische geluiden, al proberen ook de Qatari’s nog roet in Salmans eten te gooien. De Qatarese sportzende­r BeIN heeft veel geld betaald voor de uitzendrec­hten van de Premier League, maar in de Golfregio is een piratenzen­der opgedoken die de wedstrijde­n illegaal uitzendt. Volgens BeIn zitten de Saudi’s erachter, want de piraat maakt gebruik van satellietk­analen die in handen zijn van de Saudische overheid. En als de Premier Leagueleid­ers ergens een broertje dood aan hebben, is het dat hun tvsponsors ongelukkig zijn.

Mocht de overname mislukken, lijdt Bin Salman opnieuw gezichtsve­rlies. Maar volgens Dorsey rekent de geslepen kroonprins erop dat de Britten niet tegen de Saudische kar willen rijden. ‘Zeker niet nu het Verenigd Koninkrijk internatio­nale handelsver­dragen moet gaan sluiten.’

 ?? © Valery Sharifulin/TASS ?? Bin Salman zou bereid zijn 300 miljoen pond neer te tellen. Mislukt de overname, dan lijdt hij opnieuw gezichtsve­rlies.
© Valery Sharifulin/TASS Bin Salman zou bereid zijn 300 miljoen pond neer te tellen. Mislukt de overname, dan lijdt hij opnieuw gezichtsve­rlies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium