De Standaard

Voordracht Brusselse rechter verdeelt juridische wereld

Dat België Laurence Massart voordraagt als kandidaatr­echter bij het Internatio­naal Strafhof, terwijl haar huidige functie onzeker is, wekt controvers­e.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

De benoeming van Laurence Massart tot voorzitter van het Brusselse hof van beroep, zette veel Nederlands­talige magistrate­n. bij

BRUSSEL I Zoals elke drie jaar stemmen de lidstaten van het Internatio­naal Strafhof in Den Haag, dat personen vervolgt die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkh­eid of oorlogsmis­daden, eind dit jaar over de vervanging van zes van de achttien rechters. België draagt Laurence Massart (55) als kandidate voor, huidig voorzitter van het Brusselse hof van beroep. In de juridische wereld doet die voordracht veel stof opwaaien, bericht De Juristenkr­ant vandaag.

Verschille­nde anonieme bronnen plaatsen vraagteken­s bij haar competenti­e en spreken van een politieke benoeming. Chris Van den Wyngaert, die van 2009 tot 2018 zelf rechter was bij het Strafhof, uit openlijk kritiek. ‘Massart heeft geen enkele publicatie over het internatio­naal strafrecht’, zegt Van den Wyngaert. ‘Ik weet van geen enkele verdienste op dat vlak. België laat na zijn troeven uit te spelen.’ Tegenover De Standaard herhaalt ze dat standpunt.

Massart haalde het van elf andere Belgische kandidaten. Zo was professor internatio­naal recht Jan Wouters (KU Leuven) kandidaat. Het is de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) die twee rangschikk­ingen moet voorleggen aan de regering: een met strafrecht­specialist­en en een tweede met experten in internatio­naal recht. Na enkele geheime stemrondes belandde Massart bovenaan op de lijst van die eerste categorie.

Volgens De Juristenkr­ant gebeurde dat nadat de veertien Franstalig­e leden van de benoemings en aanwijzing­scommissie zich hadden verenigd rond haar kandidatuu­r, terwijl de Nederlands­taligen gespreid stemden. ‘De stemming is helemaal correct verlopen’, zegt een Nederlands­talige bron bij de HRJ. ‘Mevrouw Massart heeft wel degelijk haar kwaliteite­n. Men moet hier niets achter zoeken. Bovendien is de rangschikk­ing slechts een advies. Het is de regering die beslist over de voordracht.’

Het was minister van Justitie Koen Geens (CD&V) die aan de ministerra­ad voorstelde om Massart voor te dragen. ‘Wij volgen

‘De stemming is helemaal correct verlopen. Men moet hier niets achter zoeken’ BRON BIJ HOGE RAAD VOOR JUSTITIE

‘Ik weet van geen enkele verdienste van Massart op het vlak van internatio­naal strafrecht’ CHRIS VAN DEN WYNGAERT Voormalig rechter bij het Internatio­naal Strafhof

daarin gewoon de rangschikk­ing van de HRJ’, zegt zijn woordvoers­ter. De regering redeneerde dat Massart meer ervaring had dan de hoogst gerangschi­kte kandidaat op de tweede lijst, en daarom meer kans maakt om het effectief tot het Strafhof te schoppen. Massart leidde onder meer Belgische assisenpro­cessen rond de Rwandese genocide en de aanslag op het Joods Museum in Brussel.

Welgekomen exit

Er is nog een bijkomende reden waarom de voordracht van Massart wenkbrauwe­n doet fronsen. Haar positie bij het Brusselse hof van beroep is uiterst precair. Massart begon in april 2019 als voorzitter, maar volgens de wet moest die benoeming naar een Nederlands­talige magistraat gaan. Bij de Raad van State loopt een procedure om haar benoeming ongedaan te maken.

De benoeming van Massart, die nauwelijks Nederlands spreekt, zette kwaad bloed bij veel Nederlands­talige magistrate­n. In gerechteli­jke kringen wordt gesuggeree­rd dat een aanstellin­g van Massart bij het Strafhof een welgekomen exit zou zijn. Ook voor Geens, verantwoor­delijk voor de vacature waarmee Massart voorzitter werd, zou haar vertrek goed kunnen uitkomen. Het kabinetGee­ns zegt dat die kwestie helemaal losstaat van de voordracht bij het Strafhof.

Massart reageerde niet op vragen per email. Haar secretaria­at verwees door naar de persmagist­raat van het hof van beroep. Die noemt de voordracht ‘geen zaak die het hof aanbelangt’.

De vraag is of Massart kans maakt op een effectieve benoeming bij het Strafhof. Ze neemt het op tegen zestien andere kandidaten uit de hele wereld. Volgens Van den Wyngaert, tot nu toe de enige Belgische rechter ooit bij het Strafhof, heeft ze ‘bijzonder weinig kans’. Een bijkomende moeilijkhe­id voor Massart is dat België ook lobbyt voor de benoeming van Serge Brammertz als hoofdaankl­ager bij het Strafhof, een andere functie die vrijkomt. De benoeming van twee Belgen op een toppositie bij het Strafhof lijkt erg onwaarschi­jnlijk.

 ?? © Dieter Telemans ?? kwaad bloed
© Dieter Telemans kwaad bloed

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium