De Standaard

Motivatie zakt om maatregele­n te volgen

De langdurige lockdown begint te wegen, blijkt uit de motivatieb­arometer van de UGent. ‘Het is tijd dat de overheid een transparan­t verhaal communicee­rt.’

- VAN ONZE REDACTRICE KUBRA MAYDA

BRUSSEL I De vrijwillig­e motivatie om de coronamaat­regelen vol te houden, maakte deze week opnieuw een duik. Dat blijkt uit de motivatieb­arometer van de UGent. De voorbije week gaf maar 55,4 procent van de ondervraag­den aan pal achter de maatregele­n te staan. In het begin van de lockdown was dat nog 80,7 procent. Sinds 19 maart vulden al bijna 24.000 Vlamingen de vragenlijs­t in.

Na de Nationale Veiligheid­sraden van 15 en 24 april was een daling voelbaar. ‘Hoewel de regering iets positiefs te vertellen had, namelijk de versoepeli­ng van de maatregele­n, zien we toch dat de motivatie daalt’, zegt Maarten Vansteenki­ste, motivatie en ontwikkeli­ngspsychol­oog (UGent). ‘De communicat­ie van de overheid is duidelijk niet goed verlopen en dat speelt mee in hoe we ons voelen en gedragen.’

Om de bevolking weer te motiveren, is het volgens Vansteenki­ste tijd voor actie. ‘Een motivatiec­ampagne waarin de regering begrip toont voor de moeilijke omstandigh­eden waarin we zitten, zou kunnen helpen’, zegt hij. Daarnaast kan de communicat­ie transparan­ter: ‘Na de gelekte exitstrate­gie hadden de mensen bepaalde verwachtin­gen. Maar tijdens de persconfer­entie vrijdag kreeg de bevolking erg versnipper­de communicat­ie over de versoepeli­ng, die na afloop nog altijd niet helder was. Dat heeft duurd tot in het weekend.’

Sinds de laatste Veiligheid­sraad nemen de angst en depressiek­lachten toe. Daarin speelt onder meer dat basisbehoe­ften als autonomie en verbondenh­eid minder vervuld worden. ‘Die verbondenh­eid vinden we nog wel terug in bijvoorbee­ld het applaudiss­eren voor de gezondheid­szorg of het naaien van mondmasker­s voor elkaar’, zegt Vansteenki­ste.

Sinds 23 april wordt binnen de studie ook de communicat­iestijl van de overheid bevraagd (intussen bijna 3.000 deelnemers). Daaruit blijkt dat de bevolking de communicat­ie van onze regering eerder demotivere­nd dan motiverend vindt. Voorts blijkt dat ouderen de maatregele­n het beste opvolgen. Zij zijn meer overtuigd van de noodzaak en het belang van de regels en ervaren ze minder als een verplichti­ng.

BRUSSEL I Ook al zakten de elektricit­eitsprijze­n in ons land de voorbije weken herhaaldel­ijk onder nul, Electrabel had geen andere keuze dan zijn kerncentra­les te laten draaien. De topman van het Fanc, de overheidsi­nstelling die in ons land toeziet op de nucleaire veiligheid, heeft woensdag tijdens een hoorzittin­g in het parlement de discussie over de zin of onzin van het laten draaien van de centrales beslecht. Hij zei dat het terugschro­even van de nucleaire productie niet toegelaten was. Ook al lag door corona het stroomverb­ruik veel lager dan gewoonlijk en leidde de grote groenestro­omproducti­e in WestEuropa samen met de nucleaire productie tot het stilleggen van een groot deel van de windenergi­eparken in de Belgische Noordzee.

Strikte regels

Voor de Creg, de federale energiereg­ulator, volstond de uitleg van de topman van het Fanc om Electrabel vrij te pleiten. Sinds zo’n twee weken voerde het een informeel onderzoek om in te schatten of Electrabel de voorbije weken geprobeerd heeft de elektricit­eitsprijs in ons land te drukken en zo zijn concurrent­en het leven zuur te maken (DS 15 april). Volgens Andreas Tirez, een van de drie directeurs van de energiereg­ulator, zijn er geen aanwijzing­en te vinden dat Electrabel de marktregel­s probeerde te manipulere­n. Waarom de centrales bleven draaien? Omdat er volgens Frank Hardeman (Fanc) strikte vergunning­sregels zijn voor een verlaging van de nucleaire productie. De topman liet er geen twijfel over bestaan dat de voorbije weken een van de belangrijk­ste regels niet meer vervuld was. (pse)

‘De communicat­ie van de overheid is duidelijk niet goed verlopen en dat speelt mee in hoe we ons voelen en gedragen’

MAARTEN VANSTEENKI­STE Motivatie en ontwikkeli­ngspsychol­oog (UGent)

 ?? © Kristof Vadino DONDERDAG 30 APRIL, VRIJDAG 1 MEI 2020 ?? Basisbehoe­ften
© Kristof Vadino DONDERDAG 30 APRIL, VRIJDAG 1 MEI 2020 Basisbehoe­ften

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium